StoryEditor
Obalauz DAN GRADA

Gradonačelnik Ante Bilić: Ponosan sam na sve što smo realizirali, ali Trogir ne smije stati. Napravili smo jako puno, ali mislim da možemo još bolje

16. studenog 2020. - 09:45
Gradonačelnik Trogira Ante Bilić GRAD TROGIRGrad Trogir

– Sretan sam što smo moji suradnici i ja uspjeli privesti kraju većinu važnih projekata unatoč okolnostima, odnosno korona-krizi koja je potresla većinu zajednica – zadovoljno nam ističe u uvodu razgovora gradonačelnik Trogira Ante Bilić u povodu Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog, njihova nebeskog zaštitnika.

– Usudio bih se reći da smo dosadašnji dio korona-krize prebrodili bez većih potresa. Prethodnim saniranjem financija te odgovornim mjerama proljetos, osigurali smo uštede i potpore od 7,5 milijuna kuna, zadržali stabilnost blagajne te održali sve funkcije Grada na praktički istoj razini. Prihodi od turizma i Holdinga drastično su smanjeni, ali smo, koliko god smo mogli, rasteretili građane i poduzetnike od davanja, od oslobađanja plaćanja vrtića i zakupa štekata do 50-postotnog umanjenja komunalne naknade.

Većinu ključnih projekata smo odradili, a ostalo smo samo prebacili na 2021. godinu – veli gradonačelnik te dodaje kako je godinu na izmaku obilježilo i otvaranje novih vrtića na Balancanama i u Planom, na radost djece, roditelja i čitavog grada.

Vrtići, lučica, POS...

– Najavili smo da do kraja našeg prvog mandata nijedno dijete neće biti bez mjesta u vrtiću i to smo i ostvarili.

Zadovoljavajuća je i dinamika na uređenju pojasa Brigi – Lokvice, gdje se dovršava izgradnja lukobrana i lučice. Sanirali smo deponij, gotovo je reciklažno dvorište, dobili smo nekoliko stotina novih priključaka na kanalizaciju, koliko nismo možda cijelo desetljeće prije. Konačno smo donijeli Prostorni plan i tako osigurali preduvjet za kvalitetniji rast grada, investicije i bolju infrastrukturu. Obavili smo naš dio posla s APN-om i gradnja POS-ovih stanova u Planom može započeti. Zajedno s građanima pokazali smo da Trogir može puno više od onoga na što smo navikli prije – smatra Bilić, dodajući da je, kako bi se sve to odradilo, potreban i stabilan proračun.

U tom smjeru, kaže, već nekoliko mjeseci rade na proračunu za 2021. godinu, te vjeruje kako će opet biti među prvima koji će dati svoj odgovor na izazovno razdoblje koje slijedi.

image
Gradonačelnik Trogira Ante Bilić
GRAD TROGIR
Grad Trogir

– Stalno osluškujući situaciju koja se događa u državi, napravili smo racionalan i održiv financijski plan koji omogućava nastavak investicija, ali bez velikih rizika za stabilnost na kojoj smo dugo i naporno radili. Započeli smo novi razvojni ciklus prije tri godine, sanirali 40 milijuna kuna dugova, koji su bili ogroman teret razvoju, te smo odgovornim odlukama osigurali da ga ne moramo zaustaviti bez obzira na ovo što kao društvo prolazimo. Pazit ćemo na svaki projekt, procijeniti svaku investiciju i usporiti nešto ako treba, ali Trogir ne smije stati. Predugo smo nazadovali i sad kad smo došli na ovu razinu, moramo nastaviti još snažnije – drži prvi čovjek Trogira, te naglašava kako će im u tim daljnjim planovima glavna investicija biti širenje kanalizacijske i vodovodne mreže.

Kanalizacija i ceste

– Radi se o projektu EU-a koji bi trebao biti dovršen do 2023. i vjerujem da, unatoč korona-krizi, neće biti većih kašnjenja i konačno će 90 posto trogirskih kućanstava imati priključak. Slijedi rekonstrukcija kanalizacije i novo popločanje u staroj jezgri. Vjerujem da ćemo sa Županijskom upravom za ceste dogovoriti rekonstrukciju zapadnog ulaza u grad, a u planu je i dovršetak rekonstrukcije istočnog ulaza. Uskoro započinje obnova starog mosta, a sređivat će se i trg na Lučici. Početkom 2021. ide natječaj za obnovu kina, koje će postati moderan višenamjenski objekt, centar događanja za sve generacije – raduje to gradonačelnika, a ističe kako bi iduće godine mogli biti riješeni i komunalni problemi njihovih otočana.

– Očekujem da će konačno biti izdane sve dozvole za vodoopskrbu Drvenika i da će se započeti s realizacijom, a naši otočani mogu očekivati i novu rasvjetu – najavljuje Bilić, dodajući kako će se rješavati i parkirališni problemi.

– Pripremamo rješenje koje će osigurati da stanari Balancana, Naselja, Ribole i stare jezgre Čiova imaju osigurano parkirališno mjesto cijelu godinu. Uskoro pokrećemo i arhitektonski natječaj za uređenje poteza od Solina do Autobusnog kolodvora, kao i natječaj za uređenje kule Kamerlengo, Kule sv. Marka i Marmontova glorijeta.

Spremni za natječaje

Kada je riječ o čiovskom dijelu, tu se, pak, traže ozbiljne investicije, veli gradonačelnik.

– U stalnom smo kontaktu s građanima, koji su svjesni da se od par stotina tisuća kuna koje uđu u proračun po osnovi komunalne ili turističke naknade s tog područja ne može puno napraviti. Uredili smo dva igrališta, asfaltirali ceste, uložili u javne površine, širila se i širit će se kanalizacija. Nismo nadležni niti u mogućnosti sami financirati izgradnju šetnice do Arbanije, no ona je prijeko potrebna. Sjest ćemo s našim partnerima, od Županije, Hrvatskih cesta do ministarstava, i zajedno aktivirati tu priču. Znamo kako surađivati na interes naših sugrađana, a i kako financirati projekte sredstvima EU-a. Samo povlačenje EU sredstava u zadnje tri godine povećali smo za 400 posto, tako da ćemo i sada biti spremni za prvi adekvatan natječaj. Problemi koji su se gomilali desetljećima neće se riješiti preko noći, ali riješit ćemo ih u najkraćem realnom roku – obećava Bilić, koji često ističe kako slijedi primjere uspješnih gradova, a koje će nastaviti prakticirati i u idućem razdoblju.

'Smart city'

– Krenuli smo s pametnim praksama malim koracima. Prvo je to bilo participativno budžetiranje kroz koje smo uključili građane u kreiranje proračuna i kao rezultat u prve dvije godine imamo 70-ak realiziranih malih investicija, zatim smo kreirali proračun u malom da damo što detaljniji uvid u raspodjelu javnog novca. Započeli smo digitalizaciju gradske uprave kroz e-sjednice, lansirali smo novi web, pa aplikaciju Gradsko oko, preko koje građani revno prijavljuju sitnije komunalne probleme i nedostatke. Uskoro slijedi dovršetak strategije "Smart city", koja će od infrastrukture i prometa do javnih sadržaja, definiranja privatnih investicija i projekata održivosti dati moderan kratkoročni i dugoročni okvir razvoja grada.

Drugi je važan projekt dodatno otvaranje proračuna prema građanima, a prema kojem su svi troškovi Grada javno dostupni. Ta bi dva projekta trajno i maksimalno podignula standard upravljanja i razinu transparentnosti gradske uprave. Meni kao građevinaru uvijek je najdraže kad nešto izgradimo ili obnovimo, ali ovakvi projekti garancija su da više nikad nećemo završiti u problemima u kakvima smo bili prije tri godine – govori Ante Bilić te nam na kraju razgovora daje i svoje viđenje svojeg četverogodišnjeg mandata na poziciji trogirskoga gradonačelnika koji istječe početkom lipnja.

image
Infografika Trogir, projekti 2020-2021.
GRAD TROGIR
Grad Trogir

– Željeli smo oživiti Trogir, sanirati ga i ponuditi građanima dokaz da ovaj grad može drugačije. Dali smo opipljiva obećanja i proteklih 40 mjeseci davali smo svoj maksimum. Napravili smo jako puno, ali iskreno mislim da možemo još bolje. U proljeće 2017. plasirali smo knjižicu s popisom projekata koje smo obećali realizirati u četiri godine. Ponosan sam što smo do sada realizirali ili stavili u fazu realizacije više od 90 posto toga, što je presedan u političkoj povijesti Trogira. Uskoro ćemo doći i na 100 posto.

Grad budućnosti

Umjesto podjela i demagogije, odabrali smo teži put. Lijep je osjećaj imati sve to crno na bijelo, da možemo pokazati da nismo iznevjerili građane. Možda i dalje nismo svima najdraži i to je razumljivo, ali vjerujem da se vidi naša ozbiljnost i predanost. Radili smo i teške stvari, reorganizirali gradsku upravu, zbog čega sam i osobno imao problema, ali danas na plaćama štedimo milijun i pol kuna godišnje. Nedavno sam proslavio 40. rođendan, i dalje učim, gledam što drugi gradovi rade i veselim se što vidim da smo spremni za novi iskorak.

S projektima koje smo dovršili, od trgova, mostova, Batarije i vrtića pa do asistenata u nastavi, Adventa koji je prepoznat kao jedan od boljih u Dalmaciji, odvajanja otpada ili planiranja strategije razvoja, Trogir je konačno poprimio izgled i sadržaj grada kakav zaslužuje biti. Postali smo normalan grad u kojem se razmišlja o budućnosti, projektima, socijalnom standardu, a manje o politikantstvu. Postali smo grad u kojem građani žele sudjelovati u donošenju odluka i znaju gdje njihov novac ide, a to je veći uspjeh od svih infrastrukturnih projekata. Sada bih volio da nam građani daju povjerenje da se prebacimo na projekt "Trogir 2.0" – poručuje gradonačelnik te zahvaljuje svima koji su podnijeli dio tereta u godini koja nikome nije bila laka.

– Kroz ovu korona-krizu možemo proći isključivo uz solidarnost, povjerenje i pravovremeno donošenje odluka koje nam možda nisu najdraže. Vjerujem da će već 2021. značiti kvalitetnu stabilizaciju poslovanja i života za sve, a mi u gradskoj upravi bit ćemo podrška u tome – zaključuje Bilić.

Sljedeća godina


Za sljedeću godinu pripremamo pametno prometno rješenje koje će osigurati da stanari Balancana, Naselja, Ribole i stare jezgre Čiova mogu imati osigurano parkirno mjesto tijekom cijele godine.

Također, u 2021. intenzivirat će se radovi na proširenju kanalizacijske i vodovodne mreže, nakon čega će 90 posto trogirskih kućanstava konačno imati priključak. U međuvremenu, obnovit ćemo kanalizaciju i kompletnu infrastrukturu u staroj jezgri

Ovogodišnji laureati


Osobna nagrada dodjeljuje se Duji Podrugu, policajcu rođenom u Trogiru, koji je 2019. proglašen policajcem godine i dobitnikom godišnje nagrade MUP-a nakon što je sam svladavši razbojnike spriječio razbojstvo u banci u Zagrebu.

Druga osobna nagrada ide Marini Vujčić, hrvatskoj spisateljici, kolumnistici i urednici rođenoj u Trogiru. Do danas je objavila šest romana, nekoliko drama i knjiga za djecu, a po njezinoj drami "Umri ženski" u listopadu ove godine postavljena je odlična predstava kazališta Kerempuh.

Za plemenitu i humanu aktivnost darivanja krvi nagrađuju se Klaudio Ševo za 95 darivanja i Tonći Bilić za 97 darivanja.

Skupne nagrade Grada Trogira idu Gradskom društvu Crvenog križa za dugogodišnji uspješan humanitarni rad te udruzi EKO Žedno, koja s velikim entuzijazmom radi na očuvanju prirode, a ove su godine zahvaljujući trudu udruge predstavljene nove pješačke i biciklističke staze otoka Čiova.

Medalja gradonačelnika ide Ratomiru Frani za 60-godišnje neprekidno članstvo u izviđačima i drugim brojnim aktivnostima u društvu te za 85 darivanja krvi, Perini Vukman za aktivan rad u KUD-u "Kvadrilja" i na promociji njegovanju folklorne tradicije te za 42 darivanja krvi, te Šimunu Kataliniću za aktivno sudjelovanje u trogirskim izviđačima, čiji je član od 1959. do danas, kao i u KUD-u "Kvadrilja", čiji je član od 1994. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 22:49