StoryEditorOCM
Dalmacijapustite nas preko granice

Napoleonovim prijelazom policija ne dopušta prolaz

Piše PSD.
30. kolovoza 2013. - 01:15
Stanovnici Velikog Prologa i pet okolnih mjesta tvrde da im policija već dva mjeseca ne dopušta prijelaz preko malograničnog prijelaza Veliki Prolog-Prolog, iako imaju pravo prelaska preko tog prijelaza, sukladno potpisanom sporazumu između RH i BiH. Podsjetimo, 1. srpnja, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju održan je miran prosvjed s hercegovačke strane granice protiv zatvaranja ovog prijelaza.

Mještani s obje strane granice tada su istaknuli važnost ovog prijelaza za lokalno stanovništvo, koji datira još od vremena Napoleona. Prije toga su potpisivali peticiju i slali nadležnim institucijama, borili su se na sve načine kako ne bih došlo do zatvaranja ovog prijelaza. Međutim, prema njihovim riječima prijelaz je službeno otvoren, a u biti je zatvoren, jer policija ne dopušta nikome prijelaz preko njega.

Udaljeni prijelazi

- Mi imamo ugovor koji su potpisali ministri vanjskih poslova RH i BiH, koji se odnosi na ovaj prijelaz i jasno je navedeno da taj prijelaz može koristiti lokalno stanovništvo za odlazak na njive, u školu, posao… Međutim, evo već dva mjeseca nitko preko tog prijelaza ne može prijeći, policajac stoji na prijelazu i vraća ljude, odnosno usmjerava ih na granični prijelaz Podprolog - Prolog, udaljen nekoliko kilometara ili na granični prijelaz Crveni Grm - Mali Prolog, gdje su u ljetnim mjesecima velike gužve.

Ljudi s Velikog Prologa i okolnih sela, moraju praviti duplu kilometražu kako bi došli do svoje zemlje ili do trgovine u Hercegovini za kupiti kilogram kruha. Netko je na svoju ruku zatvorio ovaj prijelaz, bez ikakve osnove. Tražimo da se taj prijelaz napokon otvori, pogotovo jer sad djeci počinje škola i mnogi roditelji ih upravo voze preko tog prijelaza na nastavu. Uostalom, sukladno ugovoru i zakonu imamo pravo na prolazak, ako nam se to ne omogući uskoro, organizirat ćemo ponovno miran prosvjed - kazao je Ivan Franić, predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog.

Kontaktirali smo i PU splitsko-dalmatinsku da nam nešto više kažu o ovom slučaju, odnosno zašto Stanovnici Velikog Prologa i okolnih sela ne mogu prijeći granicu na ovom prijelazu.

- Potpisanim ugovorom između RH i BiH na području Vrgorca kao stalni granični prijelaz za pogranični promet određen je prijelaz Podprolog - Prolog, a dotadašnji privremeni granični prijelaz za pogranični promet Veliki Prolog - Prolog postaje prijelazno mjesto.

Prijelazno mjesto znači određeno mjesto izvan službeno otvorenih graničnih prijelaza za pogranični i međunarodni promet koje je zbog lokalnih okolnosti ili iznimno, kada postoji zahtjev posebne prirode, otvoreno za prelazak zajedničke državne granice pod uvjetima navedenim u sporazumu.

Prijelazno mjesto može koristiti onaj stanovnik pograničnog područja koji posjeduje tzv. pograničnu propusnicu koja se izdaje na osobni zahtjev onim stanovnicima pograničnog područja koji imaju ekonomsku, socijalnu, obiteljsku ili drugu opravdanu poveznicu s pograničnim područjem druge stranke predmetnog Sporazuma. Nositelju pogranične propusnice koji zadovolji tražene uvjete iz Sporazuma upisuje se i prijelazno mjesto preko kojega je moguće prelaziti državnu granicu.

Izvadite propusnice

Vaša konstatacija u dostavljenom upitu je dijelom točna jer policija na predmetnom bivšem graničnom prijelazu za pogranični promet, a sadašnjem prijelaznom mjestu dozvoljava prelazak državne granice onim građanima koji sukladno predmetnom ugovoru i sporazumu ispunjavaju ili će ispunjavati uvjete za prelazak državne granice sukladno propisanim uvjetima - kazala je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Treba istaknuti da su mještani po pitanju prijelaza granice preko prijelaznih mjesta, dosta neinformirani. Naime, kako neslužbeno doznajemo, propusnice se nisu tražili za prijelaz preko prijelaza Veliki Prolog-Prolog, ili za druga prijelazna mjesta na vrgoračkom području poput prijelaza Stilja-Kašča i Mijaca-Dole. Koliko smo uspjeli doznati iz naših izvora, samo nekoliko ih je dosad izvađeno za navedena mjesta. Što je razlog tome?

Među narodom se počelo pričati kako se na vrgoračkom području propusnice mogu izvaditi samo za prijelaz Podprolog-Prolog, a to nije točno. Propusnice se mogu izdati i za prijelazna mjesta Veliki Prolog, Kašče i Mijaca, samo građani koji prelaze preko tih mjesta trebaju dokazati opravdanost prolaska preko tog prijelaza, pa kad izvade te propusnice policija ih neće moći vraćati s prijelaza, niti im pisati kazne za ilegalan prijelaz u iznosu od 2000 do 10.000 kuna, što je bio dosad slučaj. Oni Stanovnici Vrgoračke krajine, koji dosad nisu izvadili propusnice, mogu to napraviti u PP Čapljina, koja je sukladno sporazumu nadležna za to pitanje.

PIŠE I SNIMIO: MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:22