StoryEditorOCM
ObalaSUSTAV PRED PUCANJEM

Dalmacija ne pamti ovakav skandal: potezom pera zaustavljena izgradnja osam hotela vrijednih čak 60 milijuna €! Investitori su bijesni

Piše Dijana Turić
26. travnja 2023. - 07:26

U Odluci o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Makarske, među razlozima je navedeno i da se prostor grada ubrzano “troši”, odnosno degradira i betonizira, poglavito izgradnjom velikog broja komercijalnih stambenih jedinica kojima je preopterećena komunalna infrastruktura.

Stoga je potrebno i redefiniranje uvjeta gradnje manjih i većih gradskih hotela unutar zona mješovite, kao i ugostiteljsko-turističke namjene.

Zbog pokušaja izgradnje osam malih hotela na području Biloševca, u blizini aparthotela "Romana" i hotela "Aminess Khalani", obratili su nam se makarski poduzetnici koji tvrde da njih osmero za te planirane projekte koči "Vodovod" zbog kojeg ne mogu dobiti građevinsku dozvolu. Ulagači tvrde da im javna tvrtka ne dozvoljava i ne želi provesti cijevi za kanalizacijski sustav budućih hotela.

- Nas osmero gradilo bi osam manjih hotela na 10 tisuća kvadrata s lijeve i desne strane od "Romane", zbog čega smo i kupili zemljišta. Svaki od hotela imao bi garažu, prizemlje i pet katova te od 30 do 60 soba, a samo bismo u jedan investirali od tri do sedam milijuna eura. Mi oko 60 milijuna eura ne možemo uložiti u Makarskoj, a Grad gubi gotovo tri milijuna eura komunalnog doprinosa.

image
Privatni album

Za građevinske dozvole imamo suglasnost svih potrebnih javno-pravnih tijela, međutim, "Vodovod" nam ne da suglasnost niti provođenje kanalizacijskih cijevi. Pa samo bi rekonstrukcija dviju crpnih stanica koštala 100 tisuća eura i mi smo spremni izdvojiti novac za taj projekt, kao i u pročistače i svu potrebnu infrastrukturu, ali ništa.

Iz Makarske ne želimo ići niti tražiti u nekom drugom gradu parcele za gradnju hotela jer ovdje živimo cijeli život i ulažemo u gradnju. Zbog ovog problema smo zatražili sastanak s gradonačelnikom, ali još se nismo susreli - kazali su nam investitori.

Analiza rada sustava

Iz kojih razloga se na Biloševcu ne mogu provesti cijevi za kanalizaciju za buduće hotele, upitali smo Ivicu Nuića, direktora "Vodovoda".

- "Vodovod" kao javni isporučitelj vodnih usluga i upravitelj komunalnih vodnih građevina daje prethodne uvjete priključenja na njih. Dužnost naše tehničke službe, koja izdaje uvjete priključenja, je održavanje funkcionalnosti postojećeg sustava te davanje uvjeta priključenja kada postoje tehnički preduvjeti, a isto tako odbijanje priključenja ako ne postoje tehnički uvjeti priključenja ili bi to dovelo do ugroze funkcioniranja postojećeg sustava, ili u konkretnom slučaju, primjerice, incidenata na sustavu odvodnje otpadnih voda, kao što je prelijevanje crpnih stanica.

image
Privatni album

Na predjelu Cvitačka u jednom dijelu nije izgrađen sustav odvodnje sanitarno-fekalnih voda te priključenje nije moguće iz istog razloga. U drugom dijelu u blizini hotela "Romana" je utvrđena preopterećenost sustava odvodnje sanitarno-fekalnih voda i rada postojeće crpne stanice te je tehnička služba donijela odluku u istom slivu odbijati nova priključenja na sustav odvodnje sanitarno-fekalnih voda.

Isto je i potvrđeno analizom rada sustava izrađenom od ovlaštene projektantske tvrtke kojom je predloženo odbijanje spajanja novih korisnika - kazao je Nuić, dodavši da je projektom "Aglomeracija Makarska" na tom predjelu predviđena izgradnja novog sustava kanalizacije, kao i rekonstrukcija postojeće crpne stanice te izgradnja nove u smjeru budućeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ‘"Biloševac"’.

Pričekajte malo...

Predan je zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za transportni vod Plišćevac - Biloševac, a ishođena je lokacijska dozvola za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Biloševac. Nakon izgradnje novog sustava odvodnje sanitarno-fekalnih voda na tom području i novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Biloševcu, ostvarit će se mogućnost priključenja novih korisnika.

Inače, zona Biloševac nije jedina zona na području grada u kojoj postoje ograničenja u tehničkim mogućnostima priključenja.

- Svako postupanje suprotno navedenom samo može rezultirati ugrozom funkcioniranja postojećeg sustava, zagušenjem kolektora te incidentima u vidu prelijevanja crpnih stanica. Također, ako nije moguće spajanje na sustav javne odvodnje, to je moguće izgradnjom vlastitog sustava, ako nije u suprotnosti s prostornim planom - rekao je Nuić.

image

Ivica Nuić, direktor makarskog ‘Vodovoda’

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:09