StoryEditorOCM

Muzej Mimara: sinjski vitezovi svečano zahvalili dobročiniteljima Alke (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
7. listopada 2011. - 02:06
U muzeju Mimara u četvrtak navečer održana je tradicionalna večer sponzora i prijatelja Sinjske alke na kojoj su sinjski vitezovi i čelništvo njihove udruge zahvalili svim svojim dobročiniteljima, bez čije pomoći bi se Alka teško održavala na dosegnutoj razini, a ujedno su se preporučili njima i svim potencijalnim sponzorima za potporu budućim Alkama.

Među alkarskim gostima u Mimari su, uz ostale, bili dr. Petar Selem kao izaslanik predsjednika hrvatskog sabora Luke Bebića, ministar Radovan Fukcs u ulozi izaslanika predsjednice Vlade Jadranke Kosor, ministri Branko Bačić i Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i drugi.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić u prigodnom govoru naglasio je da je 296. Sinjska alka, čiji je pokrovitelj predsjednik RH dr. Ivo Josipović, održana na najvišoj razini, kao vrhunski kulturni događaj kojemu je nazočio cijeli državni vrh i brojni veleposlanici akreditirani u RH. Bila je to prva Alka pod zastavom UNESCO-a, kao dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Predsjednik Jukić najavio je pohod Alke u Bruxelex. Otkrio je da je Viteško alkarsko društvo iniciralo da Alka kao veliki hrvatski brend zajedno s ojkalicom te uz sudjelovanje klape Sinj i ansambla Lado predstavi Hrvatsku u sjedištu EU. Nije kazao kada bi se to predstavljanje dogodilo.

Prigodno su još govorili graonačelnik Sinja Ivica Glavan, župan Sanader, gradonačelnik Bandić, župnik župe Gospe Sinjske fra Pavao Norac Kevo, ministar Fukcs i dr. Selem koji je podvukao da je kroz Alku protkan hrvatski nacionalni identitet i da su tome identitetu alkari dali veliki doprinos.

Svim sponzorima 296. Sinjske alke Viteško alkarsko društvo dodijelilo je zahvalnice koje su im uručene upravo u Mimari.

U izvođenju prigodnog programa sudjelovali su klapa Sinj i Inga Šarić, operna diva Lidija Horvat Dunjko uz klavirsku pratnju maestra Stjepana Mihaljinca i ansambl Ladarice.

Toni Paštar
Snimio: Nenad Dugi
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:53