StoryEditorOCM
DalmacijaCRVENI GARIFULI

Na obilježavanje Dana antifašističke borbe došli i predstavnici nove braniteljske udruge: Ono što su napravili Hitler i Musollini, napravio je i Milošević!

21. lipnja 2017. - 20:49

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u organizaciji Grada i splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, u srijedu je u Muzeju grada održana svečana akademija.

Okupljenim antifašistima i istaknutim osobama iz javnog i političkog života najprije se u ime Udruge obratio njezin predsjednik prof. emeritus Josip Milat koji je prisutne podsjetio na važnost Splita u oslobodilačkoj borbi protiv fašističkog i nacističkog okupatora, kao grada koji nije bez razloga prozvan "bastionom antifašizma".

- Split je prvi grad u Europi u kojemu su 25. rujna 1941. godine organizirane proturežimske demonstracije srednjoškolaca, a i prvi veći grad u okupiranoj Europi koji je 10. rujna 1943. godine oslobođen i u kojem je uspostavljen normalan život - podsjetio je Milat.

Naglasio je da je danas situacija drukčija te da se na antifašizam nasrće, ruše se spomenici, preimenuju ulice, ispisuju fašistički simboli...

- Nije li nam dosta podjela, govora mržnje i prekrajanja povijesti? Kada će više prestati prekopavanje jama i prebrojavanje krvnih zrnaca? Kada ćemo se okrenuti budućnosti? Antifašizam je civilizacijska tekovina, to nije stranačka ideologija već vrijednost svih nas - zaključio je čelnik Udruge.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara na početku svog govora pozdravio je veterane Narodnooslobodilačke borbe, naglasivši da 22. lipnja 1941. mora ostati u memoriji budućih naraštaja budući da je to dan kada je u Hrvatskoj osnovan prvi Sisački partizanski odred kako bi se borio protiv najstrašnijih ideologija - fašizma i nacizma.

- Žrtve koje su se za obranu domovine podnijele i 40-ih i 90-ih godina nisu bile uzaludne. Zahvaljujući njima, Hrvatska je ostala na ispravnoj strani povijesti. Sve su imale jedan cilj - pravdu, slobodu, jednakost i mir. U Domovinskom ratu vodeću ulogu imali su sudionici partizanskog otpora i Narodnooslobodilačke borbe, među kojima ističem Janka Bobetka, koji je vodio oslobađanje hrvatskog juga. Ovom svečanošću želimo da naša djeca nikad ne zaborave što se događalo. Ta preskupo plaćena sloboda u memoriji naše djece bit će zalog za njihovu sretniju budućnost - zaključio je Krstulović Opara.

Na svečanosti su bili i predstavnici novoosnovane Udruge Veterani Domovinskog rata i antifašisti "VeDRA", koja upravo svojim pozitivnim primjerom pokušava premostiti podjele koje se često događaju na relaciji Domovinski rat - Narodnooslobodilačka borba u Drugom svjetskom ratu.

- Mi smo veterani Domovinskog rata antifašisti i primamo sve istog svjetonazora. Nadamo se da ćemo kroz antifašizam postići pomirbu. Ono što su napravili Hitler i Musollini napravio je i Milošević - anektiranje, okupiranje, negiranje dva-tri naroda i nekoliko rasa. Želimo pokazati da smo imali dvije velike pobjede - od 1941. do 1945. godine bio je časni rat - težaci, radnici po cijeloj Dalmaciji i Hrvatskoj su se borili za slobodu. Ne smijemo njima pljunuti na grob jer će nama pljunuti tako netko drugi za 50 godina - istaknuo je Ranko Britvić, predsjednik Udruge koja već broji oko 230 članova, i dodao da je u oba zadnja rata bila časna borba za slobodu i protiv fašizma.

Program obilježavanja Dana antifašističke borbe započeo je na Lovrincu polaganjem vijenaca na partizansku kosturnicu, na groblje branitelja iz Domovinskog rata, na Središnji križ te na spomen-ploču poginulim Bošnjacima braniteljima. Vijence je u ime Grada položio gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa zamjenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:57