StoryEditor

Nerežišća: ‘Berači’ kamena će imati dovoljno struje

Piše PSD.
29. svibnja 2008. - 13:32

Načelnik nerežiške općine Lovre Kuščević potpisao je ugovor s HEP-om o izgradnji tri trafostanice vrijedne 4,5 milijuna kuna. Njihovom izgradnjom omogućit će se sigurno napajanje električnom energijom devet kamenoloma, a to je do sada bio gorući problem. Toliki broj kamenoloma nema niti jedna općina u Hrvatskoj, a na tom području “ubere se” godišnje trećina hrvatske proizvodnje kamena.

Trafostanice će imati izlaznu snagu 2,4 megavata, a sredstva u visini od 2,2 milijuna kuna osigurala je hrvatska Vlada, odnosno Fond za regionalni razvoj i Splitsko-dalmatinska županija, dok će 2,3 milijuna namaknuti Općina Nerežišća i vlasnici kamenoloma. Ta investicija dat će novi zamah kamenarstvu koji na ovim prostorima život znači, omogućit će novo zaposlenje, čulo se prilikom potpisivanja ugovora, i zaustaviti iseljavanje stanovnika.

Posljednjih nekoliko godina zbog nerazumijevanja vađenje kamena i razvoj kamenoloma bili su dovedeni pod ozbiljni znak pitanja. Međutim, zahvaljujući agilnom načelniku Kuščeviću mnoge stvari su razjašnjene i postavljene na svoje mjesto. Potpisivanju ugovora bili su nazočni i vlasnici kamenoloma koji su iskazali svoje zadovoljstvo jer su stvoreni svi preduvjeti za rad i razvoj te za Brač izuzetno važne gospodarske grane.

Isto tako načelnik Kuščević potpisao je s Institutom građevinarstva Hrvatske ugovor o izradi ekološke studije eksploatacije kamena. Izradu studije financirat će vlasnici kamenoloma. Svi su suglasni da se priroda i okoliš trebaju zaštititi od mogućih devastacija i nekontroliranog korištenja.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:42