StoryEditorOCM
ObalaVOZILA U DVORIŠTU

Crkva usred Dalmacije ulazi u dosad nezabilježen biznis: fratri grade objekt sa 400 mjesta, evo kako će izgledati

Piše Dijana Turić
13. ožujka 2023. - 08:23

Makarska od ovog ljeta dobiva još jedno parkiralište, i to na samoj rivi, s oko 400 mjesta za smještaj vozila.

Međutim, površina nije pod ingerencijom Grada, već Crkve, odnosno Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Parkiralište se gradi se u dijelu vrta franjevačkog samostana, odmah nasuprot zgrade u kojoj djeluje sveučilišni Studia hotelijerstva i gastronomije.

Investitor radova je sama Provincija koja će upravljati parkiralištem te će i naplaćivati njegovo korištenje, a novac će se dijeliti između Provincije i samostana. Riječ je o lokaciji na kojoj su se nekada nalazili zog za buće i dvije barake.

Kada smo obišli gradilište, naišli smo na radnike tvrtke koji ga uređuju i koji nam ništa nisu smjeli kazati, a potom smo pitanja vezana uz ovu temu poslali fra Marku Mrši, provincijskom ministru. Međutim, odgovore nismo dobili, jer nam je iz Provincije rečeno da je fra Marko u inozemstvu, pa smo ga nazvali s namjerom kako bismo pitali odakle ideja za uređenjem parkirališta i tko će im raditi na naplati.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Međutim, provincijski ministar nije bio baš nešto rječit:

- To je naša imovina i naša kuća. Ugodan dan.

Nikakve informacije o radovima na samostanskom zemljištu nije imao ni fra Stanko Dotur, makarski gvardijan.

- Meni kao gvardijanu nitko nije ništa rekao. Samo su poslali radnike iz Splita, a meni ništa nisu ni javili niti znam što će tu biti niti tko izvodi radove. Isto je bilo i s renoviranjem zgrade franjevačkog samostana u kojem se sada nalazi Studij hotelijerstva i gastronomije i tada mi isto nitko ništa nije javio - kazao je gvardijan.

Međutim, od fra Luke Tomaševića iz samostana smo ipak doznali kako će parkiralište imati oko 400 mjesta.

- Uređuje se dio vrta koji je bio neiskorišten, baš mrtav prostor na kojem se nekada nalazilo bućalište i dvije barake. Sve nam je odobrio Grad Makarska i to je franjevački posjed. Sada su nam došli studenti i najbolje je napraviti javni parking, a od Grada smo dobili uvjete da moramo zasaditi zelenilo.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ne znam tko će naplaćivati parking, ali novac će ići samostanu i Provinciji, a uvjet je da radovi budu dovršeni do lipnja - naglasio je fra Luka.

Drugi dio terena u samostanskom vlasništvu, vrt u kojem se nalaze biljke koje je sadio i fra Jure Radić, neće se dirati što nam je potvrdio fra Ante Čovo, bivši gvardijan.

- Vrt nitko neće dirati niti će se u njemu obavljati bilo kakvi radovi. Znam da će ulaz na parkiralište biti ispred rive, a izlaz ispred crkve te da će se posaditi zelenilo. Dok sam bio gvardijan, u vrtu sam obožavao raditi i to oko maslina, a sadio sam pamidore, paprike, mrkvu i dunje - rekao je fra Ante.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:52