StoryEditorOCM
Obalastopirao bagere

Besraman manevar ilegalnoga graditelja: na natječaj za rušenje na Vruji stigla je žalba - ne biste vjerovali čija!

Piše Gordan Zubčić
10. ožujka 2023. - 17:24

Upravo kako smo i naslućivali u ovom slučaju, država se obila se o zidove vlastitih propisa, u doslovnom i prenesenom značenju.

Premda je rješenje Županije splitsko-dalmatinske o oduzimanju koncesije na Vruji poduzetniku Stipi Latkoviću nedavno postalo pravomoćno, bageri neće tako brzo početi rušiti bespravno izgrađene objekte i pristupnu cestu od Jadranske magistrale do turističkog kompleksa u burovitoj uvali između Omiša i Makarske.

Vruja je slobodna, a što sada? Pogledajte što je Latković ostavio za sobom, raspitali smo se - kada će rušenje?

Taj splitski neimar, poznat po dugogodišnjoj koncesiji na održavanje gradskih pločnika, tvornici kućnih papuča i vladanju Televizijom Jadran, ponovno je, barem nakratno, doskočio državi na čijim je zemljištima bespravno podizao kompleks nad nekoć netaknutim žalom na zapadnom rubu Vruje.

image
Ante Čizmić/Cropix

Naime, Latković je posredstvom svoje tvrtke "Point-Split", upravo "one koja asfaltira trotoare" i u čiju blagajnu se već godinama slijeva novac splitskih poreznih i komunalnih obveznika, danas uložio žalbu na natječaj kojim Državni inspektorat (DIRH) traži partnera koji će carstvo betona na kršu sravniti sa zemljom. Prigovor je u zadnjim satima radnog tjedna stigao na drugu državnu adresu, onu na kojoj se nalazi zagrebačko sjedište Komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Iako je konačna sudska odbijenica na Latkovićeve žalbe bila signal DIRH-u i njegovim inspektorima koji su godinama revno ispisivali prijave i rješenja (u aktualnoj dokumentaciji ih je sedam) o bespravnim radovima, planirani postupak obio se o zid birokracije. Riječ je, podsjetimo, o poslu koji je procijenjen na 283 tisuće eura ili oko 2,13 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:51