StoryEditor
Obalaskupi PROJEKT

Dogradonačelnik Makarske Joze Vranješ o novom sustavu: Poplava kraj Monaca nestala za 10 minuta

19. listopada 2020. - 19:06
Poplavljena Vukovarska ulica - potop nije trajao dugoMatko Begovi/cmakarska Kronika

Godinama su stanovnici Zelenke čak i usred ljeta, a kamoli ne zimi, za vrijeme velikih kiša, muku mučili s poplavama u Vukovarskoj ulici pored kafića "Monaco" gdje je bio pravi potop pa su tako nebrojeno puta odmah pored semafora nastradali automobili vozača jer bi im voda došla gotovo do krova.

Međutim, Grad Makarska je sanirao problem s oborinskim vodama, u što je utrošeno 1,2 milijuna kuna, ali poplava u Vukovarskoj za vrijeme posljednje ljetne kiše opet nije izostala pa su se na društvenim mrežama pojavile fotografije i videa poplavljenog dijela ulice i automobila koji su opet završili pod vodom.

Iskorišten kolektor

Što se za vrijeme posljednje ljetne kiše dogodilo s oborinskim vodama na Zelenki s obzirom na to da je Grad sanirao dio oborinskih voda, na posljednoj sjednici Gradskog vijeća nakon pitanja HSLS-ove vijećnice Hloverke Novak-Srzić, odgovorio je dogradonačelnik Joze Vranješ.

On tvrdi da je poplava trajala samo 10 do 15 minuta, za razliku od prijašnjih godina kada je Vukovarska pod vodom stala i sat do dva. Vranješ je vijećnicima prezentirao snimku poplave koja je snimljena kamerom postavljenom na semaforu u Vukovarskoj, a po kojoj je zbilja vidljivo da se voda povukla nakon 10 do 15 minuta.

image
Dogradonačelnik Joze Vranješ
Ivo Ravlić/Cropix,

Kako je pojasnio Vranješ, Grad je proveo javni natječaj i realizirao projekt vezan za oborinsku odvodnju u Vukovarskoj pa se izgradnjom i proširenjem odvodnje iskoristio postojeći kolektor koji ima ispust u more na gradskoj plaži kod hotela "Biokovka".

- Naravno da to nije dovoljno kako bismo riješili problem oborinske odvodnje, ali smo odlučili iskoristiti postojeći kolektor koji je značajnog profila i koji, uvjetno rečeno, ima uredan ispust u more i koji treba dograditi. Međutim, da bismo riješili problem oborinske odvodnje u naselju Zelenka i Veliko Brdo, u Vukovarskoj ulici trebamo izdvojiti značajna financijska sredstva i prije svega napraviti još dva nova ispusta u more - kazao je Vranješ, podsjetivši da je Vijeće na jednoj od prošlih sjednica donijelo odluku za posebnu uporabu pomorskog dobra i rekonstrukciju ispusta kod hotela "Biokovka".

Kako kazuje, uz ogroman napor, u razgovoru s Hrvatskim vodama i Ministarstvom zaštite okoliša, uspio ih je uvjeriti da na tom ispustu nije potrebno raditi postrojenje koje će pročistiti otpadnu vodu prije ispusta jer taj ispust već postoji.

- I za druge ispuste razmišljam istom logikom, odnosno da nije potrebno raditi postrojenje za pročišćavanje oborinske vode, ali Hrvatske vode i Ministarstvo inzistiraju da ga napravimo na novim ispustima. Međutim, moramo biti svjesni da bi izgradnja jednog takvog ispusta i novog kolektora, ulicom iz smjera Splita koja se nalazi prije problematičnog križanja u Vukovarskoj, koštala sigurno više od 5 milijuna kuna. To su značajna sredstva i znamo da Grad godišnje od komunalnih doprinosa uprihoduje od 12 do 15 milijuna kuna, ali pitanje je jesmo li spremni polovicu doprinosa jedne godine uložiti u taj jedan projekt - rekao je Vranješ, dodavši da osim ovoga, postoje i druga tehnička rješenja kao što je izgradnja retenzijskog bazena ispod parka kod kafića "Monaco", a što bi Grad koštalo od 5 do 7 milijuna kuna.

image
'Amfibijsko vozilo' Mesnica Škokić
Matko Begovi/cmakarska Kronika

Promjena nagiba

- Ne može se reći da ništa nismo napravili jer smo sustav značajno poboljšali i tome je dokaz i snimka koju imamo, a koja snima sporno križanje. Jasno je kako je kod velike količine oborina teško izvesti takav sustav s ovako malim investicijama, a da nakupljenu vodu trenutno ispusti u more. Prije smo imali križanje koje je plivalo po sat-dva vremena i ta se voda cijedila prema hotelu "Biokovka" Vinogradskom ulicom, nosila je vozila, pričinjavala značajnu materijalnu štetu. Sada imamo snimku prema kojoj je vidljivo da je oborinska odvodnja i sustav koji smo nadogradili, uspio tu količinu vode, skupiti i odvesti u more u vremenu od 10 do 15 minuta i to je značajno poboljšanje - naglasio je Vranješ, dodavši da je na terenu čuo prijedloge prema kojima bi trebalo mijenjati nagib prometnice i raditi dijelove otvorenog kanala, što su ozbiljne stvari.

Kako pojašnjava, mijenjanje nagiba prometnice nije moguće jer ona skreće ulijevo iz smjera Splita prema Makarskoj i poprečni nagib prometnice, mora pratiti i smjer prometnice, što je jasno svim vozačima. Isto tako, kada bi došlo do radova na otvaranju kanala, odmah bi došlo i do izbijanja poklopaca šahti prema hotelu "Biokovka" ako je kolektor popunjen i pod tlakom.

- Ono što se moglo napraviti je napravljeno i možemo pokušati još malo doraditi taj sustav. Ako smo kapacitet kolektora koji oborinsku odvodnju ispušta u more iskoristili, onda je to - to. Možemo graditi nove kolektore, ispuste i retenzijske bazene, ali moramo znati da to zahtijeva značajna financijska sredstva - naveo je Vranješ, dodavši da je pitanje zašto se u sustav oborinskih voda na Zelenki nije ulagalo prijašnjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 05:17