StoryEditorOCM
Obala‘DOBRE NAMJERE‘

Bivši sportski direktor Hajduka na optuženičkoj klupi zbog krivotvorenja milijunskog ugovora: ‘Bio sam lakovjeran‘

Piše Božana Sviličić
16. ožujka 2023. - 14:10

Mislim da je cijela situacija plod nesporazuma i moje lakovjernosti prema određenim osobama. Žao mi je što sam kao javna osoba i sportski djelatnik došao u tu situaciju, a posebno mi je žao zbog starije osobe koju sam u to doveo.

Imao sam najbolju namjeru, a završio sam na optuženičkoj klupi samo zbog toga što sam slušao odvjetnika – rekao je 43-godišnji Saša Bjelanović, sportski direktor ""Hajduka" i "Istre 1961", danas na Općinskom sudu u Zadru gdje se njemu i 78-godišnjem umirovljeniku Boži Ćurkoviću, ocu njegova suigrača i prijatelja, u ponovljenom postupku sudi za krivotvorenje isprava.

Iako su prošle godine oslobođeni optužbi, tu presudu Ane Zrilić, sutkinje Općinskog suda, ukinuo je Županijski sud u Varaždinu nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva (ODO) u Zadru. Nakon što je tužiteljstvo tražilo novi postupak pred novim sucem, spis je dodijeljen zadarskoj sutkinji Danijeli Zubčić.

Bivši zadarski nogometaš optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) tereti se da je 7. svibnja 2012. u Zadru i Zagrebu, nakon razvoda od tadašnje supruge, uz Ćurkovićevu pomoć, upisao na bračnu stečevinu izradivši lažnu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava.

Bjelanović je, prema optužnici, postao isključivi vlasnik stanova izgrađenih na tri čestice, garažnog prostora u Zadru i tri zemljišta u Zadru i Diklu, iako te nekretnine predstavljaju bračnu stečevinu njega i njegove supruge jer su stečene zajedničkim radom i sredstvima za vrijeme trajanja bračne zajednice.

U optužbi se navodi kako je bez znanja, volje i pristanka stvarne suvlasnice nekretnina zaključio Ugovor o zajmu u kojem je neistinito prikazao da je Ćurkoviću posudio novčani iznos od 900 tisuća eura, iako je znao da to nije istina.

Zaključio je zatim Sporazum o osiguranju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja vraćanja zajma, te naveo sebe kao isključivog vlasnika nekretnina što je ovjerio 7. svibnja 2012. kod javnog bilježnika iz Zagreba.

Na temelju Sporazuma o osiguranju, a na Ćurkovićev prijedlog, Općinski sud u Zadru je 11. svibnja 2012. izvršio prijenos prava vlasništva s Bjelanovića na Ćurkovića, iako on nije imao nikakve zakonske osnove za stjecanje prava vlasništva na tim nekretninama.

Bjelanović je na sudu ranije pojasnio kako su sve nekretnine vraćene, te da ih je podijelio s bivšom suprugom. U to vrijeme kada su pisani sporni ugovori bio je profesionalni igrač nogometa u Italiji i nije poznavao zakon.

Kada se odlučio na rastavu braka poznanici su ga uputili da mora uzeti odvjetnika i on je tada kontaktirao Tomislava Papića kojega do tada nije poznavao i objasnio mu svoj slučaj. Odvjetnik mu je je predložio da se naprave ugovori, tvrdeći da će to biti dobro za pregovaranje u raspravi koja je uslijedila.

Bjelanović je bio dobar prijatelj sa Ćurkovićevim sinom Darkom i kada je dolazio potpisati ugovor kojeg je pripremio Papić, Darko koji tada nije bio u Zagrebu je rekao neka ugovor umjesto njega potpiše njegov otac.

- Išao sam na maksimalno povjerenje, čovjek me upućivao što treba raditi, reako mi je da je to normalna stvar. Sada se zbog toga nalazim na optuženičkoj klupi. Možda sam ispao naivan jer sam vjerovao čovjeku koji se bavi svojim poslom.

Dolazim na sva ročišta, a nikada nisam imao namjeru niti motiv dovesti nekog u ovu situaciju. Samo sam slušao odvjetnika, a u to virjeme sam se fizički nalazio u Italiji i s njim sam komunicirao telefonom. On je organizirao da se to pripremi u Zagrebu jer mi je bilo bliže doći iz Italije.

Nakon svega odmah sam mu otkazao sam mu punomoć i uzeo novog odvjetnika - rekao je Bjelanović te istaknuo kako njegova supruga nikada nije bila financijski oštećena. Presuda u ovom postupku donijet će se u ponedjeljak na zadarskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:09