StoryEditorOCM
Obalapotvrđeno

Bageri Državnog inspektorata napokon stižu u Vruju! Evo što će sve u uvali porušiti

Piše Dalmacija SD
24. travnja 2023. - 13:24

Iz Državnog inspektorata su za 24 sata potvrdili da će uskoro početi rušenje bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja kod Makarske.

Godinama je tamo investitor Stipe Latković bespravno gradio i nadograđivao, a nezadovoljni građani su organizirali Festival bespravne gradnje i devastacije prirode kako bi upozorili na samovolju investitora i beskrajnu inertnost države da zaustavi uništavanje prirodnih ljepota. Vruja je tako postala jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih primjera bespravne gradnje koja niti je na vrijeme zaustavljena, niti je uklonjena, pišu 24 sata.

Državni inspektorat kojeg vodi Andrija Mikulić je već dobio ponude  za tvrtku koja će obaviti uklanjanje još početkom mjeseca. Najpovoljniju je dala tvrtka TGT Adriatic iz Pule. Oni su ponudili srušiti bespravne objekte za 254.283  eura, odnosno 317.854  eura s PDV-om. Još dvije tvrtke su dale znatno skuplje ponude preko 449.000 eura, odnosno više od 828.000 eura s PDV-om.

Inspektorat je, inače, vrijednost rušenja pri raspisivanju javne nabave procjenio na 283.000 eura bez PDV-a. Latković još uvijek može sam porušiti sve po izdanim rješenjima. Ako to odbije, za ugovorenu cijenu će srušiti izabrana tvrtka, a cijeli račun će Državni inspektorat poslati Latkoviću, odnosno njegovoj tvrtki.

Državni inspektori su pri raspisivanju natječaja pobrojali što sve treba ukloniti i objavili su i fotografije bespravnih objekata. Uklanjaju se armirano betonski zidovi koje je Latković izgradio, niz bespravnih dogradnji starih postojećih objekata, izgrađena cesta kojom se moglo uvali pristupiti automobilom, također će biti uklonjena.

Nadalje, bit će srušeni i betonski jaccuzi, betonska obala, lukobran i vodosprema. U biti, ostat će samo oni objekti koji su tu bili i ranije, pišu 24 sata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:34