StoryEditorOCM
ObalavNOTES zahvat

Dalmatinski liječnici prvi u Hrvatskoj izveli ovu operaciju: izvadili su organe kroz prirodni otvor u tijelu novom tehnologijom. Prednosti su ogromne, evo priče...

Piše Lada Burčul
15. rujna 2022. - 11:11
Liječnički tim neposredno nakon vNOTES operacije: dr. Luka Matak (sjedi), dr. Frane Markulić, dr. Ivan Kolega, te instrumentarka Antonia ZalovićPrivatni album

Prva vNOTES operacija u Hrvatskoj napravljena je nedavno u Zadru. Na Odjelu ginekologije tim je vodio dr. Luka Matak, a operacijom su kroz žensku rodnicu odstranjeni maternica, oba jajnika i oba jajovoda, bez klasičnog reza. Pacijentica je dan nakon operacije otišla kući.

image

Odjel ginekologije u Zadru: detalj s prve vNOTES operacije u Hrvatskoj

Privatna fotografija

Prva ovakva operacija u svijetu obavljena je 2012. godine. Kuriozitet je da se u samo jednoj bolnici u Europi radi edukacija za vNOTES operacije. Tamo se educirao dr. Luka Matak, instrumente je kupila bolnica i na Odjelu ginekologije u Zadru obavljena je prva vNOTES operacija u Hrvatskoj.

Ovaj, za Zadar i Hrvatsku veliki napredak, otvorio je vrata brojnim daljnjim mogućnostima, od kojih dr. Matak ističe želju da upravo Zadar postane mjesto edukacije za minimalno invazivnu kirurgiju, kakva je vNOTES operacija.

image

Dr. Luka Matak

Luka Gerlanc/Cropix

Za sada se samo jedan centar u Europi bavi edukacijom za vNOTES kirurgiju. Dakle, onu kirurgiju u ginekologiji gdje nema rezanja, ali ni uboda po trbuhu za laparoskopsku, lakšu varijantu ginekoloških operacija. vNOTES je tehnika kojom se kroz prirodni otvor, rodnicu, odstranjuju ženski organi, najčešće maternica.

Za sada se u Europi samo na jednom mjestu ginekolozi mogu educirati za taj postupak: u Belgiji, u mjestu Bonheiden, Imelda hospital, dr. Jan Baekelandt.

Zadarski ginekolog Luka Matak u svibnju je u Belgiji prošao edukaciju, a u srpnju je u Zadru napravio prvu takvu operaciju u Hrvatskoj.

image

Tim koji je izveo prvu vNOTES operaciju u Hrvatskoj

OB Zadar

- Po povratku s edukacije trebalo je nabaviti opremu kojom se ova vrsta operacije izvodi. Ispostavilo se da specijalnu opremu prodaje jedan jedini proizvođač na svijetu. Tu moram zahvaliti dr. Željku Čulini i dr. Ediju Karucu, ravnatelju i zamjeniku ravnatelja bolnice, jer se uspjelo kupiti sve što je trebalo – kaže nam dr. Matak.

Dakle, jedan jedini liječnik u Europi educira, a jedan jedini distributer na svijetu prodaje opremu za vNOTES operacije?

- U belgijskom Bonheidenu je jedini centar za edukaciju u Europi. Još ih nigdje nema, samo taj za sada. A što se tiče opreme, postoje još neki distributeri, ali odgovarajuća oprema vezana je uz edukaciju, pa treba biti jednaka onoj s kojom smo radili. No istaknuo bih da smo u bolnici već imali više od 90 posto potrebnih instrumenata za ovu operaciju, a sigurno ih imaju i druge bolnice u Hrvatskoj koje rade minimalno invazivnu kirurgiju. No bez dodatne opreme ne možete raditi vNOTES operacije. Pod opremom podrazumijevamo retraktor, vrstu elastične opruge koja se dijelom postavlja u rodnicu, a dijelom stoji izvan tijela žene, potom je potrebna silikonska platforma koja se postavlja na retraktor, te se pomoću nje instrumenti za operaciju plasiraju u sam trbuh – objašnjava dr. Matak.

image

Dr. Luka Matak

Luka Gerlanc/Cropix

Prvu laparoskopsku histerektomiju (uklanjanje maternice ili i drugih okolnih organa) u Zadru napravio je još 1997. godine dr. Zvonimir Vrančić, radeći tek nekoliko otvora na trbuhu pacijentice.

- Minimalno invazivna kirurgija je u Zadru jako dobro razvijena i možemo postati neka vrsta referentnog centra za takve zahvate. Histerektomiju mi na Odjelu radimo i vaginalno, ali to je neusporedivo s prednostima kada se uklanjanje unutarnjih ženskih organa obavlja kroz rodnicu vNOTES tehnikom – kaže dr. Matak, objašnjavajući da je NOTES vrsta kirurgije u kojoj se koriste prirodni otvori u svrhu pristupa u abdominalnu šupljinu, uz endoskopski prikaz. NOTES je skraćenica od „natural orifice transluminal endoscopic surgery”, a slovo „v” ispred samog naziva znači da se radi o rodnici („vagina”).

image

Šef Odjela ginekologije dr. Zdenko Matas

Luka Gerlanc/Cropix

- Postoji više vrsta NOTES kirurgije, koriste se i drugi prirodni otvori, primjerice gNOTES (gastro), koja ide kroz želudac, ili rNOTES (rectal) koja ide kroz debelo crijevo – kaže dr. Matak.

Što je za žene revolucionarno u vNOTES metodi operacije?

Zadarska pacijentica, žena u dobi od 65 godina, je dan nakon vNOTES operacije kojom su joj izvađeni maternica, jajnici i jajovodi, otpuštena kući. Nije imala značajnije bolove nakon zahvata, kao ni mučninu ili povraćanje.

- Upravo to su najvažnije prednosti, ponajprije redukcija postoperativne boli i brži oporavak, ali i skraćeno vrijeme operativnog zahvata. vNOTES kirurgija, za razliku od vaginalne kirurgije, tehnički nam omogućava uklanjanje spomenutih organa na sigurniji i lakši način – kaže dr. Luka Matak.

image

Dr. Zdenko Matas

Luka Gerlanc/Cropix

Prva vNOTES operacija u Hrvatskoj trajala je 50 minuta, što je značajno kraće od drugačijeg načina izvođenja operacije. Istraživanja su pokazala i da je upotreba analgetika nakon vNOTES operacija puno manja, čak 50 posto.

Po Vašem mišljenju, zašto nitko u Hrvatskoj nije do sada izveo vNOTES operaciju?

- Možda je manji interes, ili nemaju potrebnu opremu. Važno je znati da tu opremu možete kupiti samo ako imate licencirani certifikat za vNOTES. Dakle, bez edukacije nema kupnje opreme, a time ni operacija – kaže 34-godišnji zadarski ginekolog, koji na Odjelu ginekologije zadarske Opće bolnice kao specijalizant radi od 2014. godine, a od 2019. je specijalist.

image

Dr. Luka Matak

Luka Gerlanc/Cropix

- Minimalno invazivna kirurgija me uvijek zanimala. S vNOTES-om sam se prvi put susreo na specijalističkom usavršavanju u Njemačkoj. Mjesec i pol sam radio u referentnom centru za endometriozu i tada sam saznao da se samo jedan jedini centar u Europi, Imelda hospital u Bonheidenu, bavi edukacijom za vNOTES kirurgiju. Dr. Jan Baekelandt drži tečaj za vNOTES, a tečaju mogu pristupiti samo specijalisti ginekologije koji imaju određeni broj operativnih zahvata iz područja uroginekologije i opće ginekološke kirurgije. Kad se sve „poklopilo”, krenuo sam na edukaciju – objasnio je dr. Matak.

Nakon prve vNOTES operacije u Hrvatskoj, koju je dr. Matak u Zadru napravio u srpnju, na Odjelu su izvedene još tri.

- Tehnika vNOTES je budućnost. Treba naglasiti da se ona razvila prvenstveno za uklanjanje benigne, dobroćudne patologije. Uglavnom se rade uklanjanja maternice, jajovoda, jajnika, dobroćudnih cista, mioma, a istražuje se da li se vNOTES tehnika može koristiti kod ranih stadija zloćudne bolesti. Prve informacije su ohrabrujuće – ističe dr. Matak.

image

Dr. Zdenko Matas

Luka Gerlanc/Cropix

Pripreme za prvu vNOTES operaciju bile su opsežne, jer je, između ostalog, trebalo educirati ginekologe koji će s glavnim operaterom dr. Matakom izvoditi zahvat. Uz dr. Mataka su, nakon mjesec dana obuke, na operativnom zahvatu sudjelovali dr. Frane Markulić i dr. Ivan Kolega, uz anesteziologe dr. Dariju Medanić Kosor i dr. Paula Duševića, anesteziološku tehničarku Irenu Voraček,  te instrumentarke Antoniju Zalović i Antoniju Zubčić

- Osim same tehnike zahvata, pozicija ljudi, kako stoje u kojem dijelu operacije, je drugačija od uobičajene. Postoje, generalno govoreći, tri stadija, u svakom stadiju operacije drugačije stoje asistenti i instrumentari. Zadar ima perspektivu postati centar minimalno invazivne kirurgije, a ginekološka kirurgija u Zadru je već dugi niz godina, zahvaljujući prethodnicima, dovedena do visokog nivoa. vNOTES sada je dao novu dimenziju i privući će pacijente u zadarsku bolnicu. Rastemo i razvijamo se, a imamo izvanrednu suradnju s našim urolozima i abdominalnim kirurzima, što uvelike pomaže. Nedavno smo postali i suradni centar za liječenje endometrioze. Prof. dr. Mario Ćorić, predsjednik Hrvatskog društva za endometriozu i šef Referentnog centra za liječenje endometrioze u Zagrebu, na posljednjem Kongresu nas je istaknuo kao jedan od pomoćnih centara za liječenje endometrioze – kazao je mladi zadarski ginekolog.

image

Dr. Luka Matak

Luka Gerlanc/Cropix

- Moj cilj je da Zadar, što se tiče vNOTES kirurgije, ostvari što bolju znanstvenu suradnju s bolnicom u Bonheidenu u Belgiji. Zadar na taj način može na europskoj razini postati jedan od centara koji će provoditi edukaciju o vNOTES kirurgiji - rekao je dr. Matak.

Dr. med. Zdenko Matas, šef Službe za ginekologiju i opstetriciju zadarske Opće bolnice, kazao nam je da je razina rada na tom odjelu uvođenjem vNOTES operativne tehnike podignuta, te da vlada entuzijazam i volja za napretkom. U javnosti se još gotovo i ne zna da je ova operacija izvedena prvi put u Hrvatskoj, no bez sumnje je da će „svi putovi voditi u Zadar” nakon medijske objave o dosezima na zadarskom Odjelu za ginekologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 15:32