StoryEditor
Dalmacijanema jaja, nema ni salmonele

Ližite bez straha: sladoledi ‘položili’ ispit

Piše PSD.
23. kolovoza 2012. - 14:28
Kada se živa popne iznad brojke 30, jedini spas od žege je skok u more i gutljaj hladne vode, ali i oduvijek je u tu skupinu “spasitelja” spadao i – sladoled. No, zajedno s visokim temperaturama trebalo bi biti i oprezniji, jer su sladoledi skloniji kvarenju.

U zaštiti zdravlja ljudi prva linija obrane su sanitarni inspektori, zajedno s dr. Jadrankom Matok Bosančić, višom sanitarnom inspektoricom, obišli smo slastičarnice u Kaštelima, otišli smo im u iznenadni posjet.

Prvi na listi bio je objekt brze prehrane “Pazar” u Kaštel Sućurcu u vlasništvu mlade obitelji Dobrić. Neobični su to mladi ljudi, on je Žarko, magistar ekonomije, kojeg samo ispit dijeli od doktorata, ona je Ivana, također magistrica ekonomije...

- Ostali smo bez posla, a imamo dvoje malene djece, morali smo nešto smisliti. I sada uživamo, radimo s ljudima, bavimo se slasticama, pripovijeda nam Žarko Dobrić, dok sanitarni tehničar Roko Peračić uzima brisove s hvataljke za sladoled.

- Hvataljka za sladoled mora biti stalno u protočnoj vodi, pojašnjava nam inspektorica Matok Bosančić, stoga – obratite pažnju ako vam prodavač sladoleda hvataljku drži u – čaši.

Iznenadni sanitarni posjet objektima radi se po planu i programu, ali i po procjeni inspektora, ako, naravno, nije došlo do prijave, tada se na teren izlazi odmah. Prva stvar koja se pokazuje inspektoru od vlasnika objekta su sanitarne knjižice zaposlenika, odmah nakon toga i papiri o deratizaciji, dezinsekciji i dezinfekciji. Zatim inspektor obilazi prostor i provjerava ima li kanta za otpad - poklopac, jesu li svi uređaji održavani i čisti, je li temperaturni režim pod kojim se drži hrana u redu...

Dok tehničar Roko uzima brisove s hvataljke za hranu, s čaša, s noževa, inspektorica provjerava ima li Žarko oko struka pregaču.

- Žene bi trebale imati i mrežicu ili maramu, ako im je kosa duža - kazuje nam inspektorica.

Sve prolazi u redu, nakon što tehničar uzima nasumično uzorke sladoleda, nalazi će biti gotovi za nekoliko dana, ovako “na oko” sve izgleda u savršenom redu.

Iduća nam je postaja tvrtka “Tangar”, oni proizvode sladoled i sirovine za sladoled - koji se distribuira na području cijele Dalmacije, ali i šire.

Prima nas mlada direktorica Karmen Čavala, od koje doznajemo da su njezini roditelji osnovali tvrtku prije dvadeset godina, kako osim tvornice imaju i tri kuće sladoleda u gradu pod Marjanom, nazvane redom po kćerima: Karmen, Ivona i Antonija.

Kuće sladoleda u Splitu

Nije se direktorica prepala iznenadne kontrole, jer, kako sama kaže, imaju svoj vlastiti sustav kontrole higijene. Tako doznajemo za HASAP tim, koji u Tangaru vodi inženjer Miro Mrčela.

- HASAP je sustav samokontrole, koji su subjekti u poslovima s hranom dužni poštovati kako ne bi došlo do ugroze zdravlja ljudi, pojašnjava nam inspektorica Bosančić. Proizvodnja sladoleda i sirovina za sladoled tražila je da se odredi plan kritičnih točaka u procesu proizvodnje i distribucije, tu je kontrola posebna, a odgovornost za “ne-daj-Bože-zla” počiva na – proizvođaču.

Do sada “Tangar” nije imao nikakvih problema.

- U sladoledima više nema jaja, kazuje nam inspektorica, tako se i broj pojave salmonele znatno smanjio. Sve što ide u sastav sladoleda je u prahu, pa je pojednostavljen i sustav skladištenja. I voda koja se koristi u proizvodnji se certificira, proizvodnja, uglavnom, na visokoj razini. Koliko se nama učinilo – sve je bilo u redu.

Piše Milena Budimir
Snimio Mario Todorić/Cropix

Inspektor mora pokazati isprave

Kada sanitarni inspektor ide u iznenadnu kontrolu objekata mora se predstaviti i pokazati službene isprave. Svaki vlasnik objekta ga mora pustiti unutar prostora i mora mu dozvoliti da se izvrši kontrola.

Nakon izvida sastavlja se zapisnik koji vlasnik, pak, može, a i ne mora potpisati, to ga u svakom slučaju ne oslobađa odgovornosti. Pitali smo inspektoricu Bosančić je li imala ‘nezgodnih’ iskustava, no kazuje nam s osmijehom kako nije, jer valjda – ‘nezgodni’ vlasnici ne mogu biti ‘nezgodni’ pred jednom ženom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 12:45