StoryEditorOCM
Obalazaoštrilo se

Čelnici općine nasrću jedan na drugoga: Plenković je uzalud naredio da prestanu, rat HDZ-ovaca u Baškoj Vodi sve je žešći

8. studenog 2020. - 16:59

Filip Vidulin (54), dopredsjednik općine Baška Voda i predsjednik tamošnjeg Općinskog odbora HDZ-a, smatra da su njegovi stranački kolege imali jako dobar scenarij s njegovim prijavljivanjem za prijetnje smrću 49-godišnjem Anti Lončaru, predsjedniku Općinskog vijeća Baške Vode.

Vidulin nam objašnjava kako je "propao kroz rupe" stranačkih mu kolega.

– Po Statutu i po logici, nemoguće je zabraniti govoriti predsjedniku HDZ-a na sastanku Kluba vijećnika HDZ-a, kao što je to u utorak popodne meni učinio Lončar. To mu je već drugi put da to čini, jer mi nije dao govoriti ni na Općinskom vijeću, čiji je predsjednik. To je učinio kad je shvatio da mi načelnik općine Josko Roščić, kao svojem zamjeniku, ne dopušta odgovoriti na pitanje vijećnika Drage Josipovića o mojem navodnom sukobu interesa vezanom uz moje suvlasništvo u restoranu "Galija", gdje je odlukom načelnika Roščića uklonjen dio štekata. Roščić je to obrazlagao na način da ja nemam pravo odgovoriti na to pitanje do okončanja postupka, što nema veze s Poslovnikom i zdravom logikom, a Lončar ga je i tada slijepo slušao – govori Vidulin.

Sve su to, inače, njegovi nekadašnji prijatelji i još uvijek stranački kolege.

– Priznajem da sam Lončaru tog utorka popodne, nakon što mi opet nije dao riječ, rekao svakakve grube riječi, kao i on meni. Čak je bilo i naguravanja između nas, ali ni u jednom trenutku nisam mu prijetio smrću, a to sam spreman dokazati i na poligrafskom ispitivanju. Za srijedu u devet sati bila je zakazana sjednica Općinskog vijeća na koju sam se taman spremao poći, a onda je po mene kući u osam sati došla makarska policija. Prijavljivanjem prijetnji smrću, koje obavezno dovode do uhićenja, Roščić i ekipa htjeli su me treći put onemogućiti da javno govorim jer se na Vijeću tog jutra raspravljalo o statusu ukidanja javnog dobra i prodaji općinskog zemljišta Baške Vode – konstatira Vidulin.

Scenarij i režija

Donačelnik se pita:

– Ako se Lončar prepao za prijetnje smrću, zašto me nije prijavio odmah nakon tog događaja u utorak popodne, nego tek sutradan ujutro? Je li se prepao mene ili režisera koji mu je naredio da me prijavi? Od straha je, dakle, prespavao cijelu noć, a zapravo me je prijavio po scenariju i nalogu Joska Roščića – uvjeren je Vidulin.

image
Filip Vidulin: Bilo je naguravanja, priznajem, ali Lončaru ni u jednom trenutku nisam prijetio smrću, a to sam spreman dokazati i na poligrafu
Ivo Ravlić/Cropix

Taj scenarij, uvjerava, ima itekakvog smisla.

– Osim što nisam mogao prisustvovati sjednici, mislili su da će mi nakon privođenja biti određeno privođenje i u istražni zatvor kako bi me na taj način izbacili iz utrke za predsjednika Općinskog vijeća HDZ-a jer je zadnji dan kandidature bio u petak. No, ja sam se prijavio i istaknuo kandidaturu i prije tog događaja, ali umjesto da se legalno borim za ponovni mandat, bio bih u istražnom zatvoru, a onda bi moj protukandidat Josko Roščić na svoje poznate načine probao pobijediti te time osvojiti vlast i u općini i u stranci. Ali to mu neće poći za rukom, koliko god scenarija s Lončarom i ostalim njegovim trabantima imao – kaže Vidulin.

Hvali odnos makarske policije prema njemu.

– Odveli su me u srijedu ujutro, ispitivali su me do podne i petnaest, a onda su išli u pretragu moje kuće, gdje su zatekli legalno oružje, i to dvije lovačke puške i pištolj koji je oduzet do okončanja postupka. Policija je u tih sedam sati koliko sam bio tamo postupila profesionalno i korektno, no ovo privođenje služi mojim stranačkim kolegama da me predstave kao nasilnika i opasnu osobu koja nije podobna za predsjednika Općinskog vijeća HDZ-a – kaže Vidulin.

Priznaje da je odnos s njegovim šefom i nekada velikim prijateljem Joskom Roščićem preko noći postao loš otkada u svibnju, kao predsjednik Općinskog odbora HDZ-a, na kandidacijsku listu za Sabor nije predložio Roščićevu kćer Dragicu Vranješ, nego Vicu Oršulića.

Širenje priče

– Osim mene, ni devet nazočnih članova Općinskog odbora HDZa nije predložilo Dragicu Vranješ, nego je predložilo Vicu Oršulića. On se jedini i prijavio, a Dragica nije. Iskreno, nisam ni mislio da žena koja je rodila prije devetnaest dana uopće ima želju kandidirati se za Sabor i zato je ni ja ni itko od još devet članova nismo ni predložili, a ona se nije javila niti je izrazila želju za tim. No Dragica se naknadno javila, ali je prijedlog za Oršulića već otišao i od tada nastaje pakao za mene. Roščić mi je tada zaprijetio da ću ga zapamtiti za cijeli život. Već sutradan mi je naredio da se iselim iz našeg zajedničkog ureda, u kojem smo proveli jedanaest godina. Počela se širiti priča o mojoj navodnoj povezanosti s restoranom "Galija", iz kojeg sam kao suvlasnik izišao 2007. godine, dakle prije punih trinaest godina. I sam je Roščić na predzadnjoj sjednici Općinskog vijeća rekao da Filip Vidulin nema ništa s tim restoranom, ali priče i dalje kruže – kaže Vidulin.

Na pitanje je li premijer Plenković njemu i Roščiću naredio da se ne smiju više kandidirati na listi HDZ-a, i to ni na jednu stranačku ili funkciju u općini Baška Voda, Vidulin kaže:

– Do tog je sastanka došlo 5. kolovoza ovdje u Baškoj Vodi i trajao je dva sata. Prisustvovali su mu, osim nas domaćih HDZ-ovaca, i Ante Sanader, predsjednik županijskog HDZ-a, i Vice Mihanović. Nije Plenković Roščiću i meni tada rekao takve riječi, nego je samo tražio od nas da riješimo naše sukobe i naš odnos u interesu HDZ-a. Ja sam to htio, ali druga me strana na sve načine želi izbaciti i iz HDZ-a i iz političkog i društvenog života udbaškim metodama, ali to im neće uspeti jer ja ne nudim ljudima privilegije kao Roščić, nego zdrav program i poštenje u politici.

‘Bilo je to užasno i gledati i slušati, a sve su snimile i kamere‘


Načelnik Josko Roščić kaže kako njegov odnos prema Vidulinu nema nikakve veze s njegovom kćeri Dragicom Vranješ, koja se, veli, nije ni htjela kandidirati na listu za Sabor jer je dva mjeseca prije toga dobila bebu.

– Pravi je problem što je Filip Vidulin, točnije njegov sin Ante, suvlasnik firme "Litus" s Igorom Ursićem, mužem moje tajnice Ivane Ursić. Visoki trgovački sud u Varaždinu je u drugostupanjskoj presudi potvrdio da je njihov restoran "Galija", koji imaju četrnaest godina u najmu od firme "Hoteli Baška Voda", općinsko vlasništvo jedan kroz jedan, kao i prostor od 500 kvadrata oko restorana koji se godinama koristio bez ikakve naknade. Nakon toga sam tražio povijesni izvadak, gdje sam ustanovio da je tadašnji direktor tvrtke "Hoteli Baška Voda" Jurica Topić, koji je sklopio ugovor o najmu s "Litusom", i sam bio direktor "Litusa".

Pa sam vidio da je moja tajnica Ivana Ursić bila direktorica "Litusa". Možete li zamisliti moju razočaranost svojim suradnicima, Vidulinom i Ursićkom, s kojima sam radio godinama, a o čijim rabotama i paralelnim ulogama nisam ništa znao? Lagali su i vijećnicima jer su 2013. na Općinskom vijeću rekli da s "Litusom" i "Galijom" nemaju nikakve veze. S obzirom na to da je "Galiji" nedavno uklonjen štektat i da je uložena žalba "Litusa", Vidulinu sam, jer mu je sin suvlasnik, zabranio da govori dok se to ne riješi jer je u mogućem sukobu interesa.

apominjem da su na tom objektu izgradili nadstrešnicu površine 86 četvornih metara bez ikakvih dozvola. A što se tiče prijetnje Lončaru, bio sam na tom sastanku i ja sam ih razdvojio, jer da nisam, bilo bi tu svega. Može Vidulin pričati što hoće, ali kamere su snimile cijeli događaj. Bilo je to užasno i gledati i slušati, pogotovo jer je riječ o stranačkim kolegama – rekao nam je Roščić.

Roščić kaže da je Vidulin ucjenjivao HDZ-ove vijećnike i da je zadnje dvije godine "u jako neurednom stanju" vodio sastanke Općinskog vijeća.

– Ucijenio je vijećnike HDZ-a da im neće potpisati suglasnost za novi mandat ako ne izglasaju na Vijeću da se za crkvene orgulje treba izdvojiti sto tisuća eura, što su vijećnici odbili. Eto, u tome su problemi – tvrdi Roščić.

Ante Lončar: Udario me je nogom u prepone i prijetio ubojstvom


Ante Lončar kaže da mu je Filip Vidulin govorio svašta te da ga je udario nogom u prepone.

– Spominjao mi je "mater srpsku", govori da me on stvorio i da će me uništiti, "ubit ću te" i niz drugih neugodnih riječi. Sve su to gledali vijećnici HDZ-a, a od mene ga je rastavio načelnik Roščić. Vidulin nije dobio riječ jer nije član Kluba vijećnika HDZ-a, a ako ima što reći, rekao sam mu da sazove Općinsko vijeće HDZ-a kojemu je predsjednik. On je taj koji ruši HDZ u našem mjestu, i to još od onih nesretnih orgulja, kada mu vijećnici HDZ-a nisu htjeli odobriti ideju o financiranju orgulja našoj crkvi vrijednih sto tisuća eura. Od tada ucjenjuje i prijeti svima. A ja sam odmah policiji prijavio prijetnju smrću, a ne sutradan, no ne mogu narediti policiji kada će po koga doći – kaže nam Lončar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 21:08