StoryEditor
Dalmacijasuradnja u različitim područjima

Na radionice u Splitu stižu profesori američkog Sveučilišta Penn State: Imamo početni kapital od pola milijuna kuna

Piše Hina
17. listopada 2016. - 16:51
filozofski_radionica3-161016

Deset uglednih profesora američkoga Sveučilišta Penn State i dekana splitskih fakulteta sudjeluje od ponedjeljka na trodnevnim radionicama te dogovorima o suradnji u različitim područjima i zajedničkim projektima.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović rekao je kako im je želja da svojim znanstvenicima i studentima omoguće internacionalno iskustvo i da razviju suradnju sa Sveučilištem Penn State, koje je među sedam najvećih u svijetu.

To nam je važno zbog naša tri projekta - jedan je projekt stvaranja inovativnih edukacijskih programa kojima bi se na daljinu moglo savladavati znanja i u kojima bi sudjelovali i naši profesori.

Također, želimo internacionalizirati naš projekt poslijeakademskog zapošljavanja da bi mentori iz Amerike mogli mentorirati naše studente i obratno, a želimo internacionalizirati i naš koncept nastavnih baza kako bi sve ustanove koje surađuju ljeti mogle primiti američke studente i da naši studenti odlaze na praksu u američke tvrtke, rekao je Anđelinović te dodao da bi u znanstvene skupine uključili 500 studenata.

Jedan od najvećih američkih forenzičara i utemeljitelj analize mitohondrijske DNA Mitchel Holland sa Sveučilišta Penn State, koji je prije 23 godine među prvima u Hrvatskoj krenuo u identifikaciju žrtava Domovinskog rata, rekao je da je suradnja sa Splitom počela kroz forenzičke znanosti.

Bio je to početak jedne sjajne suradnje koja se, podsjetio je, nastavila širiti i na društveno-humanističko područje te područje medicine, građevine i arhitekture.

"Imamo početni kapital od pola milijuna kuna u kojemu uvelike sudjeluje Penn State, a iz kojega će se financirati programi iz radionica.

Neće to biti istraživački projekti, nego pretprojekti koji bi trebali pomoći u realizaciji glavnih s obzirom na to da želimo aplicirati i na EU projekte te na projekte koji su dostupni od američkih fondova", rekao je novinarima prorektor za međunarodnu suradnju Alen Soldo.

Sveučilište u Splitu potpisalo je s Penn State University sporazum o globalnom strateškom partnerstvu, čime je postalo njihov službeni predstavnik za ovaj dio Europe.

Također, dosadašnja suradnja kroz posjete naših studenata tom prestižnom američkom sveučilištu sada se institucionizirala i omogućuje razmjenu profesora i studenata, zajednički rad na projektima i osnutak zajedničkih studija, posebice u internetskom učenju.

Penn State je jedno od najvećih i najutjecajnijih američkih sveučilišta, ima oko 100 tisuća studenata te proračun oko pet milijarda dolara, od čega 800 milijuna izdvaja za znanost.

Radionice će trajati do 19. listopada.

#SVEUčILIšTE U SPLITU

Izdvojeno