StoryEditorOCM
DalmacijaRADUN TRAŽI I 4. ZONU

‘Naše kuće gotovo su navrh Kozjaka’

Piše PSD.
30. studenog 2012. - 09:16

Suočeni s brojnim problemima, počevši od nedostatka javnih sadržaja, problema udaljenosti škole, ambulante, dječjeg vrtića i svih drugih ustanova, građani Raduna naseljeni poviše željezničke stanice usprotivili su se visini cijene koju će prigodom legalizacije svojih objekata platiti na ime komunalnog doprinosa. Otišli su korak dalje i otvoreno od gradonačelnika Joška Berketa zatražili da na idućoj sjednici Gradskog vijeća uvrsti u dnevni red prijedlog odluke o osnivanju četvrte zone i micanje iz treće, u kojoj se sada nalaze.

- Niz je nelogičnosti u okviru Odluke o komunalnom doprinosu koja je sada na snazi. Naime, Odlukom o komunalnom doprinosu grad Kaštela podijeljen je na tri zone. Mjesni odbor Radun uvršten je u treću zonu koja se prostire od prvog reda građevnih čestica uz kaštelansku magistralu (D8) pa sve do sredine Malačke (Kozjaka). Dakle, širine veće od tri kilometra. Istodobno, prva i druga zona zajedno nisu široke ni dva kilometra. Polazeći od činjenice da je područje

Raduna presječeno željezničkom prugom na približno dva jednaka dijela, koja čine prostor koji se proteže od zadnjih kuća na Malačkoj (Kozjaku) do željezničke pruge širine oko 1,5 km, te od željezničke pruge u Kaštel Starom do magistrale gdje ima oko 1,5 km, a od magistrale do mora u Kaštel Starom, dakle područje koje obuhvaća i I. i II. zonu, ima ukupno oko 1,5 kilometara.

Razvrstavanje na zone, neovisno o komunalnoj opremljenosti, provodi se od centra prema periferiji, u Kaštelima konkretno od mora prema Kozjaku. Područje iznad željezničke pruge u Kaštel Starom je zadnja periferija prema Kozjaku, udaljena od centra, odnosno mora, više od tri kilometra pa je logično da se to područje izdvoji u četvrtu zonu - kazao nam je u ime građana Raduna Josip Pepur, navodeći kako kvaliteta stanovanja iznad ili ispod željezničke pruge u Kaštel Starom nije ista.

Od škole, ambulante i vrtića udaljeni tri kilometra

Neovisno, drži Pepur, o komunalnoj opremljenosti, jer, na primjer, stanovanje neposredno iznad magistrale udaljenosti je i do 1,5 km do zdravstvenih, školskih i ostalih javnih sadržaja, dok je stanovanje iznad željezničke pruge posred Kozjaka udaljeno od navedenih sadržaja čak i tri kilometra. A nalazimo se u istoj zoni, navode građani Raduna, te u prilog svojih tvrdnji ističu primjer I. i II. zone u Kaštel Sućurcu koje se zajedno ne protežu na širini niti od 500 metara (od mora do magistrale).

-Ovim putem želimo upozoriti na činjenice o kojima bi Gradsko vijeće trebalo voditi računa pri podjeli grada na zone. Predlažemo da se grad Kaštela podijeli na četiri zone, te da u zadnjoj bude dio područja Mjesnog odbora Radun iznad željezničke pruge - veli Pepur. Spominju građani Raduna i infrastrukturu koju su, kako kažu, gradili sami. Odlukom o komunalnom doprinosu određena je jedinična vrijednost komunalnog doprinosa po metru kubičnom građevine za stambene građevine, po vrsti objekta i uređenja komunalne infrastrukture po zonama (za sada III. zone).

- Za razliku od ostalih mjesnih odbora, Grad Kaštela je u Radun za komunalnu infrastrukturu uložio jako malo. Uglavnom sva postojeća komunalna infrastruktura financirana je vlastitim sredstvima nas stanovnika. Nabrajaju geodetsko snimanje cijelog područja u omjeru 1:1000, izgradnju trafostanice, izgradnju telefonske mreže, asfaltiranje ulica i još podosta toga. Napominju kako na području svog mjesta, koje broji oko 3000 stanovnika, nema javnih površina ni sadržaja od općeg interesa, kao što su ambulante, pošta, škola, sportski objekti...

- Sve to upućuje na iznimno lošu kvalitetu života, poglavito djece i mladih. Čak ni Mjesni odbor nema prostor, ured u kojem bi mogao raditi i provoditi planove i programe sukladno zakonu - kaže Pepur, iznoseći i spoznaju da su vlasnici nezakonito izgrađenih stambenih građevina na području Raduna pretežito radnici i umirovljenici s malim i minimalnim primanjima i mirovinama, te da su ukupne gospodarske i socijalne prilike izrazito nepovoljne.

Propisane cijene smanjite za 40 posto’

Stoga je, poručuju građani, nerealno očekivati legalizaciju nezakonito izgrađenih stambenih građevina sukladno postojećim cijenama, a ona sada za bespravni objekt uz popust od 80 posto stoji 18 kuna po metru kubičnom. - Tražimo da se osnuje četvrta zona i za nju smanje propisane cijene, i to za 40 posto, jer smo mišljenja da će to uvelike pridonijeti rješenju ove delikatne situacije. Očekujemo da se naši prijedlozi razmotre, rasprave i usvoje na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća SEnD zaključili su građani Raduna.

JAKOV ŽARKO
SnimiLI ZVONIMIR BARIŠIN / CROPIX I MARIO TODORIĆ / CROPIX

Berket: Cijena je već snižena...

•• Prijedlog grupe građana Raduna, kojega bi oni trebali potpisanog dostaviti na protokol Grada, uputit ću Gradskom vijeću u proceduru, kako bi se vijećnici izjasnili o predloženim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu. Potrebno je naglasiti da je i važećom Odlukom o komunalnom doprinosu u većini slučajeva cijena za stambene objekte snižena čak za 80 posto pa je na području grada Kaštela već sada cijena neusporedivo niža u odnosu na susjedne gradove i općine. Za nove stambene objekte do 750 metara kubičnih, kao i za objekte koje treba legalizirati volumena do 1300 metara kubičnih, u III. zoni, gdje spada Radun, cijena je snižena na samo 18 kuna po metru kubičnom. Usporedbe radi, područje naselja Plano, u dijelu koje pripada Trogiru, a koje spada u III. zonu, cijena s najnovijim popustom iznosi 70 kuna - kazao je gradonačelnik Berket, koji će predložiti Gradskom vijeću i produženje obročnog plaćanja s jedne na tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:28