StoryEditorOCM
DalmacijaPRAVNA BITKA

Nastavlja se buna otočana, Supetrani ogorčeni: Ići ćemo na referendum, ne želimo škovace sa cilog škoja!

12. svibnja 2019. - 13:35

Buna protiv odluke ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se zatvori odlagalište otpada Košer, nadomak Gornjega Humca, i da se sav brački otpad deponira na gradsko odlagalište Kupinovica, dobila je u Supetru novi zamah.

Supetarski gradski vijećnici, naime, donijeli su jednoglasnu odluku da se ide na referendum, koji će se održati 9. lipnja. To je njihov odgovor na novonastalu situaciju vezanu uz Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na tom prvom supetarskom lokalnom referendumu birači će odgovoriti na pitanje: Želite li da odlagalište Kupinovica postane centralno odlagalište otpada cijelog otoka Brača? Za provedbu te odluke osigurat će se sredstva iz proračuna Grada Supetra za 2019. godinu.

Raspravu o tom gorućem supetarskom pitanju i referendumu iniciralo je pet oporbenih vijećnika, tri iz redova HDZ-a te po jedan vijećnik HSS-a i HSP-a 1861.

Preusmjeravanjem cjelokupnog bračkog otpadna na deponij Kupinovica, čulo se na sjednici Gradskoga vijeća, predstavljalo bi za Supetar pravu ekološku bombu.

Isto tako članovi Gradskog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog kluba SDP-HSU-a da se pokrene postupak za ocjenu suglasnosti Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta s Ustavom. Vijećnici drže da ta Odluka oduzima jedinicama lokalne samouprave pravo na lokalnu samoupravu te da je Ministarstvo tom Odlukom grubo uzurpiralo njihove poslove. Ustav RH određuje, naime, da jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se, među ostalim, odnose na prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša.

Gradonačelnica Ivana Marković (SDP) već je prije najavila da će tražiti pravorijek od Ustavnog suda, a sada je za taj svoj čin dobila i jednodušnu podršku lokalnog parlamenta.

Tako je Supetar krenuo i u pravnu bitku protiv zatvaranja odlagališta otpada Košer.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:34