StoryEditor
Obalavinogradari i vinari

Braća Zure s najvećim vinogradom na Korčuli trostruki su šampioni jubilarne, 30. Sabatine: večeras slave nagrade za prošek, pošip i bordoški blend

7. studenog 2020. - 20:41
Ivan i Marko Batistić, obiteljskog nadimka Zure, iz Lumbarde na Korčuli

Dogodio se vrhunac jubilarne 30. po redu Sabatine, najstarije hrvatske vinarske i vinogradarske manifestacije, ove godine u neobičnom korona-izdanju.

Kao i svake godine, svečano su proglašeni šampioni u kategoriji buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića. Koja su najbolja vina ovogodišnje Sabatine? Apsolutni prvaci, s čak tri šampionske titule (od njih šest), jesu mladi, a već poznati vinari, braća Zure iz Lumbarde na otoku Korčuli.

Njihov prošek, ili, kako se zbog aktualnih prilika s prošekom, kaže – desertno vino, Grk "Elysion" iz berbe 2018., apsolutni je šampion ovogodišnje Sabatine, ili najbolje ocijenjeno vino te ujedno šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina.

Braća Zure su i autori šampiona crnih suhih i polusuhih vina. To je njihovo vino "Rebellion" iz berbe 2018.

Treću šampionsku titulu osvojili su u kategoriji vina sorte pošip. Njihov Pošip Zure iz berbe 2019. bio je najbolji od svih pošipa koji su ove godine stigli na natjecanje na Sabatinu.

Šampion u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina je Graševina berbe 2018. velikih majstora iz Iločkih podruma d.d. Ta cijenjena vinska kuća iz Iloka dobila je i veliku zlatnu medalju za kvalitetu buteljiranih proizvoda, i to za njihov Traminac izborna berba bobica 2017.

Osmijeh Ivana i Marka

Šampion vina sorte plavac je Dingač riserva 2018. vinske kuće Pelješki vinogradar d.o.o., iz Kune Pelješke.

Pehar šampiona izgleda proizvoda odnio je Plavac mali berbe 2017. koji dolazi iz OPG-a Darko Matijević na Hvaru.

POPIS SVIH NAGRAĐENIH S OVOGODIŠNJE SABATINE MOŽETE VIDJETI OVDJE

Nakon ove Sabatine pravo na baš veliku feštu imaju mladi vinari Zure iz Lumbarde na Korčuli. Tko su trostruki šampioni ovogodišnje Sabatine i kakva su im šampionska vina?

Dva brata, 30-godišnji Ivan i 27-godišnji Marko Batistić, obiteljskog nadimka Zure, s osmijehom vole reći da su najveći proizvođači grka na svijetu. I jesu. Ova bijela moćna autohtona sorta raste gotovo samo na prostoru Lumbarde, a oni imaju najveći vinograd na Korčuli uopće.

Oko sedam hektara je impresivnog vinograda tamo na poziciji lumbarajskog Defora, južne strane otoka koja gleda na otvoreno more. Oba brata su po struci agronomi, Marko je studirao u Poreču, a Ivan u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Za "Slobodnu" Ivan se prisjetio njihovih početaka:

– Još 1996. godine je otac Bartul sve ovo pokrenuo i tad smo postali registrirani proizvođači vina. Više-manje smo ga plasirali po Korčuli, a nakon 2014. godine, kada smo imali prvu berbu u novom velikom vinogradu, počeli smo plasirati vina i izvan otoka.

image
Šambioni Sabatine


U ovoj našoj priči i našem uspjehu najvažnije je da smo mi autori vina od početka do kraja, od grožđa u vinogradu do finalnog proizvoda. Proizvodimo najviše grožđa grka od "svih na svijetu" i nikad ne kupujemo ni kilo grožđa ni od koga drugoga. Radimo četiri stila grka i ukupno ga proizvedemo godišnje do 17.000 boca.

Ukupni šampion 30. Sabatine je njihov prošek Grk "Elysion" iz berbe 2018. Službeno se to kaže "izborna berba prosušenih bobica", a naš svijet već stoljećima to zove prošek.

– Na fakultetu smo još učili da je grk sorta broj jedan za prošek. I naravno da smo ga napravili, i to na tradicionalan način, na koji su naši stari radili prošek. Ostavili smo ga na trsu da se prosuši mjesec-dva, što je dulje moguće, a onda ga pobrali i stavili na stolove od trstike da se suši još dvadesetak dana. Alkoholi su mu 12 posto, a ostatak šećera je gotovo 300 gr. po litri.

A iz njihova vinograda Defora dolaze i ostala dva šampiona ovogodišnje Sabatine. I ne samo da je Pošip Zure šampion svih ovogodišnjih pošipa na Sabatini, nego je bio šampion pošipa i na prethodnim dvjema Sabatinama. Ovo je Pošipu Zure treća šampionska titula u nizu!

– Je, pošip nam je šampion na Sabatini već tri godine zaredom, a 2018. je bio i šampion pošipa i ujedno šampion svih bijelih vina. Mislim da je taj položaj Defora naš glavni adut, tamo je izgleda pošip baš poseban, taj položaj mu očigledno daje nešto drukčije.

A "krivac" što smo ga tamo posadili je prof. dr. sc. Bernard Kozina sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, koji nas je savjetovao kad smo sadili vinograd. A kakav je ovogodišnji šampionski pošip? Alkoholi su mu 14 posto, pun je, kompleksan, bomba od vina.

'Dobro je ispalo, a?'

Treći šampionski pehar ove godine odnijeli su u kategoriji crnih suhih i polusuhih vina. Najbolji od svih vina u toj kategoriji je njihov "Rebellion" iz berbe 2018. Riječ je o pravoj bordoškoj kupaži s Defora Lumbarde.

U blendu je zapravo pet sorata, ali dominantne su kao u Bordeauxu tri – sa po 30 posto zastupljeni su cabernet sauvignon, merlot i syrah. "Rebellion" je moćno vino s 15,5 posto alkohola, odležavalo je u hrastovim bačvama od 500 i 1000 litara godinu i pol dana.

– Ovo je "Rebellionu" već druga šampionska titula ove godine, šampion je bio u travnju i na natjecanju u Mostaru – ističu braća Zure.

A da se iza osvojenih šampionskih pehara Sabatine nalaze vrlo zanimljive vinarske životne priče, svjedoči i ovaj šlag na kraju:

– Jako nam je stalo do Sabatine, za nas je ona jedno od najstručnijih ocjenjivanja u Hrvatskoj i zato smo se kao mladi vinari odmah krenuli provjeriti na Sabatinu. A za naš uspjeh je najviše kriv otac Bartul, on je sve ovo započeo. Ali ima tu i njemačke krivice, mama Sylvia je Njemica – s osmijehom će Ivan Zure.

– Je l' ka turistica došla u Lumbardu, pa se upoznali?

– Je, i još bolje – dobila je nagradu na tomboli pa je tako došla na ljetovanje u Lumbardu, a otac je svirao u bendu na terasi i... eto nas. Dobro je ispalo, je l' da?!

Najbolja jaka alkoholna pića


Na Sabatini 2020. šampionom kvalitete jakih alkoholnih pića proglašena je Nespola proizvođača Natura Antunović iz Orebića.

Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata je ove godine Voćna rakija od kruške – OPG Luka Bilušić – Destilerija Bilušić iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 20:49