StoryEditorOCM
ObalaUSPJEŠNO OKONČANA AKCIJA

HGSS bio primoran dignuti helikopter kako bi spasili unesrećenog penjača na Biokovu: ‘Odlomio se komad stijene i pogodio čovjeka u glavu‘

Piše SPLIT SD
19. ožujka 2022. - 20:18

Hrvatska gorska skužba spašavanja vikednom nema mira. Na dežurni telefon HGSS stanice Makarske u 12.30 sati stigla je dojava o nesreći u alpinističkom smjeru "Kradljivci bicikla" na Biokovu.

Prilikom penjanja u smjeru odlomio se komad stijene i pogodio unesrećenog penjača u glavu. Odmah po dojavi na teren je izašlo 22 spašavatelja HGSS stanice Makarska te je pokrenuta procedura za podizanjem helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

- Ekipa od 12 spašavatelja HGSS stanice Makarska pristupa mjestu nesreće zemaljskim putem a ujedno se i organizira ekipa od 10 spašavatelja koji će sudjelovati u pokušaju izvlačenja penjača iz zraka. Dolaskom helikoptera HRZ-a zajedno sa ekipom letača spašavatelja iz Splita nakon kratkog brifinga pristupa se na najpogodnije mjesto u alpinističom smjeru gdje je moguće izvlačenje.

image

Akcija spašavanja unesrećenog penjača.

HGSS Makarska/Facebook

Nakon iskrcavanja spašavatelja helikopter je upućen na stajanku dok ekipa spašavatelja zbrinjava unesrećenog i izvlači ga na pogodnu poziciju za izvlačenje koja se nalazi 80 meara iznad mjesta nesreće. U drugom naletu helikoptera uz pomoć LPG vitla podignuti su unesrećeni penjač i svi spašavatelji - prepričali su današnju akciju na Facebook profilu HGSS stanice Makarska.

Zahvalili su se posadi helikoptera HRZ-a koji su uvijek na usluzi i visini zadatka te kolegama iz HGSS stanice Split koji su se priključili akciji spašavanja a koji su se u vrijeme nesreće zatekli na Biokovu.

image

Akcija spašavanja unesrećenog penjača.

Hgss Makarska/facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 20:43