StoryEditorOCM
ObalaStari brk, novi imidž

Djeca kreirala novo lice Barbe, pouzdanog zapovjednika broda

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
14. listopada 2021. - 09:30

Kada bi nacionalnom brodaru s gotovo 75 godina dugom tradicijom, pokušali dati lice, kako bi ono izgledalo? Upravo su se s ovim zahtjevnim izazovom susreli u Jadroliniji.

Zaključili su da to lice zasigurno mora biti lice pomorca, jer ipak su, ljudi, pomorci ključ održavanja Jadrolinijine dugogodišnje tradicije. Ono mora imati autoritet budući da je Jadrolinija lider u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu. To lice ulijeva sigurnost, prepuno je iskustva, ono garantira povezanost brojnih hrvatskih otoka s kopnom kroz cijelu godinu, ono donosi život na otoke, ono oblikuje svakodnevicu otočana. Također, to lice vodi milijune putnika iz cijelog svijeta prema prizorima hrvatske obale, ono je osmijeh, ono je oznaka početka odmora. To je lice već dobro poznati Barba.

image
Arhiva Jadrolinija

Jadrolinijin Barba ime je dobio iz brodskog žargona i naziva od milja za kapetana, odnosno zapovjednika broda. Da je Barba pravi prikaz Jadrolinije zaključilo se još 1970-ih godina prošlog stoljeća kada se njegov lik prvi put pojavio kao dio marketinških aktivnosti. Kroz godine njegov se lik postepeno mijenjao, modernizirao i postajao još bliži putnicima i njihovu viđenju Barbe.

Lice Barbe kroz godine se mijenjalo, on se prilagođava vremenu, ali jedno ostaje isto – njegov karakter. Prilikom osmišljavanja najnovije verzije svoje maskote, iz Jadrolinije su željeli obuhvatiti sve elemente svoje maskote. Kako bi dulje ušli u razumijevanje barbe, razgovarali su s djecom te su se oslonili na njihove opise i doživljaje dobroćudnog kapetana.

Novo lice maskote Jadrolinije, dobroćudnog i pouzdanog zapovjednika broda Barbe, predstavljeno je početkom ovogodišnje ljetne sezone. Ovo je osvježenje po pitanju vizualnog identiteta već dobro poznatog Barbe istovremeno i nastavak tradicije korištenja ove maskote, ali i iskorak prema otvorenijoj komunikaciji s putnicima, koja započinje pokazivanjem i oživljavanjem blagog i nasmiješenog lica tvrtke.

Barba oživio i pošao na put

Osim korištenja lica Barbe u marketinškim aktivnostima te u svakodnevnoj komunikaciji s putnicima, Barba je i prošetao među putnicima. Nakon prvog susreta s Barbom u splitskoj luci krajem srpnja, gdje je svojom veselom i optimističnom pojavom olakšao brojnim putnicima čekanje na ukrcaj, njegova su se putovanja nastavila.

image
Arhiva Jadrolinija

Zaputio se prema zadarskom području gdje je prisustvovao uključivanju novonabavljenog trajekta „Otok Pašman“ u liniju Biograd – Tkon te produžio zatim i prema Ugljanu i liniji Zadar – Preko.

Posjetio je i riječko plovno područje te je zaplovio na liniji Valbiska – Merag. Uputio se zato prema krajnjem jugu i posjetio dubrovačku luku Gruž. Na svojim putovanjima Barba posjećuje posade brodova te uveseljava putnike malim znacima pažnje. Posebno mu se vesele najmlađi koji ne mogu odoljeti prilici za fotografiranje s kapetanom koji izgleda upravo onako kako ga oni zamišljaju.

Zato, sljedeći put kada budete s najmlađima ili sami putovali brodom Jadrolinije, bacite oko i potražite Barbu. Ako ga pronađete eto vam idealne prilike za fotografiranje pravom pomorskom legendom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 00:51