StoryEditor
Dalmacijaugrožen turizam

Mještani Labina Dalmatinskog blokadom ceste prosvjedovali protiv kamenoloma

Piše H
11. ožujka 2016. - 20:13
kamenolom_tounj5-130314

Četrdesetak mještana Labina Dalmatinskog u trogirskome zaleđu u petak su blokirali županijsku cestu Prgomet-Plano protiveći se otvaranju kamenoloma u njihovu mjestu jer bi on, kako ističu, uzrokovao onečišćenje okoliša i ugrozio turističku djelatnost na tom području.

"Otvaranjem kamenoloma u Labinu Dalmatinskom nanosi prašine onečišćivali bi turističke apartmane i bazene u našem selu, od kojih mještani većinom žive, a stradalo bi i izvorno dalmatinsko bilje koje raste na tom području", rekao je za Hinu organizator prosvjeda Boris Giljanović.

 Podsjetio je da je prije petnaestak dana u Labinu Dalmatinskom održan referendum na kojem se  većina očitovala protiv istraživanja i početnih radova na kamenolomu, a mještani su nedavno poslali i dopis Ministarstvu gospodarstva u kojem se protive otvaranju kamenoloma.

 Prošle godine općina Prgomet izdala je suglasnost tvrtki 'White Rock' iz Njemačke, koja ima ispostavu u Kaštelima, da može početi s istražnim radovima za otvaranje kamenoloma u Labinu Dalmatinskom, ali bez suglasnosti mještana, koji su i na referendumu prije šest godina bili protiv toga, rekao je Giljanović.

 Po njegovim riječima, dodatni je problem što su na površini oko 80 hektara, za koju je tvrtka "White Rock" dobila suglasnost za istražne radove, parcele stanovnika Labina Dalmatinskog.

 "Sumnjamo da u svemu ovome postoje mutne radnje te s problemim mještana Labina Dalmatinskog uskoro planiramo upoznati MInistarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i Ministarstvo graditeljstva", rekao je Giljanović.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 23:39