StoryEditorOCM
Obalabrojni sadržaji

Grad Solin u bivšem tupinolomu opremio izletište: dođite u Majdan učiti u prirodi

23. kolovoza 2020. - 16:35

Pri kraju su radovi na uređenju prve faze projekta "Jadro – izvor života" u bivšem tupinolomu u Majdanu u Solinu, koji se financira sredstvima iz europskih fondova u ukupnoj vrijednosti od 24 milijuna kuna.

Prva faza vrijedna je oko pet milijuna kuna, a riječ je o izletištu s brojnim sadržajima i učionicama u prirodi, svojevrsnom edukativnom i rekreacijskom parku koji bi, prema riječima solinskoga gradonačelnika Dalibora Ninčevića, uskoro trebao biti i službeno otvoren.

– Izražavam zadovoljstvo što je riječ o projektu koji je u financijskom smislu najveći koji realiziramo sredstvima iz europskih fondova, a s druge strane revitaliziramo ovaj iznimno značajan prostor kod izvorišta rijeke Jadro koji je godinama bio zapušten. Veseli me što ćemo ga oplemeniti raznim sadržajima i urediti kako bi služio svim građanima, a posebno je namijenjen djeci predškolske i školske dobi – veli Ninčević, dodajući kako su radovi u ovoj fazi trajali nešto više od pola godine jer je bilo dosta posla oko sanacije pokosa okolnog terena.


– Sada je sve riješeno i sigurno, tako da ćemo ovdje dobiti opet jednu prirodnu oazu – govori gradonačelnik, objašnjavajući kako će se u sljedećoj fazi, koja bi se trebala realizirati do kraja ljeta iduće godine, izgraditi prezentacijski i interpretacijski centar, manji ugostiteljski centar, različite zone za rekreaciju, informacijski punkt... Bit će napravljeno i parkiralište, a uredit će se i pristupne ceste te se više neće moći nekontrolirano ulaziti.

Kroz pet tematskih cjelina ovog parka provela nas je i Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada, koja nam je objasnila kako će to izgledati kada djeca dođu u posjet.

– U prvoj fazi uređivao se prostor iza Dioklecijanova akvedukta, dok će se u drugoj fazi uređivati sadržaji s njegove druge strane. U ovom dijelu, osim šetnice koja ide cijelim obodom zahvata, imamo i pet osjetilnih zona – pokazuje nam Marijana Žižić.
Prva je na ulazu zona osjetila sluha, gdje se prolazi kroz zasađene trske, koje šušte i tako ostavljaju, recimo, dojam močvare. Potom slijedi zona osjetila dodira, označena kao plava zona, na kojoj djeca mogu potaknuti svoja osjetila igrajući se s različitim materijalima, poput pijeska. Nakon toga je poligon okusa, zona u kojoj se mogu održavati piknici, između klupa su posađene biljke koje se mogu jesti ili koristiti u pripravi hrane, poput mirte ili šipka, dok su na poligonu njuha također zasađene različite biljke koje mirišu i time potiču to osjetilo. Zadnja je, najveća, zona vida, kao malo sportsko igralište namjerno obojeno netipičnim bojama da potiče osjetilo vida.

image
Marijana Žižić kod zone osjetila sluha, gdje su zasađene trske
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Biljke su posađene gusto kao šuma jer je ideja da vrati nekadašnji izgled, da to budu zone u kojima se može družiti i rekreirati, pa su tako zasađene i vrbe, topole, murve...

– Prostor je najviše namijenjen djeci nižih i viših uzrasta. Vidjet ćemo kako će škole reagirati na ovaj sadržaj, predviđeno je da ovdje mogu doći na izlete, a kod poligona njuha je i mala učionica na otvorenome gdje se može održavati nastava. Kompletan prostor opremljen je brojnim info-panoima preko kojih se može naučiti i o autohtonim biljkama i životinjama, ali i o povijesti ovog prostora, odnosno o industrijskom segmentu, kako se nekoć ovdje za potrebe cementara vadila tupina, odnosno lapor – objašnjava pročelnica, dodajući da je uvečer sve osvijetljeno.

Svi elementi na izletištu, osim sprava za vježbanje, napravljeni su, ističe, isključivo za ovaj projekt. Nisu, dakle, tipizirani, nego su napravljeni na temelju radova studenata splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su 2015. na natječaju odabrani kao pobjednički i uklopljeni u ovaj projekt.

image
Gradonačelnik Dalibor Ninčević na igralištu
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

– Kad se cijeli projekt zaokruži i drugom fazom, vjerujem da će izletište prepoznati ne samo Solinjani, koji su uz ovo mjesto posebno vezani, nego i naši susjedi, pa se tako nadamo da će nakon Marjana ovo biti jedno od prepoznatljivijih izletišta – kaže gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 18:14