StoryEditorOCM
ObalaNEMA ODMORA

Na udaru bagera i nesuđeni velebni projekt bivšeg ministra i jednog od najmoćnijih Hrvata, milijuni idu u prašinu

Piše DV
1. lipnja 2023. - 14:10

Dok u srednjoj Dalmaciji bageri uklanjaju niz ilegalnih kuća i pratećih objekata, u Dubrovniku je počelo rušenje i čišćenje gradilišta nesuđenog Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice.

Budući da će se na istoj parceli graditi nova, suvremena ustanova za smještaj starijih građana, postojeći oronuli i nikad dovršeni objekt potrebno je ukloniti kako bi se moglo pristupiti novogradnji, najavili su nedavno iz gradske uprave.

Riječ je o objektu čija je izgradnja prekinuta u ranoj fazi prije više od 30 godina, a u međuvremenu je nekretnina na Medarevu postala toliko zapuštena i derutna da ne predstavlja bazu za nastavak projekta.

Podsjetimo, tvrtka "DP Coning", zastupana po direktoru Radimiru Čačiću, kasnijem potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva, 22. studenoga 1990. zaključila je ugovor s Republičkim fondom mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika, temeljem kojega je varaždinska tvrtka preuzela vođenje inženjeringa za izgradnju Doma umirovljenika u Dubrovniku, pisali su mediji.

Od prosinca 1990. do svibnja 1991. godine, taj je fond, preteča Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, kroz sedam uplata na račun "Coninga" uplatio predujam od 192,3 milijuna tadašnjih dinara ili oko 22 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, odnosno 11 milijuna eura.

Slučaj je na sudu završio u - zastari.

image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:54