StoryEditorOCM
Dalmacijaroda airlines

Nema više straha od računa za hitni prijevoz helikopterom: otočne trudnice neće plaćati let

17. veljače 2017. - 00:42

Među dilemama pred kojima se nalaze trudnice uoči poroda s prebivalištem na otocima na kojima nema rodilišta jest i ona kada otići na kopno kako bi bile blizu bolnice.

Tridesetogodišnja M.M. s otoka Visa (podaci poznati redakciji) nije se dvoumila, nego je dva tjedna prije predviđenog termina za porod spakirala torbu i preselila se u Split kod rodbine. No, jedan od razloga bila je i ćakula da će, u slučaju ostanka na otoku do zadnjeg trena, morati platiti hitni let helikopterom ako nema valjanu uputnicu za rodilište.

- One žene koje nemaju rodbine ili prijatelja u gradu, dobiju uputnicu za bolnicu i tamo čekaju porod. Da sam ostala na Visu i da su me uhvatili trudovi, morala bih helikopterom u Split, a bez uputnice za bolnicu platila bih 50 posto tog leta, barem sam tako čula od drugih rodilja.

Nisam htjela riskirati ni zdravlje ni novac pa evo čekam porod na sigurnijem terenu. Ako je istina za taj let i tih 50 posto, pitam se naplaćuje li se to i turistima ili samo rodiljama - govori nam s dozom ljutnje.

Veli kako se zdravstvena skrb na njezinu otoku ipak poboljšala tijekom proteklih godina pa sada u sklopu tamošnjeg doma zdravlja žene mogu svaka dva tjedna obaviti ginekološke preglede zahvaljujući ispomoći liječnika s kopna koji se izmjenjuju.

Radi i ultrazvuk tako da trudnice ne moraju za svaki pregled u Split, nego im se trudnoća "vodi" na otoku.

Nije hotel...

Kada će se trudnica uputiti u rodilište, procjenjuje ginekolog, a jedan od njih koji povremeno dolazi na Vis kao ispomoć demantirao je navode naše sugovornice vezano uz uputnice za smještaj u bolnici ako trudnica nema gdje boraviti do poroda.

- Smiješna mi je ta priča jer nije bolnica hotel pa će primati pacijente samo na spavanje, a ne i liječenje. Posebice se to odnosi na splitsko rodilište, čiji su kapaciteti redovito popunjeni, dnevno zna biti i po dvadeset poroda, pa ne znam gdje bi smjestili trudnice koje nemaju indikacije za boravak u bolnici.

Naravno, ako procijenimo da žena treba u bolnicu, bez oklijevanja je uputimo. Osobno, svakoj trudnici koja ulazi u 39. tjedan trudnoće preporučujem da bude blizu rodilišta, ako živi negdje gdje ga nema.

Priču o naplati leta trudnicama bez uputnica prvi put čujem. Uostalom, svi hitni slučajevi prevoze se bez obzira na uputnice. Pa ljudski životi su u pitanju - odgovorila nam je splitska ginekologinja koja povremeno putuje na Vis poslom, želeći ostati anonimna.

Tragom ove priče o djelomičnoj naplati hitnog medicinskog prijevoza helikopterom zatražili smo i precizne odgovore iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Budite bez brige

- Nije predviđeno da rodilje s otoka snose troškove prijevoza u hitnim slučajevima. Pružanje hitne zdravstvene zaštite spada u obvezno zdravstveno osiguranje i rodilje kao i sve osigurane osobe HZZO-a imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu.

Činjenica je da neprihvaćanje uputnice koja omogućava ostanak u bolnici jest neodgovornost pacijentica ako se pokaže da zbog toga po pacijenticu mora dolaziti helikopter, no za sada propisima nije predviđeno da rodilje plate troškove prijevoza u hitnim slučajevima - odgovor je koji smo dobili od Sanje Baković, glasnogovornice HZZO-a, uz napomenu da HZZO ugovara medicinski tim hitnog zračnog medicinskog prijevoza sa županijskim Zavodom za hitnu medicinu (helikopter i pilota osigurava MORH) te se u slučaju životne ugroženosti prijevoz osigurava na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Da zaključimo, srećom za rodilje s uputnicom ili bez nje, ali i sve ostale osobe, transport helikopterom se ne naplaćuje, čak ni turistima. Uostalom, posade Ministarstva obrane po tko zna koliko puta pokazale su se brzima i požrtvovnima kada se radi o hitnim letovima s pacijentima, unatoč i vremenskim nepogodama, znajući kako su u tim trenucima jedina veza i zračni most od naših otoka do bolničkog zbrinjavanja u Splitu.

A to što bi turistima mogli naplatiti spašavanje, posve je druga tematika o kojoj će se još raspravljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:42