StoryEditorOCM
ObalaRASPADNUTI ASFALT

Cesta koja bi prometno ‘otčepila‘ ulaz u Split neće se početi graditi ni pola godine od zadnjeg obećanja nadležnih, uzrok višegodišnjeg kašnjenja je tipičan hrvatski, da čovjek ne povjeruje...

Piše Jakov Žarko
26. kolovoza 2022. - 08:23
Postavit će se novi kolnik umjesto postojećeg, koji jedva da se više i vidi od višedesetljetnog prometnog pritiskaVladimir Dugandžić/Cropix

Premda su dugo očekivani radovi na rekonstrukciji stare Kaštelanske ceste, na potezu od zapadnog izlaza iz Kaštel Štafilića prema zračnoj luci u Resniku, trebali početi u veljači ove godine, kao što je bilo najavljeno, od uvođenja mehanizacije na gradilište do kraja turističke sezone, sasvim je sigurno – neće biti ništa.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu čija realizacija za cilj ima povećanu sigurnost vozača i pješaka na "cesti smrti", kojom prolazi najveći dio prometa iz smjera Splita i Solina prema aerodromu, ali i u suprotnom smjeru. Radnici građevinske tvrtke "Strabag" još su u veljači trebali upaliti bagere, no od toga neće biti ništa, a u "Hrvatskim cestama" (HC) kao razlog navode - imovinskopravne odnose.

A prema ranijim najavama iz državne tvrtke, investitora projekta, građeinari su još u drugoj polovini 2019. trebali "zapasati" dionicu dugu gotovo 1900 metara, koja predstavlja sliku grada pod Kozjakom, posebno gostima koji na odmor stižu zračnim putem i do svoje destinacije prolaze upravo ovom dionicom, koja bi se mogla svakako nazvati samo ne cestom.

image

Izgradit će se i suvremena autobusna stajališta i sustav javne rasvjete

Vladimir Dugandžić/Cropix

Poluraspadnuti asfalt, nepostojanje nogostupa, autobusnih ugibališta, javne rasvjete... samo je dio nedostataka ove prometnice, za koju je natječajni postupak za izbor izvođača radova otvoren tek krajem lanjskog proljeća, a cijeli se postupak razvukao pa je tek na samom početku ove godine potpisan ugovor s izvođačkom tvrtkom, vrijedan 28,16 milijuna kuna.

Uz spomenuti "Strabag", za zahvat, čija je vrijednost bila procijenjena na 30 milijuna kuna, nadmetali su se i splitski "Cestar" u suradnji s "Heringom" (BiH), koji je istaknuo cijenu od 28,74 milijuna kuna, sarajevski "Euro-Asfalt" ponudio je iznos od 29,86 milijuna kuna, varaždinski "Colas Hrvatska" i "Degal tehnika" – 30,13 milijuna kuna, dok je na kraju najskuplja ispala tvrtka "Patrlji" iz Podbablja, kod Imotskog, s 34,24 milijuna kuna.

Prema natječajnim odredbama, radovi na dijelu stare Kaštelanske ceste od križanja sa Škabrnjskom ulicom do zračne luke trebali su potrajati pola godine.

Očekivale su se i prometne gužve jer upravo Škabrnjskom ulicom, najbližom poveznicom Jadranske magistrale s aerodromom, prolaze deseci tisuća vozila dnevno, među kojima brojni taksiji, minibusevi i autobusi, no od njih ne treba strahovati jer radova još nema na vidiku.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Odgovor na pitanje gdje su sada zapeli radovi i zašto još nisu počeli potražili smo u HC-u, koje su investitor rekonstrukcije, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Za navedenu dionicu ishođena je građevinska dozvola, napravljeni su izvedbeni projekti, sklopljeni ugovori o izvođenju i nadzoru, međutim, imovinskopravni poslovi još uvijek nisu riješeni.

Radovi ne mogu započeti dok se ne okončaju imovinskopravni poslovi, odnosno otkup zemljišta. Po završetku istog bit ćemo u mogućnosti dati konkretan podatak o terminu uvođenja u posao izvođača radova.

Inače, uz postavljanje potpuno novog kolnika, umjesto postojećeg koji jedva da se više i vidi, s obje strane prometnice izgradit će se i prvi nogostupi za sigurno kretanje pješaka, kao i suvremena autobusna stajališta i sustav javne rasvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 16:15