StoryEditorOCM
Obalaatrakcija u podgori

Blago mjestu koje ovakvu ekipu ima! Pogledajte što su poklonili svojim sumještanima, ovaj prizor izmamit će vam osmijeh na lice, a iza svega se krije još ljepša priča...

26. siječnja 2022. - 09:46

Udruga poklonila svojim mještanima mural! Da dobro ste čuli i to 10 metara visok i šest metara širok.

Udruga Sveti Vicenco iz Podgore, na čelu s predsjednicom Magdom Kržanić, u znak zahvalnosti svojim sumještanima na svesrdnoj dosadašnjoj pomoći u brojnim akcijama koje su organizirali odlučila je napraviti mural na ulazu u mjesto Podgora inspiriran životom u Dalmaciji.

Iza murala stoji mlada i jako talentirana akademska slikarica Tea Jurišić koja je četiri dana po buri i ledu crtala od osam sati pa do kad bi mogla izdržati hladnoću! Jučer je skela napokon uklonjena i Podgorani su mogli dobro vidjeti novi ures u mjestu.

image
Dario Odak

- Htjeli smo nekako zahvalit svim mještanima koji su nam sve ove godine pomagali u svim našim projektima … jer bez njih ničega ne bi ni bilo! A opet smo htjeli da to bude nešto šta će unaprijedit turističko mjesto kao što je Podgora.

Mural je inspiriran životom u Dalmaciji u bojama mora, neba i žarkih krovova kuća. Željeli smo ispričati priču u kojoj će se objediniti motivi prepoznatljivi svakom stanovniku Podgore - svjetionik IIjak, Uzoriti i Galebova krila, pojasnila nam je Magda Kržanić što je zamislila već prije dvije godine, ali nikako nije uspijevala naći umjetnika koji razumije njenu viziju.

I onda je došla Tea koja je napravila baš ono što su Magda i Udruga htjeli, ali iz svog viđenja. I ispalo je više nego dobro.

- Priču s muralom smo počeli već prije dvije godine, ali nikako nismo mogli naći pravu osobu koja će je realizirati. Nikako nismo klikali sa idejama! Znali smo što želimo, ali nismo znali to prenijeti na papir! Tea je to uspjela nakon samo pola sata razgovora, oduševljeno će voditeljica Udruge.

image
Dario Odak

- Ja sam nomad i vizualna umjetnica koja se preferira izražavati i komunicirati slikom. Volim isprepletati humor i naraciju kroz svoje radove, a kroz putovanja skupljam impresije o ljudima, običajima i prirodi, koje kasnije postaju sastavni dio mojih ilustracija. Diplomirala sam na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i surađujem s klijentima diljem svijeta na različitim kreativnim projektima koji uključuju uličnu umjetnost, ilustraciju i dizajn, ispričala nam je autorica murala.

Od predsjednice Udruge koja postoji od 2013. godine i koja broji 50-ak članova, doznajemo da je mural financirala djelom udruga, a dijelom donatori.

Sv. Vicenco i njeni članovi su pomogli brojnim ljudima i društvima s područja Općine, a prošle godine su pomogli i u izgradnji jedne kuće nakon potresa u Baniji. Ovih blagdana bili su domaćini na Adventu u Podgori, i tu su već krenuli s darivanjem sumještana na pomoći.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Za vrijeme ovogodišnjeg podgorskog adventa smo imali jedan “Dječji dan” u suradnji sa Planinarskim društvom Podgora i tad smo naučili jednu veliku lekciju … imali smo malo sredstava, a htjeli smo djeci prirediti spektakl. Dosjetili smo se da svaki naš član prezentira kako smo se igrali kad smo bili mali… imali smo veliku tremu kako će to djeca prihvatiti! A na kraju je to bilo veliko oduševljenje za male i velike. Igrale su se franje, preskakao se lastik, plele pletenice, lijepile tetovaže, vozile alke u karijolama, potezao se konop, skakalo u vrećama.. I zaista je dan ispao savršen. To je bio naš poklon najmlađima, prisjetila se Magda.

Nakon murala uskoro planiraju da Tea Jurišić ocrta i autobusne stanice u istom stilu, ponovno uz pomoć sponzora koji prate rad i ideju Udruge, a želja im je i uključiti djecu u turističkom predstavljanju podgorske baštine.

- Želimo u skladu sa zelenom i digitalnom tranzicijom aktivno sudjelovati u predstavljanju naše baštine gostima i ponuditi nove i zanimljive sadržaje mladima. Vjerujemo kako će nas Općina prepoznati i da ćemo se uskoro i time moći pohvaliti u našem mjestu, otkrila je Magda na kraju uz zahvalu Općini, mjesnoj turističkoj zajednici i svim donatorima na novčanoj i moralnoj podršci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 14:14