StoryEditorOCM
Dalmacijanova direktiva

Mate Pavlović s Hvara: Poponica nas je hranila, nemamo od čega živjeti!

Piše PSD.
6. veljače 2014. - 21:44
Dragovoljac sam Domovinskog rata, a od svoje četvrte godine bavim se ribarstvom. Radio sam i kao kapetan ribarica (koćarica) po srednjem i južnom Jadranu, pa uistinu nikad nisam mislio da ću zbog Europske unije napokon ostati bez prava na bacanje mreža poponica, odnosno dozvole za mali ribolov s kojom sam lovio za svoje potrebe – govori Mate Pavlović (57) iz Sućurja, ogorčen što će na škoju s dugom ribolovnom tradicijom skupo plaćene alate od 1. ožujka, otkada će se u mali ribolov odlaziti samo po posebnim kriterijima i na temelju potvrde o pravu obavljanja ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2014. godinu, moći gledati samo kao suvenire.

Naravno, nezadovoljan je time što se najnovijim propisima mnoge otočane dovodi u situaciju da neće moći prehraniti svoje obitelji. Cjelokupno je gospodarstvo, osim nešto turizma, propalo, veprovi, razne ptice, mungosi i kune nemilo pustoše poljoprivredu, pa od čega će onda ljudi živjeti?

’Mali ribari ničim ne ugrožavaju riblji fond’


– Supruga i ja nismo ulagali u turizam, nezaposleni smo i bez ikakvih primanja. Oslanjali smo se na to malo ribe što bih je ulovio, a sada nam ne preostaje ništa drugo nego bušiti rupice na remenima ili staviti tregere.
Ovakvih je slučajeva na škojima sve više, pa će rigidne zabrane natjerati bodule da se snalaze kako god znaju – kaže Mate, smatrajući da mali ribari ničim ne ugrožavaju riblji fond i gospodarski ribolov.

Naprotiv, podržava stavove dr. sc. Alena Solde, profesora na Odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu, koji smatra da je zabrana davanja dozvola malim ribarima posljedica nesporazuma i neznanja kad je riječ o pregovorima Hrvatske i Europske unije o poglavlju 13.

Riblji se fond, prema mišljenju brojnih ribara, može spašavati i na niz drugih načina. Zar iz neretvanske doline i priobalja dnevno u more ne završavaju otpadne vode, pa i one iz tisuća strojeva za pranje rublja? A što je tek s pesticidima, koji na isti način stižu u more, i zbog čega se onda udara isključivo na ljude koji ribarenjem pokušavaju samo preživjeti?

Mate stoga tvrdi da zadovoljstva hrvatskom politikom zasigurno neće biti sve dok naša Vlada ne promijeni sporne propise i ljudima ne osigura mogućnost da, po prihvatljivim normama, mrežama, vršama, parangalima... svojim obiteljima tu i tamo priskrbe kvalitetan i zdrav riblji objed.
Tekst i snimka Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:25