StoryEditor
Obalagradsko vijeće

Grad Kaštela za kupnju pogona ‘Kaštelanskih staklenika‘ na Knežinama pripremio iznos od 30 milijuna kuna

13. veljače 2020. - 09:17
Tom Dubravec/Hanza media

Poznati su ovogodišnji dobitnici priznanja i nagrada kojima će se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada uručiti plakete i zahvalnice za njihov doprinos u razvoju Kaštela.

Prema odluci vijećnika, a na prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja, ove će se godine dodijeliti dvije nagrade za životno djelo, i to Anti Vuletinu te posthumno Milivoju Novaku. Osobna nagrada bit će uručena Ljiljani Garbati, kao i Marinu Terziji, dok će skupnu nagradu dobiti humanitarna udruga “Srce za srce Kaštela”.

Osobna nagrada za humanost pripast će Anđeli Salapić, a osobne nagrade za humanost zbog sto i više puta darovanu krv primit će Srećko Čubrilo i Ivica De Michelli Vitturi.

Vijećnici su usvojili i prijedlog da se dobitnicima nagrada za životno djelo te dobrovoljnim davateljima krvi daruje 10 tisuća kuna.

Ako se pogon “Kaštelanskih staklenika” na Knežinama ne proda ni u drugom krugu elektroničke javne dražbe, koja traje do 3. ožujka ove godine, u treći krug svojom će se ponudom uključiti i Grad Kaštela, a prema odluci vijećnika o kupnji tog zemljišta i drugih nekretnina.

Vrijednost pogona Knežine, prema službenom vještačenju, iznosi 86,5 milijuna kuna, a u trećem krugu, ako do njega dođe, početna cijena pogona bit će 21,6 milijuna kuna. Radi se o 36 katastarskih čestica na ukupno nešto više od 24 hektara, s 24 staklenika, građevinskim objektima i zemljištima u funkciji pogona.

U ovom trenutku prostorije i skladišta na Knežinama koristi gradska tvrtka “Zeleno i modro”, a prema planovima tamo bi se smjestile još neke gradske službe, dok bi se o namjeni većine zemljišta donijela naknadna odluka.

Vijećnici su na redovitoj sjednici gradskoj tvrtki “Zeleno i modro” dali suglasnost za dugoročno zaduživanje. Prema suglasnosti, tvrtka “Zeleno i modro” može se dugoročno zadužiti za pokrenute nabave imovine, koje iznose 3,58 milijuna kuna, kao i nabave planirane tijekom ove kalendarske godine u iznosu od 13,34 milijuna kuna.

Planiranim nabavama “Zeleno i modro” osigurat će dodatne kamione i ostala vozila potrebna za povećanje opsega posla, kao i za dio spremnika za prikupljanje otpada.

U skladu sa zakonskim propisima, razriješeno je staro i izabrano novo članstvo Upravnog vijeća Gradske knjižnice, a novoizabrani članovi su Natalia Burazin, Antonia Deanković i Maja Čupić. Pri ovom izboru vijećnici SDP-a bili su suzdržani, a kako su obrazložili, zbog nedovoljne informiranosti o predloženim osobama.

Kako su vijećnicima obrazložili Ivica Škopljanac, predsjednik Odbora za Statut i Poslovnik, te tajnica Gradskog vijeća Višnja Špika, zbog zakonskih uredbi i izmjena u ustroju državne uprave nužno je, u skladu s odredbama o postupku nadzora općih akata, donijeti izmjene Statuta Grada Kaštela,

Poslovnika Gradskog vijeća te odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora, a vijećnici su i ovaj prijedlog prihvatili jednoglasno. Na ovoj sjednici usvojeno je i više odluka o stavljanju izvan snage pojedinih urbanističkih planova uređenja.

Materijalna šteta na školi dva milijuna kuna


Niz paljevina i požara koji su se tijekom protekla tri vikenda dogodili u Kaštelima, a kulminirali velikim požarom koji je uništio objekt u kojemu je smještena kuhinja i menza Srednje škole "Braća Radić", bila je jedna od tema vijećničkih pitanja.

Što se točno dogodilo i što se poduzima u sprječavanju vandalizma koji dovodi do ovakvih situacija, pitao je HDZ-ov vijećnik Ante Botić gradonačelnika Denisa Ivanovića (HDZ).

– Prije petnaestak dana tijekom tri noći zapaljeno je više od deset kontejnera diljem Kaštela. Proteklog vikenda ponovno je došlo do paljenja kontejnera na nekoliko lokacija, a jedan od tih požara zahvatio je i kuhinju te menzu Đačkog doma Srednje škole "Braća Radić" u Štafiliću. Pri tome je nastala znatna materijalna šteta, veća od dva milijuna kuna, no, na sreću, bez žrtava. O svemu je odmah izviješteno i resorno ministarstvo, koje će zajedno sa Županijom i Gradom Kaštela što prije pokrenuti obnovu uništenog objekta – kazao je Denis Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 19:48