StoryEditorOCM
ObalaDAN GRADA

Gradimo još bolji Trogir u suradnji s građanima

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
15. studenog 2022. - 10:46

Obnova starog čiovskog mosta bila je svakako najznačajniji projekt dovršen ove godine.

Nešto prije najavljenog roka, uz sve izazove koje tako ozbiljno gradilište nosi, već krajem svibnja imali smo most u funkciji i osigurali normalan promet za sezonu. Uz redovno održavanje, mirni smo barem 50 godina – govori o rekonstrukciji starog čiovskog mosta, kao jednom od važnijih projekata koji su obilježili proteklu godinu, gradonačelnik Trogira Ante Bilić s kojim smo porazgovarali u povodu Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog, nebeskog zaštitnika.

- Hvala još jednom i čestitke svima uključenima, posebno "Hrvatskim cestama" koji su nam još jednom bili izvrstan partner, ali i izvođaču koji je uložio i dodatni napor kad se pokazalo potrebnim.

Most je vrijedan 20 milijuna kuna, ali to je možda četvrtina vrijednosti investicija koje su krenule unazad godinu dana – veli poteštat, dodajući da je u rujnu završena prva faza uređenja šetnice Brigi s biciklističkom stazom, vrijedna 4,5 milijuna kuna, a dovršena je treća i zadnja faza sanacije deponija od 1,5 milijuna kuna.

- Otvorili smo dnevni centar za starije sugrađane za koji je izdvojeno 2 milijuna kuna, odobrena su nam 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt produženog boravka i dodatnih sadržaja u vrtićima, krenuo je projekt Centar društvene inkluzije od 2,5 milijuna kuna, namijenjen mladima i osobama s invaliditetom. Postavili smo 700.000 kuna vrijedne solarne elektrane na dvoranu i Mosorov dom – ističe Bilić, a ono što ga u svemu tome posebno veseli, kaže, jest to što je većina tih projekata od 50 do 100 posto financirana iz vanjskih izvora.

Zadovoljan je dinamikom i ostalih projekata, poput "Aglomeracije".

- Projekt "Aglomeracije" ide po dinamičkom planu i očekujemo završetak do kraja 2023., kada će oko 95 posto trogirskih kućanstava dobiti priključak na vodovod i kanalizaciju. Koliko god su radovi, buka i prašina narušili komoditet građana u jednom razdoblju, ono što smo dobili je neprocjenjivo.

Crne jame idu u povijest, građani će imati manje troškove, čišći okoliš, more, podzemne vode i viši standard komunalne usluge – veli naš sugovornik, kazavši da je prije nekoliko tjedana počela i obnova infrastrukture u jezgri, vrijedna 15,5 milijuna kuna. Tako upravo kreće projekt modernizacije javne rasvjete od 10 milijuna kuna, pri kraju je 10,5 milijuna kuna vrijedna prva faza obnove starog kina, koje će postati društveno-kulturni centar.

U rujnu je započelo uređenje plaže Saldun od 3 milijuna kuna, u tijeku je druga faza sanacije Gradske lože, koja će stajati 600.000 kuna – nabraja nam gradonačelnik i sa zadovoljstvom podvlači:

- Trogir je trenutno jedno veliko gradilište, a već u 2023. većina tih projekata bit će gotova.

I dalje se Grad, kako imamo prilike čuti, može pohvaliti uspješnom povlačenju europskih sredstava.

- Svi socijalni projekti koje sam naveo stopostotno se financiraju iz EU fondova, uveli smo i sustav javnih bicikala sredstvima iz ITU mehanizma, kontinuirano pripremamo projekte i prijavljujemo se uspješno na sve otvorene fondove. Trenutno provodimo 15 milijuna kuna vrijednosti EU projekata.

Cilj nam je obnoviti Kulu Kamerlengo i Park Garagnin za koje već imamo spremne projekte, jer to nije moguće napraviti iz proračunskih sredstava, samo čekamo adekvatan natječaj – govori Bilić, naglašavajući da i Turistička zajednica bilježi izvrsne brojke.

- Trogir je proglašen najboljom nautičkom destinacijom po izboru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, idemo s nizom aktivnosti na naša emitivna tržišta i nastavljamo s projektom brendiranja, kojim želimo privući tzv. kulturne turiste koji duže ostaju i više troše. Ponosan sam što smo zaštitili grad od stihijskog turizma i što nismo pokleknuli pred izazovima kao mnogi gradovi po obali – smatra prvi čovjek Trogira, a ističe da se mnogo izdvaja i za sportske aktivnosti.

- Izdvajanja za sport su nikad veća, i jednostavno moramo pratiti iznimne uspjehe naših nogometaša, rukometaša, jedriličara, individualaca. Obnovili smo parket u staroj dvorani, spremamo dokumentaciju za novu sportsku dvoranu i orijentirali smo se i na građane te nastojimo osigurati što više javnih površina za vježbanje i rekreaciju – poručuje Bilić.

Među najvažnijim planovima za iduće razdoblje gradonačelnik kaže da će poseban naglasak dati na smart city i "zelene" projekte, digitalizaciju rada Gradske uprave, odvajanje otpada, uštedu na energentima i sve što će grad učiniti održivim i ugodnijim.

- Najveća vrijednost koju smo postigli u zadnjih šest godina nisu samo trgovi, cijevi, novi asfalt, nego suradnja s građanima i njihov interes koji su pokazali da zajedno učinimo Trogir najpoželjnijim malim gradom na obali – poručuje gradonačelnik Bilić, čestitajući svojim sugrađanima Dan grada i blagdan sv. Ivana Trogirskog.

- Ponosan sam što naše reciklažno dvorište bilježi odlične rezultate i što građani prepoznaju važnost pravilnog gospodarenja otpadom. Ovim putem želim im zahvaliti za svaki kilogram odvojenog otpada, za svaki nedostatak koji su prijavili kroz aplikaciju Gradsko oko, za svaki projekt koji su prijavili na participativno budžetiranje koje još uvijek provodimo kao jedini grad u Dalmaciji - ističe Bilić.

‘U 2023. krećemo s izgradnjom infrastrukture za novu poslovnu zonu u Planom, ispod F1, vrijedne 2 milijuna kuna, koja će omogućiti otvaranje novih pogona i tvrtki. Cilj nam je dugoročni razvoj ove poslovne zone koja ima ogroman potencijal zbog svoje lokacije‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2022 10:46