StoryEditor
Obalapodijelili se HDZ i SDP

Direktor bračkog Vodovoda postao hrvatski rekorder: nakon 27- godišnjeg šefovanja potvrđen mu je i novi mandat; Ali nije sve proteklo glatko...

Piše Ivica Radić
30. studenog 2019. - 23:59
Tonči Trutanić direktor je 'Vodovoda' od 1992. godine  Joško Egehker

U “Vodovodu Brač” – ništa nova. Članovi Skupštine tog komunalnog društva većinom glasova potvrdili su novi četverogodišnji mandat dosadašnjem direktoru Tončiju Trutaniću, koji se na toj dužnost nalazi već punih 27 godina i po tome je vjerojatno hrvatski rekorder.

Njegov ponovni izbor podržale su općine Bol, Nerežišća, Pučišća, Selca i Milna, dok su protiv bili grad Supetar te općine Postira i Sutivan. Od 14 glasova, za reizbor Trutanića izjasnilo se njih devet.

U Skupštini “Vodovoda”, koji je u vlasništvu svih bračkih jedinica lokalne samouprave, grad Supetar te općine Bol, Nerežišća, Postira, Pučišća i Selca imaju pravo na dva izborna glasa, a općine Milna i Sutivan na po jedan.

Tonči Trutanić nalazi se na čelu “Vodovoda Brač” od 1. srpnja 1992. godine, uskoro će napuniti 62 godine, a po struci je diplomirani inženjer strojarstva. Njegov protukandidat bio je 36-godišnji Marko Radić, koji je od 2017. godine zaposlen u istom komunalnom društvu na poslovima voditelja odjela odvodnje otpadnih voda, a diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, smjer industrijsko inženjerstvo. Oba kandidata imaju člansku iskaznicu HDZ-a, a Marko Radić je i predsjednik Općinskog vijeća Postira, i to u kontinuitetu od 2009. godine, pa je imao i snažnu podršku svoje općine.

Sjednica Skupština te komunalne tvrtke na kojoj se proveo izbor člana Uprave – direktora trajala je više od dva sata i nije manjkalo disonantnih tonova.

Iznevjerena obećanja

U njezinu radu sudjelovali su načelnici Nerežišća, Postira, Pučišća i Sutivana te gradonačelnica Supetra.

Nakon završetka sjednice mladi postirski načelnik Siniša Marović (HDZ) žurnim se koracima, neraspoložen, nastojao što prije domoći svojeg vozila i otići s “mjesta nesreće”. Na naš upit je li očekivao podršku nerežiške općine, u kojoj dominira HDZ, znakovito je odgovorio: “Pa i ne ovih posljednjih dana.” U kuloarima se, naime, uoči biranja direktora govorilo kako će Nerežišća podržati Marka Radića. Međutim, sve je ostalo samo na pričama i iluzijama.

– Odlučili smo se za kandidata koji je za nas u ovom trenutku puno bolje rješenje – zajednički su objasnili načelnik Svemir Obilinović i član Skupštine iz te općine Josip Jakšić.

Pučiški načelnik Marino Kaštelan (HDZ) podržao je reizbor Tončija Trutanića, a to znači da je bio u izravnom sukobu s Postiranima, čiji je kandidat bio Marko Radić. Na naš upit hoće li biti stranačkog nezadovoljstva, uzvratio je kako nema razloga za nezadovoljstvo i prijepore.

– Imali smo dva kandidata, obojicu iz redova HDZ-a. Mi smo se odlučili za boljega – objasnio je Marino Kaštelan, u čemu ga je podržao i Stjepan Kusanović, predstavnik te općine u Skupštini te ujedno zaposlenik “Vodovoda” i čelnik pučiškoga Općinskog vijeća.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) dobila je snažan udarac jer njezin nedvosmisleni stav kako direktor Trutanić ni u kojem slučaju ne zaslužuje novi mandat nisu prihvatili esdepeovski načelnici iz Bola i Milne. Štoviše, njihovi predstavnici podržali su izbor Tončija Trutanića.

– Svjesni smo da u “Vodovodu” ima problema i ne želimo pred time zatvarati oči, ali isto tako ne želimo stvari lomiti preko koljena. Držimo da je dosadašnji direktor ipak bolje rješenje jer je iskustvo na njegovoj strani – kazao nam je u telefonskom razgovoru Tihomir Marinković, općinski načelnik Bola, a na naš upit kako će se to sve odraziti na unutarstranačke odnose uzvratio je kako je SDP demokratska stranka i da svaka lokalna jedinica radi što smatra da je za nju najbolje.

Promašeni projekti

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković bila je neugodno iznenađena činjenicom da je Trutanić dobio novi mandat jer smatra da je Uprava podbacila, nije ostvarila rezultate, nego je nagomilala probleme. Uprava koja je stvorila i generirala te probleme sigurno ih, smatra ona, nije u stanju riješiti. Sadašnji direktor, tvrdi gradonačelnica Marković, učinio je veliku štetu poduzeću upuštajući se u projekt izgradnje nove zgrade “Vodovoda Brač” u onolikim gabaritima i za koju je prezentirana pogrešna procjena izgradnje. Danas nema sredstava da bi se završila, te je kao rješenje ponuđeno povećanje cijene vode stanovništvu na Braču. Uz to, odgovorna je osoba raskidanjem postojećeg ugovora s izvođačem radova uzrokovala i sudski spor s neizvjesnim ishodom u iznosu od četiri milijuna kuna. Nadalje, nabraja prva žena Supetra, na jednoj od zadnjih sjednica Skupštine prikazana im je poslovna i financijska situacija “Vodovoda Brač” kao “neizdrživa”, a potrebno je izmjestiti sadašnju zgradu Uprave jer na toj lokaciji treba izgraditi novu zgradu osnovne škole.

– Vrijeme je za mlade ljude, njima treba dati priliku – rekao je Branko Jakovljević, predstavnik Grada Supetra.

Ranko Blažević (nezavisni), načelnik Sutivana, drži kako dugovječni direktor Trutanić ničim nije zaslužio novi mandat. Objasnio je kako je “Vodovod Hvar” d.o.o. apliciranjem na EU fondove priskrbio svojem otoku čak 300 milijuna kuna i na taj način riješio mnoge probleme, pa se zapitao što je za to vrijeme radilo vodstvo bračkog “Vodovoda”. Stav je Općine Sutivan, prenio je načelnik Blažević, da je Uprava “Vodovoda Brač” podbacila u svojem radu i vodstvu.

Krhko bračko zajedništvo

Hoće li neslaganja i prijepori oko izbora direktora bračkog “Vodovoda” zamutiti vode i narušiti ionako krhko bračko zajedništvo te izazvati sukobe unutar HDZ-a i SDP-a, ostaje vidjeti. Pravi je raritet, naime, da općina Postira, najjača hadezeovska utvrda na Braču, i Grad Supetar, bračko esdepeovsko središte, nisu uspjeli pridobiti na svoju stranu ni jednu općinu u kojoj vlast obnašaju njihove opcije i stranački kolege.
Je li to bio čudan splet slučajnih okolnosti ili su na pomolu nova prestrojavanja na bračkoj političkoj sceni? •

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 18:30