StoryEditorOCM
Dalmacijapredstavljena knjiga 93-godišnjeg dr. fra Petra Bezine ‘Prugovo (Radinje)’

NA 304 STRANICE Povijest Prugova među koricama

Piše PSD.
1. rujna 2010. - 12:13

U crkvi sv. Antuna Padovanskog u Prugovu, 30. kolovoza predstavljena je knjiga: “Prugovo (Radinje)”, najnovije djelo istaknutoga hrvatskog povjesničara dr. fra Petra Bezine (93). Knjigu su predstavili mr. fra Žarko Maretić, prof. fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, fra Dujo Boban, župnik u kanadskom gradu Vancouveru, Blaženko Boban, solinski gradonačelnik, Marko Galić, kliški gradonačelnik, i prof. Špiro Boban (Austrija). U glazbenom dijelu programa nastupio je prvak Opere splitskog HNK, tenor Špiro Boban.

Kao bivši župnik Prugova od 1944. do 1958. (14 godina) fra Petar u knjizi na 304 stranice iznosi povijest dijela Dalmatinske zagore na kojemu danas žive Prugovljani. Prugovo je u srednjem vijeku pripadalo starohrvatskoj župi Klis koja se spominje 1185. godine kod diobe hrvatskih biskupija.

Kada je Dalmacija 1815. pripala Austriji, uređenjem općina 4. svibnja 1821. Prugovo i Broćanac pripali su općini Muć. Fra Petar u knjizi ističe kako su Prugovljani svoju vjeru i narodnu svijest posebno dokazali u Drugom svjetskom ratu, u kojemu su ubijene ili poginule 94 osobe, gotovo sami mladići.

Među poginulima je i fra Rafo Kalinić, rođen u Prugovu, kojega su Nijemci, nakon što je ispovijedao ranjenog Stipu Čarića, živog bacili u goruću kuću. U vatri je potpuno izgorio. I u Domovinskom ratu Prugovljani su kao hrvatski vojnici branili svoju domovinu.

Srećom, nitko nije poginuo niti bio ranjen. Fra Petar detaljno opisuje prezime Boban, koje se nalazi u postojećim župnim knjigama župe sv. Ante u Prugovu, te vjerski i težački život Radinjana.

Ivica Luetić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:37