StoryEditorOCM
Dalmacijaotvoreno pismo

Majka učenika s Čiova pisala ministrici Divjak: Tri i pol godine glava se gura u pijesak, nama su SMS-om poslali poruku da se nova škola zatvara zbog opasnosti za djecu!?

Piše PSD
6. veljače 2019. - 22:42
Roditelji su ogorčeni što će im djeca na nastavu putovati u Trogir

Nakon što početkom tjedna, i to svega tri i pol godine od svečanog otvaranja, zbog sigurnosnih nedostataka i opasnosti za zdravlje i život 300-tinjak djece zatvorena Područna osnovna škola "Petar Berislavić" u Okrugu Gornjem na Čiovu, otvorenim pismom ministrici obrazovanja Blaženki Divjak obratila se majka dvojice učenika.

Podsjetimo, prema izvješću Zvonimira Ajduka, stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo Županijskog suda u Splitu, nova zgrada škole "ne zadovoljava uvjete sigurnog javnog korištenja".

Kiša zatvorila školu na Čiovu, djeca su bila u velikoj opasnosti: prepucavanja vlasnika i osnivača ne zanimaju roditelje, 'izrešetali' su županijskog pročelnika

Otvoreno pismo majke ministrici Divjak prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gospođo ministrice, obraćam Vam se kao majka dvojice dječaka u Osnovnoj školi "Petar Berislavić", Okrug Gornji. Ne znam koliko ste upoznati sa situacijom, pa samo ukratko: područna škola "Petar Berislavić" otvorena je 2015 godine. Od samog otvaranja poznati su problemi sa prokišnjavanjem iste. Duge tri i pol godine ništa se nije poduzelo kako bi se ista sanirala. Ravnateljica škole, gospođa Edita Bratinčević na sastanku održanom 4. veljače ove godine navodi kako je dopis općini Okrug za sanacijom prozora uputila 16. veljače 2016. godine. Dakle, upoznata je s problemom. Tri i pol godine glava se gura u pijesak i ne koriste se zimski, proljetni te ljetni praznici kako bi se izvršila sanacija zgrade.

U petak, 1. veljače 2019. 300-tinjak učenika uredno je pohađalo nastavu. Roditelji su došli po svoju djecu, odlazili na informacije. U subotu ujutro dobili smo SMS poruku od predstavnika roditelja kako se škola zatvara jer nije sigurna za djecu, opasna je po život i nastava se prebacuje u Trogir.

Neću Vam sada govoriti o tome kako se 300 obitelji preko noći treba reorganizirati. Viši razredi iz jednosmjenskog prelaze u dvosmjenski rad. Neki učenici neće moći pohađati sve izvannastavne aktivnosti s kojima su započeli u jesen. Djeca odlaze u manje poznati grad. Škola je u neposrednoj blizini rive. Među mlađom djecom zasigurno ima i neplivača. Za neke stvari ipak je potrebno razdoblje prilagodbe.

Želim samo apelirati na Vas da poduzmete sve korake kako bi ubrzali sanaciju škole.

Na Vašoj je svijesti i odgovornosti što ćete s ravnateljicom Bratinčević koja 3,5 godine ignorira postojanje problema, a samim time i ne obavlja svoj posao po pravilima struke i u najboljoj namjeri.

U ponedjeljak, 4. veljače okupio se veći broj roditelja zajedno s ravnateljicom, pročelnikom Đonlićem i nadzorom i pokrenuli smo neke stvari. Prije svega energiju koja nije stvaralačka. Pokrenuli smo energiju ogorčenja, bijesa, borbe. Svega onog što u obrazovanju ne bi trebalo biti i što naša djeca, a ni mi, ne zaslužujemo.

Dajte nam priliku kada se idući put susretnemo u ovolikom broju da ta energija bude pokretačka. Organizirajmo književne večeri, druženje s djecom, kreativne radionice, STEM u našoj školi. Imamo krasne učitelje koji su kreativni, domišljati, inovativni. Podržimo ih u njihovim nastojanjima. Želimo i mi raditi, uživati i usmjeriti našu energiju u rast. Uopće me ne zanima je li Okrug područna ili matična škola. Činjenica jest da se sve ovo događa 15-ak dana prije odluke o osamostaljenju OŠ Okrug. Koincidencija ili ne, procijenite sami.

Srdačan pozdrav,

Sonja Čuljak, mama"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:13