StoryEditorOCM
Dalmacijaheroji u miru

Nakon 80 godina dobrovoljnog djelovanja, dugoratski vatrogasci dočekali veliki dan: postavljen kamen temeljac za novi vatrogasni dom, evo kada bi trebao biti dovršen

27. prosinca 2018. - 16:22

- Naši ste heroji u miru i trebamo vam pomoći da imate svoj dom nakon 80 godina djelovanja kao dobrovoljni vatrogasci. Hvala vam i nadam se dolasku na otvorenje novog vatrogasnog doma za godinu, najkasnije dvije u vašem Dugom Ratu – zaželio je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane najbolju ovogodišnju želju vatrogascima DVD Dalmacija, postavljajući kamen temeljac za njihov novi prostor.

Zajedno sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom i načelnikom Općine Dugi Rat Jerkom Roglićem, u četvrtak su tri "mušketira" simboličnim ubacivanjem lopate sa betonom u rupu u kojoj će niknuti novi prostor za vatrogasce, označili početak gradnje zgrade na dvije etaže, ukupne površine 1150 metara kvadratnih.

- Gradimo sustav Domovinske sigurnosti koji počiva na partnerstvu svih službi gdje su bitna karika i vatrogasci što je najvidljivije bilo u sezoni 2017. godine. Pred nama je pet-šest mjeseci priprema uoči požarne sezone koju ćemo dočekati spremni, uz pomoć i vas dobrovoljaca.

Trenutno "zatvaramo" analize gdje se može sustav još poboljšati, da li su to veći broj hidranata, protupožarnih puteva, vidjet ćemo – naglasio je ministar obrane, zahvaljujući još jednom članovima DVD Dalmacija na njihovom svesrdnom trudu, posebno kada se zna kako su oni jedini volonteri na području regije.

- Sufinancirali smo izradu projekte dokumentacije za novi dom sa 370.000 kuna, te kupnju vatrogasnog vozila, a sudjelovat ćemo sa preko 30 posto u prvoj fazi gradnje procjenjene na 4,2 milijuna kuna, te prema dogovoru i u završnom dijelu ovog projekta vrijednog oko 11 milijuna kuna – financijske brojke iznio je čelnik Splitsko-dalmatinske županije Boban, te dodao:

- U Dalmaciji je glavna grana turizam, za koji je najvažniji segmet sigurnost. Ulaganje u sigurnost je ulaganje u gospodarstvo, a mi smo sredstva za vatrogastvo znatno, znatno povećali. I nećemo stati...

Herojima-vatrogascima su se zahvalili i prvi čovjek Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno i saborski zastupnik Ante Sanader, te načelnik Dugog Rata Jerko Roglić, dok je molitvu i blagoslov za novo zdanje veoma bitno za daljni rad Dugoraćana, izmolio mjesni župnik Božo Čubelić.

Zahvalu na prepoznavanju njihove žrtve u borbi protiv požara, kao i gradnja novog im doma, jer minule 33 godine djeluju u derutnom prostoru nekadašnje trvornice Dalmacija, izrekli su zapovjednik DVD Dalmacija Dugi Rat Pavao Tomić i predsjednik Frane Marčić.

Pa su svi domicilni vatrogasci s nestrpljenjem dočekali postavljanje kamena temeljca za novi dom, čekajući i okončanje radova na općinskoj parceli od 1468 m2, tik uz more, gdje će sutra biti i garažni prostor, sa 6 boxova za 6 vozila, te operativni vatrogasni centar, razna spremišta za vatrogasnu opremu, garderoba za vatrogasce,....

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:15