StoryEditorOCM
Dalmacijaposao iz snova

Natječaj na hrvatski način: čelna osoba od ključne važnosti za Grad bira se, nije šala, do - okončanja sudskog spora!

Piše Gordana Dragan
29. prosinca 2019. - 23:36
Turisti se najviše zadržavaju u trogirskoj povijesnoj jezgri

Nakon što je godinu i osam mjeseci Turistička zajednica grada Trogira bila bez direktora, sredinom ovog mjeseca raspisala je natječaj za izbor osobe koja će obnašati tu funkciju.

Čekalo se, kako tvrdi gradonačelnik Ante Bilić (ujedno predsjednik Skupštine turističke zajednice), okončanje sudskog spora koji je pokrenula bivša direktorica koja je na to mjesto bila imenovana od studenoga 2017. do ožujka 2018. godine.

Vjerojatno se smatrajući "zakinutom", ona se u istjerivanje sudske pravde uputila nakon što joj Vijeće turističke zajednice nije prihvatilo izvješće o radu te ju je smijenilo. Početkom prosinca Grad Trogir je dobio prvostupanjsku presudu, no kako postoji mogućnost žalbe na višim pravosudnim instancama, Turistička zajednica u natječaju traži novu čelnu osobu na period do okončanja sudskog spora.

Jedinstvena je ocjena da je Trogir grad nevjerojatnih turističkih potencijala, koji je zbog svoje bogate kulturne i povijesne baštine od 1997. godine pod okriljem UNESCO-ove obitelji i jedan je od vodećih svjetskih turističkih destinacija. Stoga, istomišljenici ove tvrdnje razumiju vapaj gradonačelnika Bilića u priopćenju gradske press službe u potrazi za novim direktorom ili direktoricom.

Ističe trogirski poteštat da potencijalnog direktora čeka posao iz snova, istovremeno zagovarajući profesionalca koji će znati, veli, kapitalizirati spomenuti potencijal Trogira te pratiti planove i projekte aktualne vlasti. Jednom riječju, traži, kaže, osobu koja će rukovoditi turističkim potencijalom jednog od najljepših obalnih gradova sa stogodišnjom turističkom tradicijom. Hoće li u tome i uspjeti, trebalo bi se uskoro i znati.

Oni koji su pratili rad Turističke zajednice koja se početkom devedesetih godina održala zahvaljujući ondašnjoj direktorici Anki Jurjević, složit će se da su ga pratile mnoge turbulencije, neki "krivi" politički postavljeni čelnici, milijunski gubici u poslovanju...

Stoga svi sudionici u trogirskom turizmu, počevši od privatnih iznajmljivača, ugostitelja i ostalih, od novog direktora očekuju isključivo stručnost i sposobnost te da Trogir promovira na mjesto koje mu i pripada na europskom i svjetskom turističkom tržištu.

Bio je veliki broj kritičara koji su zamjerali gradonačelniku kako je moguće da skoro dvije godine Turistička zajednica nije imala vodeću osobu, a to pitanje je u Gradskom vijeću najviše potencirao HDZ-ov vijećnik Ivica Baturina. Znao bi pomalo cinično bez omalovažavanja reći da se ipak radi o Trogiru, a ne nekom gradu ili općini koji i nisu toliko prepoznatljivi turistima. "Izostala su nam sudjelovanja na sajmovima, treba pratiti nove trendove u turizmu..." znao bi poručiti Baturina.

Velika su iščekivanja kome će se "posrećiti" i tko će dobiti "posao iz snova", kako ga naziva gradonačelnik Bilić, koji naglašava da je natječaj raspisan netom što je Trogir predstavio svoju novu brand strategiju koja otvara ogromne mogućnosti pozicioniranja na domaćem, ali i međunarodnom - mediteranskom tržištu.

- Ponosan sam što smo prvi u Hrvatskoj sveobuhvatno započeli taj projekt dok se na nacionalnoj razini o tome tek govori. Tko god bio na čelu naše Turističke zajednice, bit će i na "slatkim mukama" te će imati postavljene i visoke kriterije za smjer u kojemu želimo da ide ta zajednica i sam grad kao destinacija - istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Među ostalim i 300 ECTS bodova

Za posao iz snova prema raspisanom natječaju kandidat mora po Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te Statutu TZ-a grada Trogira ispunjavati deset uvjeta. Između ostalog, mora imati završen najmanje specijalistički diplomski stručni ili diplomski sveučilišni studij (300 ECTS bodova) te najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima iz područja turizma. Turističko Vijeće odlučit će tko će biti taj sretnik.

U zadnji čas

Prema novom Zakonu o turizmu turistička zajednica može ostati bez direktora najviše šest mjeseci. U protivnom postoji mogućnost gašenja. U trogirskom slučaju radilo se o dvadeset mjeseci. Stoga je raspisivanje spomenutog natječaja bilo prijeko potrebno. Reklo bi se - u zadnji čas.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:11