StoryEditorOCM
ObalaPJEŠICE U GRAD

Cijene parkiranja na Rivi lete u nebo, za sat vremena treba ‘iskrcati‘ kao za dobru marendu, i to sve do 2 sata ujutro

Piše Dijana Turić
16. siječnja 2023. - 20:00

Prema novoj odluci, u Makarskoj će cijene mjesečne povlaštene parkirališne karte u svim zonama, u zimskom razdoblju biti niže nego do sada, a povećava se ljetna cijena parkiranja po satu, kao i cijena tjednih i mjesečnih karata za inozemne korisnike, iznajmljivače i vlasnike kuća za odmor.

Korekcije cijena i ograničenja se najviše odnose na središte grada, jer je cilj lokalne vlasti smanjiti nesnosne gužve i omogućiti veći protok vozila. Smanjuje se vrijeme naplate parkiranja u zimskom razdoblju, pa će se smještaj vozila naplaćivati 12 sati dnevno umjesto dosadašnjih 14, dok se vrijeme naplate povećava u ljeti, i to od 6 sati do 2 sata iza ponoći.

U crvenoj "Prvoj a" zoni, vrijeme parkiranja ograničeno je na maksimalno tri sata, a posebno će biti označena zona u blizini poslovnice Pošte - crvena "Prva b "zona za kratko zadržavanje i tu će biti moguće zadržati se najviše pola sata, uz plaćanje.

Naknada za parkiranje na uličnim i izvanuličnim parkiralištima otvorenog tipa ne plaća se nedjeljom i blagdanima, osim u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna kada će se plaćati svakodnevno, dok će se smještaj vozila na izvanuličnim parkiralištima zatvorenog tipa naplaćivati tijekom cijele godine, 24 sata dnevno.

Dakle, u prvoj zoni sat parkiranja ljeti će koštati četiri eura ili 48 eura dnevno, što je na razini novih cijena na splitskoj Rivi, dok je do sada sat vremena parkiranja na tom području ljeti koštao 20 kuna ili 260 kuna dnevno. Zimi će sat parkiranja u prvoj zoni koštati 0,90 eura ili 11 eura dnevno, dok je prije koštao sedam  kuna ili 80 kuna dnevno.

U drugoj zoni sat parkiranja koštat će ljeti 2 eura ili 24 eura dnevno, a zimi 0,70 eura po satu ili osam eura dnevno. Do sada se sat parkiranja u ovoj zoni plaćao ljeti 10 kuna, a zimi pet kuna.

U trećoj zoni, parkiranje će se ljeti po satu plaćati jedan euro ili 12 eura dnevno, a zimi 0,40 eura po satu ili pet eura dnevno, dok se prije sat parkiranja ljeti plaćao pet kuna, a zimi tri kune. Cijena mjesečne povlaštene karte za automobil u prvoj zoni od 1. lipnja do 30. rujna iznosi 35 eura, a od 1. listopada do 31. svibnja - 15 eura. 

U drugoj zoni cijena mjesečne povlaštene karte ljeti je 24 eura, a zimi 10 eura, dok će u trećoj zoni za ljetnu kartu trebati izdvojiti 11 eura, a zimi pet eura.

Cijena mjesečne povlaštene parkirne karte za vozila čija ukupna masa prelazi tri i pol tone te vozila sa kamp kućicom ili prikolicom, tegljače sa ili bez prikolice i kamione, na organiziranim parkiralištima za tu vrstu vozila, tijekom ljetnog razdoblja iznosi 530 eura, a zimi 130 eura.

Cijena mjesečne povlaštene parkirne karte za privatne turističke iznajmljivače sa područja grada Makarske na uličnim i izvanuličnim parkiralištima ljeti iznosi 300 eura, a zimi 70 eura, dok je do sada ljeti iznosila 1500 kuna što znači da je povećana za čak 100 eura ili 760 kuna, a zimi je iznosila 800 kuna.

Privatni iznajmljivači tjednu kartu će ljeti plaćati 100 eura, a zimi 20 eura, dok su je prije plaćali 500 kuna ljeti, a zimi 200 kuna. Osobe koje nemaju prebivalište ili boravište na području Makarske te strani državljani, tjednu ljetnu povlaštenu kartu plaćat će ljeti 200 eura, a zimi 50 eura.

Cijena mjesečnih povlaštenih karata za parkiranje na svim uličnim i izvanuličnim parkiralištima otvorenog tipa tijekom cijele godine je 50 posto manja za umirovljenike, hrvatske ratne vojne invalide, članove DVD-a "Makarska", HGSS-a, novinare s iskaznicom Hrvatskog novinarskog društva, dragovoljne davatelje krvi koji su proteklih 12 mjeseci od dana izdavanja zahtjeva za dodjelu povlaštene karte dali krv minimalno dva puta (muškarci), odnosno jednom (žene), s prebivalištem ili boravištem u Makarskoj.

Parkiranje za vozila osoba s invaliditetom uz propisanu oznaku pristupačnosti ili međunarodni znak, na javnim uličnim i izvanuličnim parkirališnim mjestima otvorenog tipa, besplatno je uz maksimalno ograničenje korištenja na tri sata. Na svim ostalim komercijalnim parkiralištima otvorenog tipa, prvi sat parkiranja je besplatan za vozila sa oznakom pristupačnosti ili međunarodnim znakom osoba s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 21:06