StoryEditorOCM
DalmacijaŠERIFI NA ULICAMA

Komunalni redar napao 18-godišnjaka zbog kukuruza: Prijetio mi je, pozvao policiju, izmislio i svjedoka...

Piše Nina Glučina
2. kolovoza 2016. - 22:46

Šetao sam se plažom i bistrio misli na zraku kad sam začuo glas muškarca koji je dovikivao: "Momak, momak!" Nisam se stigao ni okrenuti, kad me je odjednom zgrabio muškarac u uniformi komunalnog redara, čovjek veći od mene za dvije glave i vidljivo čvršće građe od moje. Uf!

U tom trenutku me toliko stisnuo da mi je ruka odmah pocrvenjela, a ja sam refleksno, kako sam prije trenirao judo, lako uklonio njegovu ruku sa sebe, upitao ga što hoće od mene i rekao mu da me pusti. Očekivao sam da me s nekim zamijenio i da će se ispričati, ali ništa! - priča nam ovo dan poslije 18-godišnji mladić Jure Ravlić iz Makarske u kvartovskom kafiću.

Ravlić je odmah nakon događaja poslao e-mail redakciji "Slobodne" i rekao da je spreman ispričati svoju priču, što je i učinio.

- Bilo je nešto poslije deset jutro i išao sam pješice plažom jer sam se htio okupati - prisjeća se mladi Makaranin i nastavlja svoju priču.

- Pitao sam komunalnog redara u čemu je problem, ali ništa. Odgovora na moje pitanje nije bilo. "Ti ćeš meni probleme stvarati", nastavio je komunalni redar i počeo mumljati u smislu - vidjet ćeš ti svoje prijave. Kad sam redara bolje pogledao, shvatio sam da je on Mate Brstilo - čovjek koji živi u mojoj ulici, od moje kuće udaljen svega nekih dvjesto metara. Praktički smo susjedi. Sa žaljenjem sam ga pogledao i upitao je li ovo stvarno bilo potrebno i krenuo prema svom motociklu - nastavlja Ravlić i dalje vidljivo uzrujan.

Međutim, Brstila navodno ni to nije zaustavilo, već je potrčao za Ravlićem, opsovao mu i zaprijetio mu prijavom.
- Na putu do motocikla redar me još jednom pokušao uhvatiti za nadlakticu, ali sam se uspio izmaknuti. Sve su to promatrali prolaznici, a on me javno vrijeđao i sramotio bez ikakva konkretnog razloga. Za ne povjerovati!

Prepao sam se toliko da ne znam kako sam sjeo na skuter koji vozim od šesnaeste godine. Dok sam sjedao, Brstilo se derao "da ću vidit ja svoga Boga!". Tresao sam se sve do svoje kuće - priča nam Ravlić koji je tog dana, sat nakon incidenta na plaži, na svom mobitelu ugledao poziv od uskraćenog broja. Ni dandanas ne zna tko ga je zvao, ali bilo je jasno što je pozivatelj htio.

- Nepoznati glas s druge strane mi je rekao da trebam javno doći i ispričati se za nešto što nisam učinio inače će mi policija doći na vrata.

Naravno da mi nije padalo na pamet ponižavati se pred nekim tko se u ovome gradu igra Boga i očito uživa u mučenju drugih ljudi. Znam da sam sto posto ispravan i nije me strah - priča nam mladi Makaranin koji je popodne proveo izvan kuće s djevojkom, a potom je uvečer dobio uplašeni poziv od majke koja ga je zvala kući jer su im dva policajca i carinski službenik došli na kućna vrata.

- Odmah sam dojurio kući vidjeti šta se to više događa. Otišao sam u policijsku postaju gdje mi je rečeno da je redar Mate Brstilo podnio prijavu zbog nedoličnog ponašanja prema službenoj osobi, prijetnji i vrijeđanja.

- Što misliš, koji je povod cijelog tog incidenta?

- U prijavi piše da sam taj dan ranije po plaži prodavao kukuruze i da su me komunalni redari pokušavali zaustaviti i upozoriti me, ali sam im ja, navodno, pobjegao. Inače, protiv dotičnog komunalnog redara sam i sam htio podnijeti prijavu, međutim, odustao sam samo zbog toga što me majka zamolila jer mi je otac tog dana bio u Zagrebu na teškoj operaciji. Nije joj trebalo još brige toga dana - kaže Ravlić.

- Jesi li prodavao kukuruze i što je bilo dalje u postaji?

- Nikakve kukuruze, ništa ne prodajem, ni po plaži ni nigdje. I u policiji sam rekao da ako dotični komunalni redari imaju ikakve dokaze protiv mene, poput fotografije ili snimke, neka mi pokažu. Ne znam ima li Brstilo nešto osobno protiv mene ili moje obitelji, ali njegovo ponašanje nije normalno.

U postaji su htjeli da priznam mnoštvo stvari za koje me terete. Ali naravno da nisam. Tamo sam doznao i to da Brstilo ima svjedoka, i to svog kolegu, također komunalnog redara Sinišu Mračevića koji je u tom trenutku bio bogzna gdje. Na plaži sigurno nije - ističe Ravlić, koji dodaje da nije blesav prijetiti osobi duplo većoj i jačoj od sebe.

- Bilo bi vam smiješno kad biste vidjeli nas dvojicu jednog do drugog: mene od 68 kilograma i njega od stotinjak kilograma. Pa di ću mu ja prijetit, mogao bi me bez problema prebit - s velikom dozom straha prepričava mladić koji je tek završio srednju školu.

Ravlić nam se pojadao kako ga je najviše pogodilo to što je Siniša Mračević, kojeg također poznaje iz viđenja, dao lažni iskaz u kojem navodi da je i on bio to jutro na plaži i da je čuo kako Ravlić prijeti Brstilu.

- Kunem se svojim ocem da Mračević nije bio tu - očajno će Ravlić svjestan toga kako može završiti i u zatvoru ako se prava istina me istjera na vidjelo.

'Što se događa s ovim ljudima?'

Nakon svega toga, pitam se kakav je ovo svijet postao. Što se događa s ovim ljudima? Čemu sve ovo? Bezbroj pitanja mi se mota po glavi. Je li danas stvarno došlo takvo vrijeme da čovjek nema pravo na demokraciju, slobodu kretanja i sve ostalo što nas razlikuje od životinja? Hoće li će ikada prestati ova tiranija komunalnih redara koji se kao šerifi šetaju gradom i čine što god im padne na pamet. Pitam se samo do kada - napisao je, uz ostalo, Jure Ravlić u svom mailu koji je poslao 'Slobodnoj'.

'Ilegalno je prodavao kukuruz'

Komentar o incidentu i podnesenoj prijavi na policiji dobili smo od Matka Lovrete, pročelnika Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, koji nam je e-mailom poslao svoje službeno priopćenje.

- Cijeli tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, prema informacijama dobivenim od strane komunalnih redara, temelji se na neistinitim navodima, budući da je Jure Ravlić zatečen od strane istih u ilegalnoj prodaji kukuruza na gradskoj plaži u Makarskoj, a što je protivno Odluci o komunalnom redu u kojoj između ostalog stoji da je na javnim površinama zabranjena prodaja ili nuđenje na prodaju različitih proizvoda bez odobrenja Grada. Dakle, komunalni redari postupali su sukladno svojim ovlastima, te su po njihovoj izjavi, a nakon što su utvrdili da je Jure Ravlić počinio prekršaj iz Odluke o komunalnom redu, tj. ilegalne prodaje kukuruza, pokušali istog legitimirati, ali je on odbijao dati svoje isprave i odlučio bježati, stoji u priopćenju Lovrete.

U priopćenju se, nadalje, dodaje kako je za nadzor nad provođenjem reda i suzbijanje ilegalne prodaje, te obavljanje neregistrirane djelatnosti na gradskim plažama, pored komunalnih redara između ostalog nadležna i Carina, Lučka kapetanija te Gospodarska i Turistička inspekcija. 

Međutim, Lovreta naglašava, kako jedino komunalni redari obavljaju svakodnevni nadzor nad provođenjem reda na javnim površinama.

- Dakle, nikako ne možemo reći da se radi o lokalnim šerifima, već upravo suprotno - da je riječ o jedinoj službi koja uistinu ustrajno i svakodnevno radi na uvođenju reda tijekom turističke sezone, a što nikako ne ide u prilog onima koji protuzakonito sebi žele osigurati brzu zaradu, izjavio je na kraju prioćenja Lovreta.

Komentar na cjelokupnu situaciju pokušali smo dobiti i od gradonačelnika Makarske Tonća Bilića, te dogradonačelnika Mira Družijanića. Bilića smo nekoliko puta pokušali kontaktirati preko mobitela, međutim, na nekoliko poziva je bio nedostupan, a posljednji poziv nam je i prekinut. 

Za razliku od Bilića s Družijanićem smo telefonski odmah stupili u kontakt, ali kratko nam je kazao da nije sretan zbog cijele situacije s komunalnim redarom Matom Brstilom i Jurom Ravlićem, te dodao da nije upoznat s detaljima događaja, zbog čega mu je teško davati ikakve komentare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:02