StoryEditor
ObalaNAPLATA PO KOLIČINI

Baci škovace i ‘provuci‘ karticu: Omišani i Dugoraćani dobivaju otpadomjere koji potiču razvrstavanje otpada i donose manje račune

22. listopada 2020. - 22:16
OtpadomjerPrivatna arhiva

Isplati li se odvajanje otpada, hoće li razdvajanje vrsta smeća u konačnici značiti i smanjene račune, do kraja godine imat će priliku provjeriti Omišani i Dugoraćani.

Do tada bi trebala profunkcionirati evidencija kartica za otpadomjere, pa bi iznos na računima ovisio i o tome koliko otpada građanin baci u spremnik, bilo "provlačenjem" kartice na polupodzemnim spremnicima, bilo u čipiranim kantama.

No jedno je sigurno – ubuduće će Omišani i Dugoraćani imati niže ili više račune, što ovisi isključivo o njima samima. Barem nam tako tvrde iz komunalnog društva "Peovica" koje skrbi za smeće stanovnika omiškog dijela, onog u priobalju, ali i u Zagori.

- Evidencija je već u funkciji, te korisnici na postojećim računima imaju ispis točnog vremena korištenja kartice, a početak naplate ovisi o još nekoliko tehničkih detalja koje rješavamo s isporučiteljem opreme. Naš cilj je uvesti naplatu po korištenju kartica najkasnije do kraja ove godine, a možda i prije, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti korisnike – najavljuje nam Leonardo Ljubičić, direktor "Peovice", budući da su u završnoj fazi projekta uvođenja mjerenja i naplate otpada po predanoj količini, a u skladu sa zakonskim propisima.

Tako su upravo aktivirali otpadomjere na polupodzemnim spremnicima u centrima Omiša i Dugog Rata, što im je bio zadnji korak prije početka naplate.

Priobalje i Zagora

- Aktivirali smo 28 otpadomjera budući da polupodzemnih spremnika u Omišu imamo 23, a u Dugom Ratu pet komada. Njima će se koristiti oko osam tisuća stanovnika, odnosno građani urbanog dijela Omiša i Dugog Rata, dok smo ostalim stanovnicima, izvan mjesta i u Zagori te priobalju, podijelili pojedinačne čipirane spremnike – kazuje nam dalje prvi čovjek komunalnog poduzeća, pojašnjavajući i cijenu:

- Cijena varijabilnog dijela definirana je litrom preuzetog otpada koja košta 0,075 kuna plus PDV od 13 posto. Ta se cijena ne mijenja uvođenjem otpadomjera. U prosjeku, cijena varijabilnog dijela ostaje ista, a stanovnici koji budu više odvajali otpada, imat će manje račune na ovaj način, i obrnuto.

image
Direktor 'Peovice' Leonardo Ljubičić (u sredini) uz suradnike Stipu Tokića (lijevo) i Tomislava Tomaša (desno)
Ante Čizmić/Cropix

Što to znači u praksi, pojasnio nam je Ljubičić:

- Za primjer, ako građanin samo četiri puta mjesečno ubaci otpad uz kartičnu evidenciju, varijabilni dio računa iznosit će mu četiri puta 2,12 kuna bruto, odnosno četiri puta 1,88 kuna neto. Dok fiksni dio računa, a to je minimalna javna usluga, ostaje isti kao prije. Isto vrijedi i ako građanin ubacuje predviđenih 25 litara svaki dan u mjesecu karticom, varijabilni dio računa iznosit će mu 30 puta 2,12 kuna, a fiksni dio računa mu ostaje isti kao prije.

Kako bi se snašli u ovim izračunima, direktor "Peovice" iznio nam je mjesečni, prosječni izračun odvoza smeća za tročlanu obitelj.

Izračun za tročlanu obitelj

- Prosječna obitelj od tri člana, uz procjenu da proizvede te deponira preko otpadomjera količinu od 350 litara (podatak po europskoj statistici) što je 14 deponiranja po 25 litara, imat će mjesečni račun od 89,59 kuna. Naime, minimalna javna usluga je 45 kuna za tri člana domaćinstva, uz varijabilni dio računa u iznosu od 26,32 kune, odnosno 14 odlaganja puta 1,88 kuna. Dobijemo total neto od 71,32 kune plus porez na dodanu vrijednost, odnosno PDV od 13 posto koji iznosi 9,27 kuna, a obitelj na kraju ima ukupno platiti 80,59 kuna.

Ovaj izračun je po prosječnim mjerama, a ako građani razvrstavaju otpad, odvajaju plastiku, papir, odnose odvojeni otpad u omiško reciklažno dvorište, te tako smanje odlaganje vrećica s miješanim komunalnim otpadom i broj provlačenja elektronske kartice na otpadomjeru, automatski će imati i manji račun. Jer Omišani žele odvajati otpad, pa su lani bili na oko 15 posto, dok je ove godine ta brojka narasla na 25 posto odvojenog otpada.

No ostaje i problem onih koji su i nakon uvođenja polupodzemnih spremnika, s novim sustavom "ubacivanja" smeća uz pomoć ručice za otvaranje otvora, izabrali lakši način – kesice sa smećem su jednostavno odbacivali u ulične košarice za otpad. Premda se uopće nije ni evidentiralo ubacivanje smeća!

- Mora se znati da nepropisno odlaganje otpada, znači odlaganje otpada pored polupodzemnih spremnika na javnoj površini ili odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za odvojeno prikupljanje, ili pak u male spremnike na šetnicama te slično, predstavlja povredu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kao i komunalnog reda, te je sankcioniranje ovakvih aktivnosti u domeni komunalnog redarstva. Mi ćemo kao komunalno poduzeće sa svoje strane osigurati kontinuiranu edukaciju korisnika, kao i eko-patrolu na lokacijama spremnika - najavljuje Leonardo Ljubičić.

Cijena je za sve ista


Cijena po litri odbačenog otpada za građane je ista. I za one koji koriste polupodzemne spremnike gdje se očitavaju elektronske kartice na otpadomjerima, kao i za one koji imaju pojedinačne čipirane spremnike. Znači, isti je iznos bez obzira na lokaciju ili pak vrstu stambenog objekta, isti je obračun i za kuće i za stambene zgrade, obračunava se količina, odnosno po litri odbačenog smeća.

Kako do kartice


"Peovica" poziva građane da ako još nemaju kartice za otpadomjere (svakom korisniku dodjeljuju se dvije kartice), mogu ih preuzeti u uredima poduzeća tijekom radnog vremena ili mogu kontaktirati svog predstavnika stanara.

- Eventualno izgubljenu karticu trebate prijavite osobno u urede ili na telefon 021/862-388 kako biste izbjegli kasniju zloupotrebu. Naplatu po korištenju kartica planiramo uvesti do kraja godine, te ćemo pravovremeno obavijestiti sve korisnike, kao i preko redovnih računa – poručuju iz "Peovice".

image
Omišani sve više razvrstavaju otpad
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 21:40