StoryEditorOCM
ObalaU SVOM FILMU

Makarska daje 125 tisuća kuna za privatno kino u vlasništvu moćnog poduzetnika, a gradonačelnik likuje: Obećali smo u kampanji vratiti kino, nije to samo zgrada...

8. studenog 2022. - 20:56

U novootvorenoj multifunkcionalnoj dvorani sportsko-kulturnog centra Apfel Arena u Makarskoj započelo je održavanje kinoprojekcija Kina Mediteran koje će se prikazivati tri puta tjedno cijelu godinu, osim ljeti, kada će se program odvijati i na gradskoj ljetnoj pozornici. Rezultat je to dogovora Grada Makarske i društva Apfel - sport, po kojem će Grad u predstojećem dogovorenom razdoblju izdvojiti 125 tisuća kuna za sufinanciranje kina.

Kako kazuju iz Grada, ‘’Grad je prethodno već dogovorio suradnju s Kinom Mediteran i nakon ljetnih projekcija namjera je bila osigurati prostor za cijelu godinu, te je nedavno dovršena dvorana Apfel Arene logičan izbor na obostrano zadovoljstvo’’.

Sve tehničke detalje potrebne za održavanje kinoprojekcija i prodaju kinoulaznica osigurat će društvo Apfel - sport i Kino Mediteran, a kako je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, u kampanji su isticali važnost raznolike kulturne ponude Makarske.

image

Poduzetnik Mijo Pašalić i gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Odgovorno poslovanje

- Dali smo obećanje da ćemo Makarskoj vratiti kino. Kino nije samo zgrada, kino je nezamjenjiv kulturni sadržaj koji naši građani očekuju i zaslužuju. Ovog ljeta smo s Kinom Mediteran imali uspješnu suradnju u organizaciji projekcija na pozornici ljetnog kina, a suradnju smo htjeli produljiti i na zimsko razdoblje tako da se kinoprojekcije organiziraju u dvorani Arte, do izgradnje kulturnog centra.

U međuvremenu nas je Mijo Pašalić upoznao s detaljima projekta Apfel Arene i iskazao spremnost da se u sklopu multifunkcionalne dvorane osiguraju i uvjeti za kinoprojekcije, ako će Grad na neki način sudjelovati financijski i organizacijski. Stoga smo se odlučili za partnerski odnos. Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada, koju smo ove godine održali u dvorani Apfel Arene, pohvalio sam ovako društveno odgovorno poslovanje i rekao da će Grad Makarska svim ovakvim projektima dati potporu - kazao je Paunović.

I direktor Apfel - sporta Matko Pašalić izrazio je zadovoljstvo dogovorom s Gradom zahvaljujući kojem multifunkcionalna dvorana nepuna dva tjedna nakon otvaranja ima program događanja za zimu.

Planiranje aktivnosti

- U projekt Apfel Arene smo ušli s ciljem poboljšanja društvenih sadržaja za sve stanovnike Makarskog primorja, s posebnim naglaskom na sportske, kulturne i zdravstvene sadržaje. Pažljivim planiranjem aktivnosti, bilo samostalno ili kao što se u ovom slučaju radi u suradnji s Gradom i Kinom Mediteran, zasigurno ćemo donijeti novi puls u grad. Iznimno nam je zadovoljstvo što je Grad prepoznao našu inicijativu i partnerski podržao projekt kina u Makarskoj do kraja 2023.

Vjerujemo da su svi stanovnici Makarskog primorja željni kinoprojekcija i da ćemo se četvrtkom, subotom i nedjeljom viđati u kinodvorani Apfel Arene - kazao je Pašalić.

Iako smo svi sretni što je Makarska dobila kino, ostaje nejasno za što točno Grad izdvaja 125 tisuća kuna u korist privatnog kina.

Kome će ići novac od ulaznica, zašto Grad financira projekt privatnika i hoće li s privatnikom dijeliti po pola dobit - sve su to pitanja koja vise u zraku i na koja još nismo dobili odgovor ni od Grad ni od Apfela.

Makarska je dobila kino zahvaljujući privatniku, a ne Gradu koji nije u stanju niti asfaltirati cestu do Apfel Arene, a Makarani su, prema obećanjima u SDP-ovoj kampanji, očekivali da će dobiti gradsko kino, međutim, Paunović govori da kino nije samo zgrada.

Uz to, u kino će moći ići samo sugrađani koji imaju vozila, a pješaci - nula bodova jer Grad još nije ispunio obećanje o kružnom prijevozu iz centra do Volicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:39