StoryEditor
ObalaKORONA NA VEZU

Bili smo u dalmatinskom mjestu s najviše brodara: Šta će mi odgoda plaćanja od tri miseca ako ne plovin i nema pinezi? Opet smo svi u problemu!

25. ožujka 2020. - 16:21

Brusi se, štema, boja, čisti, sređuje,...

Uobičajeni je to ritam u luci Krilo Jesenice u proljeće, pred sezonu, kada će svi brodari isploviti na more, iza Uskrsa ugostiti brojne turiste na svojim mini kruzerima te zaploviti Jadranom sve do kraja listopada. I sada su radovi u punom zamahu, “šminka” se do jedan od 120 brodova, među kojima se najubrzanije radi na palubama čak 19 novogradnji, sve ide standardnim procesom.

Da nije onog jednog, dodatnog, sudbonosnog pitanja – hoće li ove godine sezone uopće biti?

- Brod mi mora biti gotov do 23. svibnja, traži to od mene i agencija koja bukira goste, ali očekuje i banka. Šta'š, sve nas je ova korona poremetila, no bit će bolje – pun optimizma, ali i s borom zabrinutosti preko čela, govori nam Domagoj Rakuljić dok ispred svoje novogradnje imena “Bellissima” čeka dostavu keramike.

I na prvoj i drugoj palubi budućeg plovećeg hotela dužine 53 metra, radi se punom parom. Radnici, svak o svom poslu, trenutačno i ne žele komentirati novonastalu situaciju jer oni radove moraju okončati, brod mora biti “skockan” nevezano za sezonu, njihov ritam rada je do početka ljetnih putovanja.

No zato itekako sve ovo brine kapetana Rakuljića, kao i sve Kriljane, redom privatne male brodare koji od pamtivijeka i svoje obitelji ali i brojne stanovnike tog područja, od Splita do Omiša pa i šire, “prehranjuju” radom na brodovima. Nekad se vadio pijesak, pa trgovalo morskim putem, a trenutno su svi u turizmu, rad mini-kruzera sada znači o(p)stanak.

A šta ako ne bude gostiju?

- Onda ću brod dati bankama, a ja biti kapetan na brodu. Valjda će i država pomoć da svi ovo prebrodimo – pokušava kapetan s dozom optimizma iznaći rješenje pandemije koja utječe na sve naše živote.

Jer ako nema turista, neće biti ni radnih mjesta!

- Sutra će deset članova posade biti na mojoj “Bellissimi”, sada ih je troje uz mene angažirano na uređenju broda, a šest ih je na čekanju. Bijelo osoblje: konobari, kuhari i sobarice, koji rade cijelu sezonu, sve do studenog mjeseca, a onda su do slijedećg Uskrsa na minimalcu, no otkaze na dajemo. No sada, baš i ne znam što ću? Banke traže plaćanje kredita, a brod vam vridi skoro 3 milijuna eura. Imam deset godina kredita u OTP-u, pa i vraćanje onog povoljnijeg kredita koja nam je osigurala Splitsko-dalmatinska županija za iznos do 5 milijuna kuna. Sve triba vratit, i nije ništa problem kada se radi, no ako sve stane, šta ćemo onda? - više pita sebe, nego nas Rakuljić, koji je godinama u ovom poslu, iskustva ima, prvo na manjim brodovima, pa kako mu poslovanje dopusti, gradi veći brod.

Stari od 38 metara, sada je zamijenio novogradnjom od 53 metra, za smještaj 36 putnika i 10 članova posade, u najvećem broju članova obitelji.

Ispunjava kapetan “Bellissime” sve svoje obveze, no što će sada?

- Nešto najavljuju kako će nam odgoditi, no opet sve to moraš platiti, dat' ljudima plaće, a šta ako ne zaradiš ništa? I ako idu na odgodu, ona mora bit' do druge sezone, kada možemo zaradit. Šta će mi odgoda tri miseca, ako ne plovim i nema pinezi? Opet smo svi u problemu, jer odgoda na taj mali period nije rješenje. A valjda će nas pustiti ovaj virus, barem pola sezone da odradimo – nada i kod Rakuljića umire zadnja, a sve to temelji i na traženju agencije “Ambasador” iz Dubrovnika, kako brod mora biti gotov po planu. Kako “Bellissima” mora biti spremna za prihvat gostiju, među kojima je najviše onih iz sjevernih europskih zemalja.

- Znači radimo kao da ćemo sutra zaplovit, ja moram brod završiti do 23. svibnja, a oće' li bit gostiju, vidit ćemo! - podvlači nam Domagoj Rakuljić, dok se radni “mravinjak” u luci odvija nesmetano.
Pokazuje kapetan radnicima gdje će s paketima keramike, koje su mu upravo dovezli.

- Kad zovu, mi isporučimo! Za sada nema problema, skladišta su puna – situaciju smiruje i Filip Tomić, vlasnik prijevozničke tvrtke koja brodovlasnicima dovozi potrebnu opremu, materijal, građu,..

Do kada, ni on a ni drugi radnici, kao ni vlasnici brodova koje smo zatekli u luci Krilo Jesenice – ne znaju!

Samo neslužbeno doznajemo kako su neke i zvali iz banaka, pa im sve ulijeva nadu da će se rješenje iznaći barem što se kredita tiče. Najavljuje se kako se tri mjeseca anuiteti kredita neće plaćati, o drugom kvartalu se radi, travanj-lipanj. Sve je to još upitno, iako svi vidimo kakva je situacija, no kreditna omča je svima oko vrata.

- Agencije nam još ne otkazuju goste i ture! Po planu startamo iza Uskrsa, oko 15. travnja sa prvim đitama, no sumnjam da će tako i biti. Vjerojatno će sve do lipnja biti odgoda – kazuje nam Jure Rakuljić, koji također uređuje novogradnju “Excellent Adria” od 54 metra, dok paralelno s drugim brodom “Romantic Star” ide u remont. Kao da se trenutačno ništa ne događa, sve za sezonu treba biti spremno. A ako bude odgode, morat će se prilagodit. Kao i svi!

- Neće biti lako jer imam 24 radnika kojima ne želim dati otkaze. To je onaj crni scenarij koji ne želim ni zamišljati! Od vlade baš previše i ne očekujem, jedino se možemo nadati da će se sve ovo brzo smiriti, pa da barem odradimo pola sezone, kako bi mogli preživit do slijedeće sezone – direktan je Jure Rakuljić, a njegovu nadu dijele i ostali Kriljani.

Jer bez posla i novog priliva novca, oni rješenje ne vide. Odgode samo znače produžetak – agonije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 04:01