StoryEditorOCM
ObalaTuristička destinacija

Grad je otkazao suradnju tvrtki koja je posljednjih 12 godina čistila Makarsku, prljavštine ima na sve strane. Jakša Lovreta: ‘Ponudio sam im čišćenje gratis, samo da vide kako to izgleda...‘

11. kolovoza 2021. - 22:28

Usred ljeta grad je jako nečist, ulice su prljave, kao i prostori oko kontejnera, pa na prvu izgleda da se grad ovog ljeta nije nijednom očistio, premda je 15. i 16. lipnja Grad Makarska organizirao prvo ovogodišnje pranje i čišćenje gradskih ulica, koje su obavili DVD Makarska i JVP grada Makarske u suradnji s "Komunalcem" i Pogonom za obavljanje komunalnih djelatnosti. Naime, u prvoj akciji održanoj prije dva mjeseca očišćene su ulice u centru grada, Kalalarga, Trg Hrpina, Lištun i Trg fra Andrije Kačića Miošića. Međutim, očito je da se grad treba čistiti svakodnevno, što je zaključio i vijećnik NLO-a Petar Kelvišer, koji je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kazao da je početkom srpnja NLO uputio dopis gradonačelniku i nadležnim službama.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ostaje talog

– Iako se svako čišćenje javnih površina prezentira od strane Grada, stanje nije baš kao na fotografijama jer se čišćenju pristupa djelomično i bez adekvatne opreme. Primjer je talog od pranja koji ostaje na pojedinim punktovima, kao i velik broj ulica koje se uopće ne peru, što je nedopustivo za jedan turistički grad.

Nema dostatnog broja uličnih kanti za smeće, a oko spremnika za razvrstavanje otpada izrazito je prljavo – kazao je Kelvišer, koji je gradonačelnika Zorana Paunovića i dogradonačelnicu Antoniju Radić Brkan upitao kada će se grad temeljito očistiti, nakon završetka sezone ili se čišćoj Makarskoj možemo nadati ovog mjeseca.

image
Ivo Ravlić/Cropix


Kako je kazala dogradonačelnica, čišćenje grada je kompleksan posao.

– Aktivno čišćenje plaža morem krenulo je pretprošlog tjedna dva puta tjedno, pojačane su noćne smjene. Problem je kompleksan i svakog dana s "Komunalcem" pokušavamo iznaći rješenje. Iznimno nam je bitno redovito i svakodnevno čistiti grad, i naravno da se ne može čistiti svakodnevno i na svim lokacijama, već postoji plan čišćenja i on se kao takav poštuje i kontrolira redovito. Pogon održava čišćenje grada, a "Komunalac" obavlja svoj dio posla zajedno s vatrogascima, koji čiste i plaže – rekla je Radić Brkan.

Međutim, makarski vatrogasci su u čišćenju Kačićeva trga i Lištuna sudjelovali samo u prvoj akciji u lipnju, dok je taj dio grada poslije prepušten Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti i "Komunalcu", što nam je potvrdio v.d. zapovjednika JVP-a Makarska Mario Čović.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ne skidaju žvake

– Vatrogasci svaki drugi dan čiste plaže i gradske ulice, i prvi put smo sami oprali Kačićev trg i Lištun, a poslije je to preuzeo Pogon – kazao nam je Čović.

Da je grad ove godine vrlo prljav, potvrdio nam je Jakša Lovreta, vlasnik tvrtke "Proslap", koji je sve gradske ulice čistio u posljednjih 12 godina, međutim sadašnja gradska vlast otkazala mu je suradnju jer mu je, kako kazuje, gradonačelnik rekao da nisu zainteresirani za suradnju s njegovom tvrtkom te da će Grad čistiti gradske službe.

image
Ivo Ravlić/Cropix


– Posljednjih 12 godina dva puta tijekom ljeta temeljito sam visokotlačnom mašinom čistio lukobran, koji je sada grozno prljav, kao i Kalalargu i sve sporedne ulice u njoj, Lištun, Kačićev trg, Trg Tina Ujevića, Prvosvibanjsku i sve male ulice. Ljeti sam sve nabrojene lokacije čistio i od žvakaćih guma, što se sada ne radi, a čistio sam i pothodnike.
Jednostavno sam nečistoćom grada razočaran i šokiran kao građanin i bivši suradnik Grada po pitanju čišćenja – naglasio je Lovreta, koji je Gradu ponudio čišćenje gratis samo nek vide kako to izgleda, ali su ga odbili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2023 19:52