StoryEditor
ObalaSKUPA NEIZVJESNOST

‘A pita li se itko kako ćemo mi preko noći pronaći stan po normalnoj cijeni?‘: studenti otkazivali stanove, a sad ih opet moraju tražiti

Piše Ivica Nevešćanin
11. rujna 2020. - 09:08
Neizvjesnost je i udar na skromni studentski standardNikola Vilić/Ilustracija/Cropix

Čim je u ožujku u Hrvatskoj uvedena karantena, brojni studenti koji nisu iz sveučilišnih centara, u Dalmaciji Splita i Zadra, otkazali su svoj privatni smještaj. U situaciji kad je uvedena online nastava činilo im se suvišno plaćati iznajmljene stanove i apartmane kojima je cijena zadnjih godina porasla do neba, a usto je iz njih većina se morala iseliti na početku turističke sezone.

Ova je turistička sezona bila slabija nego prošla, ali opet bolja nego što se očekivalo, no studentski smještaj je i dalje ostao jedan od najvećih problema za zadarske studente. Situacija s pandemijom tu je činjenicu dodatno pogoršala otkazivanjem stanova u lockdownu, što je loše i za ekonomiju Splita i Zadra, jer kroz najam i studentsku potrošnju dobar dio građana preko cijele godine ostvaruje prihode.

No početak nove akademske godine opet stvari želi vratiti na staro. Nastava će se, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, odvijati u fizičkom kontaktu, što znači da će oni koji su ih otkazali sada opet morati tražiti stanove, ali po kojim uvjetima, posebna je priča. Poučeni ovogodišnjom ljetnom sezonom, neki su stanodavci pristali na dugoročne najmove, no većina ih i dalje kalkulira jer smatra da će do iduće sezone situacija s koronom biti obuzdana i da će se turizam vratiti na prošlogodišnje brojke.

Većina popunjena

Unatoč tim nimalo ugodnim problemima za studente, koje sigurno dijele i druge sveučilišne sredine, broj upisanih studenta, konkrento na Sveučilištu u Zadru, mogao bi biti čak i veći nego prošle godine.

- Većina studijskih grupa popunjena je već u prvom upisnom roku. Još uvijek traju upisi u jesenskom roku. Za nepopunjena mjesta interes je velik pa očekujemo da će najveći broj upisnih kvota biti popunjen. Vjerojatno neće biti popunjena sva predviđena mjesta na studijima klasične filologije i filozofije kao i na nastavničkim smjerovima pojedinih stranih jezika koji su slabije zastupljeni u nastavi u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Općenito, za upise na studijske programe u akademskoj godini 2020./2021. imali smo 15 posto više prijava nego prošle godine. Uspoređujući broj do sada upisanih kao i interes za upise na slobodna mjesta u jesenskom roku zaključili smo da aktualna pandemija nije utjecala na broj upisa – potvrđuju iz ureda rektorice Dijane Vican.

U nadolazećoj akademskoj godini Sveučilište u Zadru neće imati novih studijskih programa osim što će studenti preddiplomskog studija Primijenjene ekologije u poljoprivredi moći dio studija pohađati na Politehničkom sveučilištu u Anconi i steći dvostruku diplomu. Međutim, prateći potrebe tržišta kao i interese studenata na sveučilištu su odlučili pokrenuti neke nove diplomske i specijalističke studije.

U samoj je završnici priprema dvaju novih diplomskih studija iz agronomije i pomorstva, a započelo se i s prvim radnjama na pokretanju specijalističkog studija o otocima koji bi bio otvoren za stručnjake iz različitih disciplina (geografije, ekonomije, zaštite okoliša, sociologije, prava itd.) koji se bave istraživanjem otoka te, posebno, društveno-gospodarskim razvojem otoka i posebnostima prirodne i kulturne baštine otočnog prostora.

Raste studentski dom

U međuvremenu, korona-krizi unatoč, radovi na izgradnji novih sveučilišnih sadržaja – dormitorija i restorana za studente – na području bivše vojarne "Franko Lisica", nisu usporili. Studentski dom u sklopu Novog kampusa imat će 129 soba za 284 studenta te restoran s 500 mjesta koji će dnevno posluživati 3800 obroka.

- Radovi napreduju predviđenim tempom. Na tijek radova nije utjecala pandemija, a neznatno prekoračenje rokova dogodilo se zbog arheoloških istraživanja (otkriće antičkoga groblja i cestovne infrastrukture). Očekujemo dovršetak radova u posljednjim mjesecima iduće godine - ističu iz kabineta rektorice Sveučilišta u Zadru.

image
Studentski dom u sklopu Novog kampusa imat će 129 soba za 284 studenta
Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. listopad 2020 12:06