StoryEditorOCM
ObalaUVOĐENJE REDA

Gradske vlasti odlučno krenule u obračun s uzurpatorima površina: evo kako danas izgledaju štekati kultnih kafića

Piše Ivica Nevešćanin
24. svibnja 2023. - 13:57

Akcija uklanjanja nelegalnih terasa koju su jučer u jutarnjim satima proveli komunalni redari na zadarskom Poluotoku, ugodno je osvježenje u odnosu na dosadašnju praksu gradske uprave, koja je predugo tolerirala raznorazne uzurpatore javnih površina.

image

Prije i poslije Ledana

Cropix/

Na slučaju Ledane ta se praksa izgleda želi promjeniti, gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) jasno je rekao da na javnom površinama želi uvesti red i da svi korisnici javnih površina moraju imati ugovoreni odnos s lokalnom upravom i taj dogovor moraju poštovati. Oni koji nisu na to spremni, naći će se u istoj situaciji kao i vlasnici Ledane i Mimoze.

image

Prije i poslije Mimoza

Cropix/

Krije li se u tome još neka druga poruka, teško je reći, ali Ledana se povezuje s poduzetnicima bliskim HDZ-u, a Mimoza s bivšim članovima SDP-a. Politički su izjednačeni u kršenju komunalnog reda za što su sada i kažnjeni, a poruka koja se iz toga može iščitati jest da bili desni ili lijevi, pred zakonom su svi isti, nitko nema pravo na zloupotrebu javnog vlasništva za privatnu korist.

Što to znači za građane, najbolje ilustriraju naše fotografije na kojima smo usporedili stanje na istim javnim površinama prije i nakon intervencije komunalnih redara. Nezakonito zauzete javne površine sada su "oslobođene" i ponovno vraćene građanima na korištenje.

Dokad će takve i ostati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 06:43