StoryEditor
ObalaMEĐUNARODNA UTRKA

Dalmacija ultra trail i u koroni okupio 260 natjecatelja: start je u subotu, a svi putevi vode u Omiš. Organizatori pozivaju ‘lokalce‘ da ih podrže

Piše Merien Ilić
14. listopada 2020. - 10:08
Dalmacija ultra trailDenis Peroš

Ove subote u gradu Omišu i okolici održat će se Dalmacija ultra trail, međunarodna trail utrka koja je prošlih godina okupila čak tisuću sudionika iz 40 zemalja. Ovaj put, zbog epidemioloških mjera, broj će biti očekivano manji, oko 260 natjecatelja.

Ova sportska manifestacija uključuje dvije utrke: Sea DUT, sa startom iz Makarske dužine 56 kilometara i Ethno DUT, sa startom iz Dugog Rata dužine 18 kilometara. Ove godine otkazana je najduža dionica, ona Mountain DUT od 120 kilometara.

'Morska' utrka kreće s makarske rive u subotu u 8 sati, a prolazi preko Osejave, Tučepa, te se preko Kotišine penje na obronke Biokova, zatim preko Brela spušta na Vruju do Piska odakle se penje na Omišku Dinaru. Na ovoj utrci koja je ujedno i Prvenstvo Hrvatske u trailu natjecatelji će osim 56 kilometara svladati i 3010 metara akumulirane visinske razlike.

Kraća utrka, Ethno DUT najavljena je za 13 sati iz Dugog Rata i penje se preko Poljičke kose do sela poljičkog zaleđa, te se preko predjela Lisičine starim putem kojim su se nekada služili poljički težaci, spušta u Omiš.

Organizatori su prethodnih godina, pa i ove očistili kilometre staza i davno zaboravljenih puteva koja su nekada služila kao jedina komunikacija između dalmatinskih sela, sa željom da promoviraju ovo područje kao idealno za sve oblike aktivnog turizma.

Unatoč manjem broju sudionika, organizatori iz Dalmatia Trails-a pozivaju lokalne stanovnike da pozdrave natjecatelje, podrže ih, te nas predstave kao dobre domaćine. Također mole da se ne uklanjaju trakice kojima su staze označene jer nakon zadnjeg natjecatelja stazama prolaze volonteri koji ih uklanjaju i nikakav trag prolaska utrke neće ostati u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. listopad 2020 10:08