StoryEditor
ObalaNEMIRNA NERETVA

Dalmatinski HDZ-ovci vode unutarstranačku bitku za spas uhljeba: gradonačelnik ustavnom tužbom ‘udario‘ po odluci ministra Ćorića, bura se digla oko vodovoda

Piše Stanislav Soldo
21. ožujka 2022. - 17:53
Razlika u godišnjoj količini vode od 40 tisuća kubika presudila je u korist 'Izvora' iz Ploča u kojem vlada - SDPNikola Vilić/Cropix

I Grad Metković podnosi Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama te traži obustavljanje postupka spajanja komunalnih poduzeća i formiranja uslužnih područja.

Obznanio je to gradonačelnik Dalibor MIlan (HDZ) na sjednici lokalnog parlamenta, čime je Metković postao osamnaesti grad u Hrvatskoj koji se pobunio protiv spomenutog zakona koji, među ostalim, predviđa okrupnjavanje komunalnih tvrtki i formiranje "mega" regionalnog poduzeća koje će vodom opskrbljivati šire područje. Podsjetimo, prema Vladinoj uredbi koja je stupila na snagu 8. siječnja formirana su područja za pružanje vodnih usluga.

Za zajedničkog pružatelja usluga u dolini Neretve određeno je komunalno poduzeće "Izvor" iz Ploča. Za usporedbu, tvrtka "Metković" potrošačima svake godine prosječno daje 740 tisuća kubnih metara vode, dok "Izvor" isporučuje prosječno 780 tisuća kubika godišnje.

Konkretno, neretvanski gradovi i općine "upali" su u uslužno područje označeno brojem 38 koje obuhvaća teritorije gradova Metković, Opuzen i Ploče te općina Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno. No, tu je i dio administrativnih jedinica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to Grad Vrgorac i Općina Gradac, osim mjesta Drvenik i Zaostrog, zatim dio Živogošća (Brikva) koji pripada Općini Podgora te dio Župe Srednje (Turija) koji je u sastavu Općine Zagvozd.

image

Razlika u godišnjoj količini vode od 40 tisuća kubika presudila je u korist 'Izvora' iz Ploča u kojem vlada - SDP

Nikola Vilić/Cropix

Međutim, kako je istaknuo gradonačelnik Milan, metkovska vlast smatra kako je zakon loš i da neće ispuniti svoj cilj, a to je unaprjeđenje pružanja vodnih usluga.

- U posljednje vrijeme mnogo se pisalo o tome kako smo našu tvrtku "Metković" prepustili Pločama, odnosno njihovu "Izvoru", ali to, naravno, ne odgovara istini. Nažalost, zakonom, koji je loš, propisana su dva kriterija koje određuju preuzimatelja, a po oba kriterija to je "Izvor".

U zakonu postoji i izuzetak za formiranje uslužnog područja, a to je da isporučitelj koji sam isporučuje godišnje od 800 tisuća do milijun kubika vode može formirati vlastito uslužno područje, uz neke dodatne uvjete. Nažalost, mi nemamo toliko. "Metković" je 2018. isporučio 737 tisuća kubika, godinu kasnije - 740.279 kubika, a 2020. - 762.466 kubika vode.

Bili smo i na sastanku u Hrvatskim vodama, na kojima je bio i resorni ministar Tomislav Ćorić (iz Ploča, op.ur.), Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, te državna tajnica Elizabeta Kos. Uz mene su bili i župan Nikola Dobroslavić i načelnici općina te smo pokušali uspostaviti novo uslužno područje koje će činiti Grad Metković i te općine Zažablje, Kula Norinska i Slivno. Nažalost, zbog manjka količine, u tome nismo uspjeli.

Ipak, svi znamo da je naše poduzeće "Metković" najuređenije. Imamo najmanje gubitke u mreži, najmanji broj zaposlenih po kilometru i slično te smo uvjereni da pripajanje "Metkovića" predloženom uslužnom području ne može doprinijeti unapređenju pružanja vodnih usluga na području našega grada - rekao je MIlan odgovarajući na pitanje vijećnice Miljenke Manenice (HSLS), a istom upitu naknadno se priključio i Josip Talajić (Most).

- Zbog toga ćemo u iduće vrijeme zatražiti od Ustavnoga suda prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom te da se do donošenja konačne odluke privremeno obustavi izvršavanje pojedinačnih akata ili radnji koje se poduzimaju na osnovi osporenih odredbi jer bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške, nepopravljive posljedice.

image

"Svi znamo da je naše poduzeće 'Metković' najuređenije", naglasio je prvi čovjek grada na Neretvi

Denis Jerković/Cropix

Želim naglasiti kako to nema nikakve veze sa stranačkom politikom niti je upereno protiv Vlade i Ministarstva. Ja jesam član HDZ-a, ali sam protiv ovakvog zakona koji je loš. Ja sam gradonačelnik Metkovića i svih naših sugrađana te štitim naše interese - naglasio je Milan i dodao kako će, u slučaju spajanja tvrtki, Metković imati većinu u Skupštini.

- Važno je istaknuti da ako ostane ovo područje broj 38, a nadam se da tako neće biti, kroz naš temeljni kapital koji je najveći imamo većini u Skupštini te ćemo tako odlučivati i o sjedištu, upravljačkoj strukturi, o cijeni vode te ostalim zakonom propisanim ovlastima.

Također, na veću cijenu vode koju bi građani plaćali, apsolutno nećemo ići - zaključio je prvi čovjek Metkovića, navodeći primjer Italije gdje se sličan sustav pokušavao uspostaviti prije 20 godina, ali još nisu uspjeli formirati jedinstvenu cijenu vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 04:20