StoryEditor
ObalaAPSURD U DUĆAMA

Čekali sezonu da bi počeli s radovima na najprometnijoj cesti u državi

Piše Vinko Vuković
14. lipnja 2020. - 12:15
Da je turistička godina imalo normalna, ispred ovog semafora već bi se stvarale duge kolone vozilaVinko Vuković

Počinje ljeto, počinju i radovi na cestama. A zašto bi i bilo drukčije kad baš tako može biti.
U Dućama smo. Dionica državne ceste D8, popularne Jadranske magistrale, između Omiša i Dugoga Rata. Predio Luka. Odmah pored hotela "Plaža". U čitavoj zemlji samo je nekoliko prometnijih dionica od ove.

Sunce se penje tamo gdje ovog lipnja još nije bilo. Sprema se napokon upeći. Oraspoložiti svetog Antu. Rijetki turisti rastežu se na balkonima. Ne mogu vjerovati svojim očima. Pozdravlja ih bonaca kao s razglednice. Na trenutak im se čini kao da su u Mozambiku. A onda ubrzo shvate da su u Dalmaciji. Očima možda i ne mogu vjerovati, ali ušima moraju.

Bager udara po tupini. Za njim kolona automobila. Svi s upaljenim motorima. Nervozni vozači ne spuštaju ruke sa sirena. Beštimaju kroz spuštena bočna stakla, čekajući da se svjetlo promijeni u zeleno na pokretnom semaforu.

Znate za te semafore? Vidjeli ste ih, nesumnjivo, po dalmatinskim cestama. Nakon zimskog sna, kao da smo u Kanadi, čim malo ugrije razvale se po asfaltu poput blavora. Pa plaše šofere.

U Dućama upravo počinje sanacija opasnog pokosa koji prijeti odroniti se na državnu cestu. Pokos je, da se razumijemo, na tom istom mjestu opasan već godinama, ali, eto, oni su ga odlučili sanirati - izbaciti na cestu kao Dikan Vlatku - baš sada. Kad je najljepše vrijeme i kad su vozači najživčaniji.

A oni su, hvala na pitanju, stručnjaci "Hrvatskih cesta" (HC). I dok čekamo njihov službeni odgovor na pitanje zašto se pokos sanira baš danas, a ne, recimo, sutra, kad mine ovaj batrljak od sezone, ili zašto se saniranju nije pristupilo jučer, kad smo svi bili u izolaciji i kad na cesti nije bilo ni pasa, obavijestit ćemo vas da će radovi trajati najmanje mjesec dana.

Otprilike do sredine srpnja, a možda i koji dan duže. Jer, početak radova je kasnio zbog - praznika.

Planeri "Hrvatskih cesta" zaboravili su na - Tijelovo. Pa su početak radova odgodili za sedam dana. Kao da na dijetu idu. Ne možeš nego ponedjeljkom je započeti.

Iako, radovi su u Dućama već bili počeli. Prošlog ponedjeljka. Dovedeni su strojevi, postavljen je semafor, raspoređeni betonski blokovi, preusmjeren je promet u jednu traku... A onda se netko lupnuo dlanom po čelu:

- Tijelovo!
- Tijelovo! - uzvratio mu je kolega, također se lupajući dlanom o čelo.
Tup, tup, tup... čulo se redom pljeskanje po čelu. Od kolege do kolege. Tijelovo, Tijelovo, Tijelovo...

A s obzirom na to da je Tijelovo "palo" pred vikend - zapravo u četvrtak, ali kako vikend počinje u petak, tako se tehnički taj četvrtak računa kao dan uoči subote - glupo je bilo započinjati radove prije blagdana pa ih onda prekidati do idućega ponedjeljka.

image
Radovi na sanaciji pokosa na državnoj cesti D8, dionica kroz Duće
Vinko Vuković


- Baš je nezgodno "palo" Tijelovo ove godine - rekao je onaj što se prvi dlanom pljesnuo po čelu.
- Baš nezgodno - uzvratio mu je kolega.

Nezgodno, nezgodno, nezgodno... čulo se od kolege od kolege. I svima je laknulo kad su našli rješenje.
Miči strojeve, gasi semafor, sklanjaj betonske blokove, vraćaj promet u dvije trake... Do idućeg ponedjeljka. A do tada (daj strojeve, pali semafor, vraćaj betonske blokove, preusmjeravaj promet u jednu traku...) evo i odgovora "Hrvatskih cesta".

- Na državnoj cesti 8 na predjelu Duće Luka izvode se radovi sanacije potencijalno nestabilnog pokosa, čije stanje je takvo da može ugroziti sigurnost sudionika u prometu. "Hrvatske ceste" su nakon provedenog postupka nabave ugovorile i namjeravale započeti radove prije početka ljetne sezone 2020.

S obzirom na situaciju vezanu za proglašenje pandemije COVID-a 19, u proteklom periodu došlo je do poteškoće u nabavi materijala (geotehničkih sidara) iz Italije te je početak radova morao biti odgođen. Slijedom navedenog, a u cilju zaštite sudionika u prometu, radovi započinju odmah nakon relaksacije protupandemijskih mjera s ugovorenim rokom od 30 dana.

Svjesni smo činjenice da se radovi izvode na prometno opterećenom dijelu državne ceste, međutim, uvažavajući naprijed navedene razloge, molimo vozače za razumijevanje i strpljenje - stoji u dopisu koji smo dobili posredstvom glasnogovornice HC-a Tamare Pajić.

Eto. Kriva je korona. Što opasni pokos već godinama stoji nesaniran. I što se sanacija nije mogla izvesti nakon ljeta. I što je Tijelovo, eto, palo baš u četvrtak.

#DUĆE#RADOVI U SEZONI#HRVATSKE CESTE#PROMETNI APSURD

Izdvojeno

30. lipanj 2020 15:13