StoryEditor
Obalamini žarište?

Austrijanci plaše turiste ‘korona klubom‘ u Makarskoj. Brčić: Ne vjerujem da se radi o kampanji protiv Hrvatske, ali konkurencija sigurno ima utjecaja

13. kolovoza 2020. - 15:36
Ante Čizmić/ilustracija/HANZA MEDIA

Korona – oprez ako ste bili na odmoru u Hrvatskoj – piše austrijski Heute, a ispod vrištećeg naslova fotografija je iz noćnog bara "Makarana" u Makarskoj.

Navodi se da je više ljudi koji su se vratili s odmora u Hrvatskoj COVID-pozitivno, a ovaj portal također navodi da su u ovom noćnom baru zaraženi čak i neki zaposlenici.

Svi koji su bili na odmoru u Makarskoj savjetovani su, piše Heute, da prate svoje zdravstveno stanje. Austrijski portal Nachrichten u naslov je pak stavio informaciju da je šest osoba testiranih na koronu, a koji su ljetovali u gradu pod Biokovom, također korona-pozitivno.

Portal Tips prenosi istu vijest, kao i Kurier, a ova je informacija vrištala i s televizije, tako da je Hrvatska, Dalmacija, kao i sama Makarska, dobila negativni publicitet na austrijskom tržištu, odakle nam ipak dolazi značajan broj gostiju.

Naime, u srpnju ove godine Austrijanci su ostvarili više od 113 tisuća noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je 45 posto u odnosu na prošlu godinu, a u kolovozu koji je nadmašio sva očekivanja te su brojke i veće.

Opasna gužva za WC

Načelnik makarskog stožera Dražen Nemčić, inače dogradonačelnik, kaže da su prošlog petka razgovarali s vlasnicima klubova te od njih zatražili da zatvore poslovanje zatvorenih dijelova klubova.

– Tražili smo i da bolje kontroliraju odlazak na WC jer veliki problem predstavlja ta gužva. Inspektori civilne zaštite te državni inspektori napravili su više nadzora, a u klubovima se pojačani oprez traži i na otvorenom, da se razmaknu stolovi. I umjesto da puste, recimo, tisuću ljudi, da ih maksimalno bude 500 – kazat će Nemčić, dodajući da ga je kontaktiralo i austrijsko veleposlanstvo, tražeći izvještaj.

Veli da su dosta zadovoljni.

– S obzirom na to da trenutno imamo 70 posto turističkog prometa od lani i opću gužvu, nemoguće je ostati na nuli. Dobro je u svemu tome da mladi najčešće niti nemaju simptome – veli načelnik makarskog stožera koji vjeruje da većih problema neće biti.

image
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Što se zaraženog osoblja “Makarane” tiče, kaže da je to posao epidemiologa.

Načelnik županijskog stožera Luka Brčić napominje da su nekoliko dana bili limitirani s osobljem, naime, civilna zaštita koja je dijelom pod MUP-om, dijelom HGSS-om, prethodnih je dana imala pune ruke posla na dvije lokacije. Jedna je Biokovo, gdje je deset dana trajala potraga za nestalim Poljakom, a druga je sinjska Alka.

– Sad je forte tamo gdje treba biti u ovom trenutku, na Makarskoj. Iako moram reći kako ne možemo egzaktno tvrditi da su svi ti zaraženi baš inficirani u klubovima, to je teško utvrditi, pogotovo zato što je dosta zaraženih bez simptoma.

Radi li se tu o nekakvoj kampanji protiv Hrvatske, ne vjerujem, nisam pobornik takvih teorija, ali fama koja se širi stihijski i nekakva pozitivna konkurencija sigurno imaju svoj utjecaj. Najbolja je živa riječ naših gostiju, a oni će, vjerujem, prenijeti dobro iskustvo jer oni najbolje vide kako sustav ovdje funkcionira – zaključuje Brčić.

Iz kluba se ne javljaju

Što kažu u prozvanoj "Makarani", nismo uspjeli doznati. Na telefon oglašen na web-stranici nitko nam se nije javljao.

S obzirom na trend u cijeloj Europi – a vidljivo je da mladi željni noćnog života očito nisu zastrašeni koronom – ne vjerujemo da će publicitet u ovakvom kontekstu odmoći klubu koji je ovog ljeta u više navrata organizirao koncerte.

Hoće li destinacija imati štete od toga ako turisti koji ne dolaze zbog noćnog života odluče zaobići Makarsku rivijeru, to ćemo vidjeti tek u idućim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 06:17