StoryEditor
ObalaU Docu Gornjem

Bajka s tri milijuna lampica

Piše Milena Budimir/NATIVE SD
26. studenog 2021. - 09:00

Tajnu kako oživjeti (gotovo) napušteno selo, kako vratiti u život napuštene kamene kućerke, kako dovesti čaroliju Božića u zaleđe Omiša – otkrio je Tihomir Lučić.

U svom rodnom selu, Docu Gornjem, stvorio je Božićno selo. Da, baš Božićno selo!

Te 2018. godine kanalizacija u Docu nije bila položena, cijevi za vodu bile su tek pustim snom, a ni ulične rasvjete nije bilo na vidiku.

No Tiho i supruga mu Kristina i sin im Nikola ne znaju odustati, njih je vodila ideja, vodio ih je san, odustajanje u njihovu rječniku ne postoji, ni kao riječ, ni kao pojam. Zasukali su rukave i stvorili ovo mjesto.

Mjesto gdje ne znate je l' vas u bajku uvela mašta ili vam se priviđa, a činjenica jedina jest – Tihomir je na svojem imanju od 35 tisuća četvornih metara postavio više od tri milijuna lampica, rasvijetlio je cijelo brdo.

image
Gornji Dolac, 251121.
Božićno selo nakon godinu dana pandemijske pauze ovu subotu otvara svoja vrata posjetiteljima i pali više od 3 milijuna lampica.
Foto: Joško Ponoš/CROPIX
Josko Ponos/Cropix

Ne samo brdo, svako stablo, svaki kamen, postavio svjetleće kočije, raštrkao šarene jelene, poredao djedove koje Božićnjacima zovemo... Kakva Amerika! Ovdje, na sivom dalmatinskom kamenu je stigao Božić prije svih!

Diljem imanja naići ćete i na štalice, na domaće životinje, slobodne i nesputane, a među njima i emue, himalajske koze i kamerunske ovce. I ljame. Preciznije njih četiri. Kako im se sviđa život izvan domovine govori najbolje to što bi ih do Badnjaka moglo biti i – šest.

A kada šetnjom prođete stazice, uređene i osvijetljene, doći ćete do kućica u kojima ćete biti posluženi gastronomskim delikatesama, gdje je svaka namirnica sigurnog podrijetla, svaka iz okolnih OPG-ova. Nema tu na štednjaku ništa "iz kesice", sve je iz zemlje, sve sa stabla, sve s njive. Okolne.

– Grah s domaćim kobasicama, to je bilo dovoljno reći.

Soparnik, fritule, uštipci, pečenica, domaće kuhano vino, to je tek razlog više.

No, odvojimo se od tanjura i vratimo na mračna brda, koja je Lučić učinio sličnijim Manhattanu negoli bilo čemu drugom, i kažimo kako je tri milijuna lampica raširio u nizove zajedničke duljine od, pazi sad, 72 kilometra! Čovjek je lampicama povezao Split i Omiš, pa tako tri puta. I kad smo već kod povezivanja – nemojte se bojati doći do Božićnoga sela automobilom, parking vam je osiguran.

Prošlogodišnjih je blagdana mračno brdo ostalo mračno, pandemija je u zadnjem trenutku, svega dan prije otvaranja – zaustavila pritisak na prekidač.

– Na lanjskom otvaranju trebali su nam svirati "Diktatori", ali kako je sve odgođeno, obećali su nastupiti kad god bude trebalo, na tome im od srca hvala – veli Tiho dok najavljuje nastup legendarnog benda u nedjelju, 28. studenoga.

A dan prije, u subotu – svečano je otvorenje. Uveličati će ga svojim glasovima klapa "Iskon", s početkom u 17 sati. Na ulazu u Božićno selo morate imati COVID propusnicu, dokaz o preboljenju ili negativan test.

image
Gornji Dolac, 251121.
Božićno selo nakon godinu dana pandemijske pauze ovu subotu otvara svoja vrata posjetiteljima i pali više od 3 milijuna lampica.
Foto: Joško Ponoš/CROPIX
Josko Ponos/Cropix

– Poliklinika Terra Medica nam je izišla ususret, njihovi će djelatnici na ulazu raditi testiranje za samo 30 kuna, razliku u cijeni sufinanciramo mi – kaže nam Tiho.

Pa se radujemo zajedno što su lanjske nevolje za njima. I jedva čekamo trenutak – taman kada sunce uroni u more – kad jedno malo brdo postane centrom svemira. Rasvijetljeno, treperavo, veselo i šareno, baš kakvi blagdani i trebaju biti.

Od 16 do 22 sata
Od 28. studenoga do Sveta tri kralja – Božićno je selo otvoreno od 16 do 22 sata, svakoga dana, osim na Badnjak i na Staru godinu.
Cijena ulaznice je 30 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je slobodan. Ukoliko je riječ o organiziranim grupama, tada je cijena ulaznice 25 kuna.

item - id = 1145969
related id = 0 -> 1159914
related id = 1 -> 1156526
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 04:18