StoryEditor
ObalaMA KAKAV STRAH?!

Austrijski par zaljubljen u Dalmaciju: Dolazimo ovdje već 40 godina, nema tog koronavirusa i crvene liste koji će nas rastaviti od naše Baške Vode

Piše Ivo Sikavica
16. rujna 2020. - 18:44
Ovdje se osjećamo ugodno i potpuno sigurno , kažu Aurelia i Leopold Hayer (na fotografiji s domaćicom Tončekom Bračić)Ivo Sikavica

Bračni par Aurelia i Leopold Hayer iz Austrije među rijetkim su gostima koji su unatoč zabranama svoje zemlje i stavljanju Hrvatske na crvenu listu ponovno došli na odmor u Bašku Vodu.

- Već više od četrdeset godina dolazimo u Bašku Vodu i to dva puta godišnje, u lipnju i rujnu. Otkako smo se uzeli, svake godine ljetujemo. Ranije smo posjećivali istarska mjesta, a onda smo od prijatelja čuli za Brela i Bašku Vodu kao izvrsne destinacije za odmor. Izabrali smo Bašku Vodu i tu smo kod obitelji Bračić punih 40 godina - kaže nam Leopold.

Divni ljudi

Unatoč epidemijskim mjerama, raznim upozorenjima i stavljanja SD županije na crvenu listu, ipak ste došli u Bašku Vodu!

- Dobro smo upoznati s razvojem najnovije epidemije. Testirali smo se prije dolaska u vašu zemlju i opet ćemo dan prije povratka i tu neće biti problema. COVID poštujemo, ali ga se ne bojimo. Ovdje se osjećamo ugodno i potpuno sigurno, a u Baškoj Vodi i nema izrazitih slučajeva.

Imamo svoj protokol, nakon doručka idemo na plažu gdje nema gužvi, pa onda lagani ručak i ponovno odlazak na plažu do predvečerja, pa onda nakon večere uz čašicu druženje s našim dugogodišnjim prijateljima kod kojih boravimo. Izbjegavamo gužve i druženja s nepoznatim osobama.

Kućedomaćica Antonija Tončeka je nama kao sestra, a njezin suprug Josip duša je od čovjeka. Tu su još sin Ivo i njegova supruga Nada, uvijek vedri i nasmijani i u svako doba dana i noći možemo se na njih osloniti. Divni su to ljudi. Njihova je kuća na predivnome mjestu, na istočnoj strani Baške Vode uz nove hotele, samo tridesetak metara od mora.

Izvrsno je uređena, a tek vrt ispred kuće, stani pa gledaj, pravi odmor za dušu. Da nije tako, ne bismo dolazili toliko godina dva puta godišnje - govori nam Aurelia.
Dosadašnjih godina sigurno ste posjećivali i ostala obližnja turistička središta na našoj obali?
- Upravo tako, gotovo svakodnevno šetamo do Brela i do Promajne, a posjećivali smo i Makarsku, Dubrovnik, Mostar, Omiš, Split, Trogir, slapove Krke, otok Brač i mnoge druge zanimljive destinacije, kao i kulturne spomenike i muzeje diljem Dalmacije - rekao je Leopold.

Dio su obitelji

Možete li usporediti izgled Baške Vode nekada i danas i što vam se najviše sviđa?, upitali smo Aureliju.

- Baška Voda je uvijek bila lijepa, imala je svoju intimu, ali u posljednje vrijeme primjećujemo drastične promjene u izgradnji i dotjerivanju mjesta. Plaže su dosta šire i veće, izgrađena je nova šetnica od Brela do Baškog polja, centar mjesta je preporođen, lučki akvatorij dotjeran, a more je super čisto i bistro, pa taj šumsko-planinsko-morski zrak je život jer svakim udisajem osjećamo se preporođeni. Za nas je Baška Voda i cijelo ovo podbiokovsko područje raj na zemlji.

Nakon dolaska pred kuću Bračić naše je poglede plijenila prekrasna okućnica s velikim uređenim travnjakom ukrašenim cvjetnim nasadima, stazama za šetnju, aranžiran prema dalmatinskom ugođaju. U našem razgovoru sudjelovala je i kućedomaćica Antonija Tončeka i na sva usta hvalila svoje dugogodišnje goste koje naziva obiteljskim prijateljima.

- Vrlo su susretljivi i obzirni, a mi im uvijek stojimo na usluzi. Ništa nam za njih nije teško jer oni su dio naše obitelji - rekla je Tončeka.

- Gostoljubivost domaćina i izgled kuće i okućnice godinama potvrđuju brojne nagrade obitelji Bračić, koje su dobivali od TZ-a Baške Vode i Županijskog TZ-a, za uslugu i kvalitetu, uređenje i izgled okućnice - rekao nam je direktor Ureda TZ-a Baške Vode Ante Jurišić, koji je ovaj naš susret iskoristio i simpatičnim gostima u ime TZ-a Baške Vode dodijelio plaketu za 40 godina vjernosti Baškoj Vodi i prigodne poklone (sliku Baške Vode, razne suvenire, promotivne materijale i cvijeće za Aureliju i kućedomaćicu Tončeku), zahvalio im na njihovu povjerenju i svakogodišnjim dolascima, uz nadu da ćemo ih još dugo viđati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 00:32