StoryEditor
Obalanije razočarala

Bura ‘pomela‘ Dalmaciju, zabilježen i najjači udar vjetra ikad izmjeren? Na ulicama se vodila teška bitka, dramatična snimka stiže iz Baške Vode

Piše PSD
5. veljače 2020. - 17:35
Luka Gerlanc, arhiva/HANZA MEDIA, screenshot YouTube

Nakon dužeg perioda neobično toplog vremena za ovo doba godine i dosadne južine, najavljena bura pojavila se u srijedu svom svojom silovitošću, trenutno raspuhala glave, spustila temperature, ali i donijela brojne probleme.

Prema podacima DHMZ-a, u Makarskoj je na udare puhalo brzinom do orkanskih 169 km/h, u dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu, na Marjanu, do 126 km/h.

Najjača bura zabilježena je pak na Svetom Juri na Biokovu gdje je, prema podacima tamošnje automatske meteorološke postaje, izmjeren udar od čak 75 m/s, odnosno 270 km/h!

image
Makarska
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Kako piše Dalmacija danas, radi se o neverificiranom podatku, no postane li on služben, radit će se o najvećoj brzini vjetra ikada i igdje službeno izmjerenom u Hrvatskoj. Naime, kao službeno najjači udar vjetra iz NNE smjera u Hrvatskoj i dalje vrijedi onaj od 21. prosinca 1998. godine s Masleničkog mosta, kada je zabilježen udar bure od 248 km/h (69,0 m/s).

Iako za sada nema vijesti o većim štetama koje je izazvala dosad najjača bura ove zime, snažan vjetar prekinuo je trajektne linije, uspio je porušiti ograde u splitskoj Trajektnoj luci, a na Hvaru je na cesti Sućuraj - Hvarn, nedaleko od Jelse, počupao nekoliko stabala.

Sa snagom današnje bure suočili su se i brojni građani koji su se na ulicama borili s naletima vjetra, a posebno dramatična snimka stiže nam iz Baške Vode gdje je naš čitatelj Tonči Ćorić snimio kako se bura opasno poigrava sa skupocjenim plovilima privezanim u tamošnjoj lučici.

U Dalmaciji se, prema prognozi DHMZ-a, i u četvrtak očekuje vrlo vjetrovito vrijeme, uz jaku i olujnu buru, na udare i orkansku, i to ne samo uz more, nego i u unutrašnjosti! More i dalje jače valovito i uzburkano, prema večeri u smirivanju. Sunce će biti zubato jer će zbog vjetra dojam hladnoće biti izraženiji.

Slabljenje bure očekuje se u petak, no još će mjestimice u subotu ujutro biti jaka. Do nedjelje će prevladavati sunčano, a sa slabljenjem vjetra porast će i temperatura, ponajviše dnevna. U nedjelju će zapuhati jugo s kojim će se gomilati oblaci, a s njegovim jačanjem početkom novoga tjedna povećat će se i vjerojatnost za kišu te još toplije vrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

 

Zatvorena autocesta, trajekti i katamarani ne voze


Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između Svetog Roka i Posedarja, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, a u prekidu je i trajektni i katamaranski promet, izvijestio je u srijedu navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je  A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje (most Rječina).

Zabrana za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle) je na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217); na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga; DC1 brza cesta Solin-Klis; A7 između čvorova Orehovica i Šmrika; te LC Križišće-Kraljevica.

Zbog udara olujnog vjetra, na A4 između Brezničkog Huma i Svete Helene, na A6 između čvorova Delnice i Kikovica te na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) brzina je ograničena na 40 km na sat.

Zbog prepriječenog priključnog vozila na  DC1 u mjestu Otrić, dionica Gračac-Knin, zabranjen je promet teretnim vozilima, a osobna prolaze uz regulaciju policije.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.
U prekidu trajektne, brodske i katamaranske linije 

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Ist-Olib-Premuda, Zadar (Gaženica)- Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Supetar, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska.

U prekidu su brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

U prekidu su i katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Olib-Silba-Premuda-Zadar, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split, Split-Hvar-Korčula.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. (HINA)

 

 

 

#BURA#SPLIT#ZADAR#BAŠKA VODA#HVAR#VRH SVETI JURE#VREMENSKA PROGNOZA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 00:30