StoryEditorOCM
DalmacijaKRADU I MILODARE

Lopovi iste večeri provalili u crkve u Staromu i Radunu te otišli s novcem

Piše PSD.
14. studenog 2012. - 11:19
Vjerski su objekti u posljednje vrijeme často na meti provalnika i lopova. Tako su minuloga vikenda, sa subote na nedjelju, naravno pod okriljem noći, policiji za sada nepoznati počinitelji obili i opljačkali dvije kaštelanske crkve.

Iz Gospe od Ružarija u Kaštel Starom odneseno je između šest i osam tisuća kuna, a iz crkve u Radunu, u župi Kraljice Mučenika, po riječima iz policije, nestalo je oko 1000 kuna, dok će se ostala materijalna šteta utvrditi naknadno.

Remeta Ivan: Kao da su cijelu noć haračili po crkvi

- Prvo što sam primijetio bili su tragovi s južne strane crkve, a kada sam prišao bliže, ugledao sam otvorena južna vrata i zaključio da su obijena. Prostor u crkvi bio je izneređen. Sva mjesta na kojima se u crkvi sakuplja novac bila su razbijena, novac ukraden. Iz kutije gdje se sakuplja novac od prodaje novina, prodaje svijeća, ali i iz klupe gdje vjernici ubacuju novac za sirotinju. Sva vrata u crkvi bila su otvorena, novine pobacane po tlu, a ušli su i u prostor sakristije. Tu su ispremještali doslovno sve. Svi ormari bili su otvoreni, baš kao i ladice radnih stolova. Strašno, kao da su cijelu noć haračili po crkvi - prepričava nam remeta crkve Gospe od Ružarija Ivan Radun, naglasivši kako se iz svega može zaključiti kako su vandali imali dva cilja - uzeti i uništiti.

Nakon vandalskog pohoda u Starom, lopovi - možda isti, a možda i neki drugi - krenuli su nekoliko kilometara dalje, točnije u Radun, gdje je isto tako provaljeno u crkvu iz koje je odneseno oko 1000 kuna.

Policija, kako nam je potvrdila glasnogovornica Sanja Nazlić, intenzivno traga za počiniteljima, a hoće li i ovi vandali završiti s kaznenom prijavom, kao što je nedavno završila Kaštelanka u poznim godinama, tek će se vidjeti.

Ukrala krunu s Isusove glave, obrali Papinu maslinu...

Podsjetimo, gospođa je iz crkve u Kaštel Starom ukrala ne bilo što, nego srebrnu krunu s Isusove glave, da bi isto “djelo” ponovila i u crkvi u Kaštel Štafiliću. Policija je, tragajući po otkupnim centrima zlata, pronašla krune, otkrila počiniteljicu, a ukradeni predmeti vraćeni su na mjesta s kojih su ukradeni.

Novac joj je, kako je tada priznala, navodno bio potreban za preživljavanje. Uz ove primjere provala i krađa iz kaštelanskih vjerskih objekata, svakako valja spomenuti i vandalizam koji se prije nekoliko dana dogodio u Biblijskom vrtu, gdje su s Papine masline nepoznati počinitelji pobrali sve plodove.

Piše Jakov Žarko
Snimio Vojko Bašić / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:17